Winnie en de flopsies, een lief en fantasievol jeugdboek
Betrokken en passievolle auteurs, die kunnen wij zeer waarderen bij StoerLeesVoer! Wij hebben een groot en actief leesteam maar toch vinden we het fijn als auteurs hun boek onder de aandacht brengen bij ons, we kunnen niet alles overzien in het gigantische boekenaanbod. Zo ook Winnie en de flopsies. Met een warm en persoonlijk bericht vanuit Wim De Vos kwam zijn boek mijn richting op. Een boek wat anders aan mijn aandacht was ontglipt. En dat zou zonde zijn geweest, want zijn verhaal is er een van natuur en fantasie. Voor jeugdige lezers die willen ontprikkelen met een vriendelijk verhaal. Lees maar snel verder en maak kennis met de flopsies!
Winnie en de flopsies samenvatting
Winnies ouders verdrinken in het werk. Ze voelt zich in de steek gelaten thuis, zeker nu ze de vakantie bij haar oudtante Bernie moet doorbrengen. Tot ze er flopsies ontdekt in de tuin: acht kleine wezentjes die verbonden zijn met mensen. Alleen blijkt er eentje steeds zieker te worden, wat ook de anderen in gevaar brengt. Er zit maar één ding op: samen met haar nieuwe vriend Stiem moet Winnie hen redden. Een verwonderverhaal over hoeveel de wereld te bieden heeft als je maar goed genoeg kijkt. Voor lezers vanaf 11 jaar en hun hele familie.
Jeugdboek slow read
Als moeder van twee dochters, vele jaren actief in de kinderopvang en op meerdere manieren verbonden met jeugdige lezers heb ik vaak gesprekken over jeugdboeken. Op het schoolplein komen soms klasgenootjes van mijn dochters om boekentips vragen. Heel soms mogen andere kinderen zelfs een boek lenen of ik app lijstjes naar de ouders met tips om te lenen in de bibliotheek. Tegenwoordig is er een heel groot aanbod van snelle jeugdboeken, bij voorkeur met grapic novel opmaak. Boeken waarin de kinderen al wijs en ver zijn voor hun leeftijd. Waarin social media een grote rol speelt als ook bepaald sociaal (on)gewenst gedrag. In die flow zat ik ook qua lezen, en heel fijn dat zulke boeken er zijn! En toen kreeg ik Winnie en de flopsies in handen.
Want Winnie en de flopsies is een totaal ander boek. Ik moest ook echt even wennen weer. Wim De Vos heeft een geheel eigen wereld bedacht wat hij heel liefdevol tot verhaal heeft verweven. En die liefde en passie zijn voelbaar tussen alle regels door. In zijn boek is geen ruimte voor social media of pesterijen. Geen graphic novel of gevatte kinderen die sneller communiceren dan menig brein kan verwerken. Zijn Winnie heeft als favoriet liedje voor 12-jarige ‘De zevensprong’. Zijn Winnie vermaakt zich in de tuin met een boek en neemt de tijd om de wereld om haar heen te aanschouwen. En dat is maar goed ook, anders had ze misschien de flopsies wel gemist en die ene leuke jongen. Wat mij betreft is dit boek een echte slow read, het is prikkelvriendelijk en vertraagd de lezers even in deze drukke wereld.
Fantasie en maatschappij
Winnie en de flopsies is een boek wat bovenal een fantasievol verhaal bevat. De flopsies zijn magische kleine wezentjes die een connectie met een mens kunnen maken. Ze zitten in de natuur, zijn hiermee ook diep verbonden en brengen de natuur naar binnen. Winnie moet de zomer doorbrengen bij een voor haar zo goed als onbekende oud tante omdat haar ouders altijd druk zijn met werk. En haar broertje. Daar ligt meteen ook een link naar de drukke maatschappij. Menig volwassene is in dit boek namelijk druk en is de connectie met zijn of haar kindertijd kwijt. En de connectie met de natuur. Ze hebben het altijd druk, druk en nog veel drukker. Of ze zijn bezig om het leven van zichzelf en anderen onaangenamer te maken. Bewust, maar ook onbewust.
