Wil je mijn kamer zien? Een divers prentenboek
Ik vind het altijd leuk om rond de Kinderboekenweek boeken binnen het thema te lezen. Dit jaar is het thema Bij mij thuis. Wil je mijn kamer zien? past hier perfect bij en is door zijn diversiteit een enorm leuke toevoeging!
Synopsis Wil je mijn kamer zien?
Ons huis heeft achttien kamers. Die wil je vast wel zien? Kom maar binnen! In de yogakamer probeert mama een palmboom na te doen. In de badkamer kun je zwemles volgen. Wil je wat eten? In de keuken kun je proeven van Yasmines tajines, of bojo eten in de huiskamer, waar een feestje wordt gevierd. Wie zou er in de serre voor alle planten zorgen? In ons huis zijn geen geheimen, je mag zelfs weten wie er in de bezemkast woont. Maar let op! Er is een deur waar een bordje met verboden toegang op hangt. Daar kun je alleen maar door het sleutelgat gluren…
In Wil je mijn kamer zien? is iedereen welkom. Van zwangere mama’s tot broedende meesjes, van klussende zussen tot Marokkaanse keukenprinsessen en van appende opa’s tot walrussen zonder zwemdiploma. Welkom bij mij thuis!
Achttien kamers
In Wil je mijn kamer zien? mag je binnenkijken in maar liefst 18 kamers. Nou ja kamers… De bezemkast, het balkon, het hondenhok en het vogelhuisje zijn natuurlijk niet echt kamers. Toch is het reuze interessant om ook daar een kijkje te nemen. Er gebeurd namelijk van alles. Met veel plezier hebben mijn dochter van zeven en ik overal even gekeken. Zij was na het bestuderen van de cover vooral heel nieuwsgierig naar de zolder. Wie zouden daar toch wonen? En wat doen zij daar? Ik denk dat ik de wc de leukste kamer in dit huis vind. Of in ieder geval het rijmende versje dat daar staat vind ik grappig!
Diversiteit
Het leuke van Wil je mijn kamer zien? vind ik dat het zeer divers is. Er wonen zowel mensen als dieren in dit huis. En niet altijd de dieren die je misschien zou verwachten (of in je huis zou willen). Maar dat maakt het nou juist zo leuk. Er zijn jongens en meisjes. Mannen en vrouwen. Er zijn zelfs tuinkabouters! Ook komen er verschillende culturen voorbij. Zo wordt er in de keuken een heerlijke Marokkaanse tajine gekookt. En in de huiskamer vieren ze een feestje waarbij er in het Surinaams wordt gezongen.
Verschillende leesvormen
En ook de verhaaltjes worden op verschillende manieren aangeboden. Elke bladzijde is een nieuwe kamer met een nieuw verhaal, gedichtje, liedje of recept. Of een combinatie van een aantal. Ook hierdoor is het boek zeer divers. Vooral de rijmende versjes spreken mij erg aan. Het gedichtje in de babykamer vind ik zo lief en zoet. Deze toverde een lach op mijn gezicht.
Je wiegje staat al klaar
Baby’tje in mama’s buik,
Uit Wil je mijn kamer zien?
kom nou eens naar buiten.
Papa heeft al taart gekocht,
en muisjes en beschuiten.
Kijk, je wiegje staat al klaar,
je kleertjes zijn gewassen.
Kom nou een uit mama’s buik,
dan zien we of ze passen.
Dan weet ik eindelijk wat je bent,
een broertje of een zusje.
Kom nou eens uit mama’s buik,
dan geef ik je een kusje.
Wat ik persoonlijk wel lastig vind is om te schakelen tussen rijm en een ‘gewoon’ verhaaltje. Ik merkte dat ik dan in het ‘gewone’ verhaaltje mijn leesritme niet zo goed kon vinden.
Je eigen kamer tekenen
Dit boek heeft een lege kamer waarin je wordt uitgenodigd om je eigen kamer te tekenen. Dit vind ik een leuke aanvulling op het boek. Zeker omdat dit boek past binnen het thema van de kinderboeken week. Hiermee geeft het een originele uitdaging aan het thema. Na het lezen van Wil je mijn kamer zien? kunnen kinderen hier zelfstandig mee aan de slag.
Wat vind ik van Wil je mijn kamer zien?
Ik vind Wil je mijn kamer? zien een kleurrijk boek dat zowel fantasie als nieuwsgierigheid prikkelt. Het is leuk om aan de hand van de cover of de plattegronden te bedenken wie er nu precies in de verschillende kamers wonen. En te fantaseren over wat ze daar doen. Ik denk niet dat ik het van te voren zou kunnen bedenken, want er zijn een aantal kamers bijzonder origineel. En daar hou ik van. Dat maakt dit boek verassend. En daardoor was ik steeds nieuwsgierig naar wat er in de volgende kamer zou gebeuren.
Wil je mijn kamer zien? is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. En past perfect binnen het thema Bij mij thuis van de Kinderboekenweek 2023.
Ben je opzoek naar andere leuke titels die passen bij de Kinderboekenweek 2023? Lees dan ook eens onze blog over alle thematitels. Of klik op een van onze reviews van boeken die ook bij het thema passen:
- Thematitels Kinderboekenweek 2023 – een week over Bij mij thuis
- De klas van meester Hugo, een boek met verhalen van over de hele wereld
- Bas & Klara op de markt – een unieke vormgeving
- Bij nijntje thuis
- De flat aan het einde van de wereld is bijzonder
- Toosje Tollebrok en het grootste plan, een bijzondere familie
- Bij Kikker thuis
- Nine en Mella Bij ons thuis – een geweldig verhalenboek
- Ons huis, een kijk- en voorleesboek over een bijzonder huis
- Dit is onze wereld, een onvergetelijke reis langs 20 kinderen
- In de gewoontoren – een Bas & Klara boek
- Huizen met een verhaal – wegdromen bij fantasievolle architectuur
Specificaties Wil je mijn kamer zien?
Auteurs: Bette Westera en Naomi Tieman | Illustraties: Dorien Bellaar | Uitgever: Volt | 12 september 2023 | 48 pagina’s | 9789021483603 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of bij bol.com
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek