Wij waren, ik ben – Een persoonlijk boek over Ruinerwold

Het is alweer een aantal jaar geleden dat ik op het nieuws een bericht over Ruinerwold zag. Een familie leeft jaren lang onder de zeer strenge regels van hun gelovige vader en komt nooit buiten. Ondanks dat ik als mens benieuwd was naar het verhaal, heb ik me niet hierop gestort. De menselijke ramptoerist in mij heeft altijd vrij snel zoiets van dat het mijn zaken niet zijn. Ik geef de mensen die ermee te maken hebben liever hun privacy en ruimte. Bij het tv-programma Boerderij van Dorst was Israel van Dorsten te gast. Een ‘kind’ van de Ruinerwold familie. Ik raakte geboeid door zijn verhaal en zijn manier van vertellen. Hij gaf aan dat zijn boek uit was waarin hij zijn persoonlijke verhaal deelt. Dit was voor mij de aanleiding om meer over de Ruinerwold familie te gaan lezen. Wij waren, ik was is zijn persoonlijke verhaal.

wij waren hoofd

Wij waren, ik ben

“Op zondag 13 oktober 2019 verliet ik de boerderij waar ik jarenlang vastzat en stapte een café in Ruinerwold binnen. Op dat moment maakte ik me definitief los uit de geloofswereld van mijn vader, die mij vijfentwintig jaar lang in zijn macht had. In ‘Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold’ beschrijf ik mijn leven. Mijn vaders geloof en overtuigingen waren mijn realiteit: naar school ging ik niet, ik bestond niet eens voor de buitenwereld, en ik had geen vrienden. Er waren alleen de geesten die om ons heen dwaalden en waarmee we praatten. Bidden was onze enige redding, God zat altijd in mijn hoofd.”

“Dan komen de eerste scheurtjes in mijn geloof, en dat worden er geleidelijk steeds meer. Het internet is de sleutel voor mijn ontwikkeling. Ik zoek een weg naar de vrijheid voorbij schuld, angst, verdriet, onzekerheid. Maar wanneer mijn gedachten eindelijk vrij zijn, voel ik me meer opgesloten dan ooit. Ik wil weg uit de boerderij waar ik samen met mijn familie verborgen voor de buitenwereld leef. Maar wie gaat mij helpen?” – Israel van Dorsten.

Hij deelt zijn persoonlijke verhaal in Wij waren, ik ben: weg uit Ruinerwold. Uitgekomen in oktober 2022, tijdens het schrijven van deze recensie in februari 2023 lees ik alweer de vijfde druk.

Liefdevol heftig

In het tv-programma valt de manier van vertellen mij heel erg op. Israel van Dorsten weet dingen heel goed te verwoorden. Hij neemt de tijd om zijn verhaal te vertellen en brengt het met een bepaald soort berusting en wijsheid. Ik vind het fijn om naar hem te luisteren en het fascineert me. Hij heeft toch een zeer heftige eerste 23 jaar van zijn leven gehad. En ook na het ontsnappen uit Ruinerwold zal zijn leven niet opeens heel makkelijk verlopen. Wij waren, ik ben word precies zo geschreven als dat ik van Dorsten heb horen spreken. Hij neemt de tijd om de voor hem belangrijke dingen te bespreken, zaken die hij wil delen.

Wij waren, ik ben voelt heel liefdevol. Dat is misschien een beetje gek om te zeggen over zo’n heftig verhaal. Maar ik heb het gevoel dat Israel van Dorsten me bij de hand meeneemt en mij liefdevol in zijn heftige verhaal begeleid. Want heftig is het zeker. Toch bespeur ik zelden verwijten en oordelen naar anderen in zijn verhaal toe. Hij deelt echt wat hij heeft meegemaakt en gaat heel respectvol om met anderen die in dat verhaal spelen. In het voorwoord legt hij ook uit dat dit echt zijn verhaal is en dat hij niks deelt van wat anderen hebben meegemaakt. Ook kiest hij bewust voor wat hij nu wil delen en dat is niet alles.

Zijn verhaal

Doordat Wij waren, ik ben zo ontzettend persoonlijk is vind ik dat hier weinig van kan vinden. Israel van Dorsten heeft alle recht om zijn verhaal op zijn manier te vertellen. Hij heeft dit moeten doorstaan, en niemand anders mag hem vertellen hoe, of op welke manier hij dat verhaal moet delen. Dat gezegd vind ik zijn kijk op de wereld heel ruim en prettig. Hij komt over als een liefdevol en wijs persoon die ontzettend slim is en veel nadenkt over allerlei zaken. Hij weet dingen goed te verwoorden. Ik vind dit een fijne manier om in zijn heftige verhaal van Ruinerwold te duiken. Want heftig is het nogmaals zeer zeker.

Mij raakte vooral de laatste passages heel erg. Hij zoekt in die periode hulp bij allerlei instanties maar echt soepel verloopt dit niet. Nergens sneert hij naar de instanties, hij deelt wel heel open en eerlijk hoe het proces is verlopen. Het is heel fijn dat Nederland veel hulpinstellingen kent. Maar tegelijkertijd zitten ze allemaal ook aan regels gebonden die ze beperken. Ik dacht dat zijn “ontsnapping” vrij snel was verlopen maar Wij waren, ik ben laat een nieuw verhaal hierin zien.

Ik vind Israel van Dorsten een ontzettend krachtig persoon en een voorbeeld. Hij laat zien dat je als mens altijd keuzes hebt om te maken. Ook vind ik het heel sterk dat hij een ontzettend heftig en persoonlijk verhaal zo op deze manier kan en wil vertellen. Het is zijn tijd om zijn verhaal te vertellen en op zijn manier. Wat hij niet wilt delen is ook aan hem en die privacy moeten wij hem als maatschappij dan ook zeker gunnen.

Wij waren

Specificaties Wij waren, ik ben

Auteur: Israel van Dorsten | Uitgever: Pluim | Oktober 2022 | 304 pagina’s | 9789493304239 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.