Zo zit de oma van Winnie in een triest verzorgingshuis waar de regels absurd bureaucratisch zijn en waar het bezoeken van haar oma zo goed als onmogelijk is. Maar daar gaan Winnie en haar nieuwe vriend Stiem wat op bedenken. Dit tweetal komt namelijk voor een probleem te staan in Winnie en de flopsies en dat moeten ze gaan oplossen. En het bevrijden van haar oma is daar een onderdeel van. Ze bezoeken menig volwassene die gevangen zit op een eigen manier in het leven met als hoop ze weer een stukje jeugdigheid te kunnen geven. Dit alles weet Wim De Vos in een vrolijk fantasievol verhaal te stoppen.
Een eigen geluid
Ik heb echt het idee dat Winnie en de flopsies geheel is zoals de Vlaamse Wim De Vos dit verhaal bedoelt heeft. Clavis uitgevers staat bij mij ook bekend als een uitgever waarbij boeken die anders zijn dan gangbaar worden uitgebracht. Zo vond ik zelf niet altijd een connectie met dit verhaal, maar kan ik het gehele plaatje wel heel erg waarderen. Want mijn dochter van 10 heeft ook die kant dat ze zich nog uren kan vermaken met een boek, in de tuin en dan kinderliedjes zingt. Aan de andere kant is ze ook gek op Youtube, Joost Klein zijn muziek en kan de wereld niet snel genoeg gaan voor haar. Dit boek is een vriendelijke omgeving waarbij ook nog wat te leren valt.
Wim De Vos heeft een volwassen manier van vertellen. Menig rijk woord komt voorbij, vaak met uitleg, soms ook niet. Zo moest ik even galappeltje opzoeken. Zijn humor vind ik ook wat volwassen. Ik betwijfel of de 10+ generatie om mij heen Engeland associeert met slap bier of dat ze moeten lachen om woorden die met Duits accent uitgesproken worden. Ook vond ik zelf de humor van het herhaaldelijk foutief uitspreken van iets wat irritant, maar eerlijk is eerlijk, mijn dochter vond dit wel erg komisch Zijn referenties met superhelden zijn leuk in Winnie en de flopsies.
Hij verweeft veel kennis van planten in zijn verhaal, benoemd twee geliefde boeken (De zevensprong en De geheime tuin) en leert zijn lezers wat symbiose, asfyxie, vagevuur en kurkuma is. Wim De Vos vertelt zijn verhaal, op zijn manier en dat is niet conform bepaalde wensen van een grote doelgroep. En dat kan ik waarderen en brengt daardoor een uniek en eigen verhaal.
Voor welke leeftijd is Winnie en de flopsies?
Winnie en de flopsies wordt aangeraden voor 11+. Zoals gezegd vind ik dit een jeugdboek in de categorie slow read. Er ontstaat een probleem, en Winnie gaat met haar nieuwe vriend Stiem op zoek naar een oplossing. Dat maakt het verhaal spannend en doelgericht, maar nergens heel zenuwachtig of té spannend. Er is geen plek voor social media en wel veel plek voor vriendschap en de wereld zien zoals deze is. Fantasie en natuur spelen ook een grote rol, en volwassen mensen die hun connectie met zichzelf en de wereld om hen heen kwijt zijn.
Ik vind een mooi onderdeel de verhalen die ouderen aan jongere generaties vertellen. Dit zorgt voor connecties op diverse manieren. Connectie met andere generaties, connectie met je familie en connectie met jezelf. Herinneringen komen weer tot leven. De oma van Winnie heeft dementie, wat ook een belangrijk onderwerp is om te bespreken.
Winnie en de flopsies is een bijzonder en eigen kinderboek. Ideaal voor lezers die even willen relaxen in een veilige omgeving. En voor lezers die van fantasie, natuur en verwondering houden. Het is liefdevol gebracht en bevat hier en daar ook fijne illustraties.
Specificaties Winnie en de flopsies
Auteur: Wim De Vos | Illustraties: Chris Vosters | Uitgever: Clavis | Februari 2024 | 9789044853131 | 264 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Clavis of klik hier voor Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek