Wij woonden hier, een zoektocht naar WOII verhalen in Zutphen

Het blijft een thema dat mijn aandacht trekt; de Tweede Wereldoorlog. Zo nu en dan kies ook gewoon een leesboek rond dit thema om te lezen of luisteren. Het blijft een belangrijk onderwerp zeker nu er helaas nog altijd oorlog is. Wij woonden hier is een fijne aanwinst van hetgeen er al is. Veelal volgen we in verhalen personen die toen leefden. Dit verhaal speelt zich af in het nu, waarbij kinderen op zoek gaan naar verhalen van toen.

voorkant Wij woonden hier door Martine Letterie en Saskia Halfmouw met StoerLeesVoer kader

Wij woonden hier samenvatting

Feline kijkt naar de huizen. Wit en deftig liggen ze verscholen achter de hoge struiken. Aan de buitenkant kun je niet zien wat er hier gebeurd is. De huizen houden hun verhalen goed verborgen.

Feline is net verhuisd. Op sommige huizen ziet ze platen op de gevel en in de straten ziet ze struikelstenen: herinneringen aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Wie waren die mensen en wat is hun verhaal? Met een paar nieuwe vrienden gaat Feline op onderzoek. Naar Bram, die met zijn familie moest onderduiken. Naar Sonja en haar beste vriendin die spoorloos is verdwenen. En naar David en zijn familie, die toen ze terugkeerden uit Kamp Westerbork ontdekten dat er andere mensen in hun huis woonden.

De pettenclub

Feline is net verhuisd. Ze woont nu in het huis waar haar opa en oma eerst woonden. Met het inrichten van haar kamer vindt ze een plakboek van haar opa over de Tweede Wereldoorlog. In het plakboek hebben opa en zijn vader krantenartikelen verzameld over de oorlogstijd in Zutphen. En zo komt Feline bij een eerste verhaal aan dat zal worden uitgediept. Het gaat om een familie die tien onderduikers in huis had en opa legt Feline uit waar dat huis staat. Als Feline daarheen gaat ontmoet ze Max. Hij maakt een krant met zijn vriend Arne. De jongens wonen in een straat waar ooit een pettenfabriek stond en daarom noemen zij zichzelf de pettenclub.

bladspiegel 1/3 pagina 8 en 9 met een halve paginavullende illustratie van Feline die het plakboek vindt.

Bram

Nadat de kinderen het plaatje bij de voordeur hebben gelezen vragen zij zich van alles af. Een deel van die vragen wordt beantwoord in het volgende hoofdstuk waarin we terugreizen naar 1939. Hier maken we kennis met de joodse Bram. Zij vluchten vanuit Zutphen richting het westen van Nederland in de hoop daar veilig te zijn. Maar helaas zitten de Duitsers inmiddels overal. Daarom proberen ze te vluchten naar Engeland wat helaas ook niet meer lukt. Uiteindelijk komen ze terug in Zutphen. Waar het eerst nog leek mee te vallen worden de bekende regels alleen maar strenger. Ze krijgen zelfs een oproep voor Kamp Westerbork. Dat is de druppel waardoor ze gaan proberen onder te duiken. Hoe dat is weten we door Het dagboek van Anne Frank. En toch is elk verhaal weer bijzonder op zich. Het verhaal van Bram en zijn familie beslaat zo’n 5 á 6 jaar.

De verhalen over Sonja en David, waar de pettenclub induikt, mag je zelf gaan ontdekken. Martine Letterie heeft het verhaal van Feline, het meisje in het nu, volledig verzonnen. Maar de verhalen van Sonja, David en Bram zijn gebaseerd op gesprekken met journalisten, het lezen van dagboeken en een stadswandeling door Zutphen. De ware geschiedenis vormt de basis maar Martine heeft er in Wij woonden hier wel dingen bij verzonnen om te zorgen dat we ons zo goed mogelijk kunnen inleven. Zodat we de geschiedenis niet zullen vergeten.

bladspiegel 2/3 pagina 28 en 29 met alleen tekst Hoofdstuk Verboden voor joden

Wat ik vond van Wij woonden hier

We weten allemaal dat er steeds minder mensen in leven zijn die de Tweede Wereldoorlog zelf hebben meegemaakt. De meeste mensen die nu nog leven waren of nog heel jong of zijn al van een volgende generatie. Heb jij nog iemand in je familie die het bewust heeft meegemaakt? Ik helaas niet meer. Mijn opa vertelde er niet graag over maar kleine stukjes van zijn beleving, en die van mijn oma, kenden we inmiddels wel. De insteek van Wij woonden hier vind ik dan ook mooi. We lezen het verhaal vanuit het nu waarin een groepje kinderen op zoek gaat naar de verhalen in hun stad Zutphen. Het boek is dan ook passend voor kinderen vanaf 9 jaar.

De gemeente Zutphen gaf een paar jaar geleden de opdracht aan de Radboud Universiteit Nijmegen om te onderzoeken hoe Zutphen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog was omgegaan met joodse huizen en gebouwen. Om de herinnering aan de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog levend te houden werd er geadviseerd een kinderboek over te schrijven. En dat werd Wij woonden hier. De verhalen die de kinderen gaan onderzoeken hebben dus allemaal hun oorsprong in Zutphen.

Ik ben nu wel erg benieuwd naar verhalen uit andere gemeenten. Ik denk dat Martine weer een prachtig boek heeft geschreven over de Tweede Wereldoorlog waarin kinderen van nu zichzelf kunnen herkennen. Want zij hebben veelal geen opa of oma meer die hen dit kan vertellen. Die waren er immers niet bij en hebben de verhalen wellicht nog wel van hún ouders. De onderwerpen die aan bod komen zullen mooie gesprekken met je kinderen of leerlingen in de klas opleveren.

bladspiegel 3/3 pagina 64 de fabriek uit het verhaal van Bram bladvullende illustratie door Saskia Halfmouw

Auteur Martine Letterie

Martine Letterie heeft jaren voor de klas gestaan als Nederlands docent. Ze heeft leren schrijven doordat ze aan lesmethodes mee ging schrijven. Vervolgens ging ze óver kinderboeken schrijven omdat zelf schrijven nog een stap te ver was. Zodoende kwam ze in de Griffeljury terecht. Na 3 jaar dagelijks kinderboeken lezen besloot ze toch zelf een boek te gaan schrijven. Dat werd een historisch jeugdboek waarvan ze er inmiddels al velen op haar naam heeft staan. Deze schrijft zij veelal in opdracht. Momenteel maakt Martine deel uit van IBBY dat zich inzet voor het recht van elk kind om een lezer te worden. Wij woonden hier is weer een nieuwe parel in het rijtje (kinder-)boeken.

Lees meer over de Tweede Wereldoorlog

Ben je geïnteresseerd in kinderboeken over de Tweede Wereldoorlog. We zetten er hier een aantal op een rij voor je:

Specificaties Wij woonden hier  

Auteur: Martine Letterie | Illustraties: Saskia Halfmouw | Uitgever: Leopold | ISBN: 9789025888244 | maart 2025 | 165 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Leopold, klik hier voor Bol, kijk bij Bruna.nl of bij Amazon

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor interactief jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek prentenboek op rijm roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.