Zo is het niet gegaan, een complexe debuut roman
Als enig kind heb ik geen idee hoe het is om een zus te hebben. Toen ik klein was vroegen kinderen wel eens of het niet saai is in je eentje. ”Absoluut niet”, kon ik dan antwoorden. Ik had altijd wel een vriendje of vriendinnetje te spelen. Logeerde met neefjes en nichtjes bij opa’s en oma’s. Het grote voordeel was, dat wanneer ik geen zin had in gezelschap, ik heerlijk alleen kon zijn. Met volwassen worden merkte ik dat er vaak onenigheid of afstand tussen broers en zussen ontstond, ook van die emoties had ik geen last. Maar toegegeven, nu mijn ouders ouder geworden zijn’, meer hulpbehoevend en je met meer zorgen te maken krijgt, mis ik wel eens maatje die dezelfde achtergrond zou hebben en die situaties zou begrijpen.
Echter toch kun je in zo een hechte familieband dingen ook anders beleven. Daarover gaat het boek ‘Zo is het niet gegaan’ van Sarah Easter Collins.
Zo is het niet gegaan samenvatting
Toen Willa nog een tiener was, verdween haar zusje Laika spoorloos. Het is inmiddels vijfentwintig jaar geleden en het enige wat Willa al die tijd op de been heeft gehouden is het geloof dat haar zusje nog in leven is. Ze ziet Laika overal: in de bus, op feestjes en in drukke straten. Halsstarrig blijft ze naar haar zoeken. Verlangend naar het familiegevoel dat ze sinds de verdwijning van Laila kwijt is.
Dan ontmoet ze tijdens een etentje een vrouw van wie ze is overtuigd dat dat haar verdwenen zus is. Wat begint als een informeel diner verandert in een gedenkwaardige avond waarop alles wat Willa over haar leven dacht te weten op losse schroeven komt te staan. En ze wordt geconfronteerd met het idee ‘Zo is het niet gegaan’.
Auteur Sarah Easter Collins
Sarah Easter Collins is opgegroeid in Kent en studeerde aan de Universiteit van Exeter. Daarna verhuisde ze naar Botswana, Thailand en Malawi. Later studeerde ze nog door, met de cursus creatief schrijven, aan de Universiteit van Oxford. Daar woont ze nu ook met haar man en zoon. Ze volgde de cursus creatief roman-schrijven, van Curtis Brown en behaalde haar diploma. Het boek ‘Zo is het niet gegaan’ is haar debuutroman.
Kindermishandeling en huiselijk geweld worden besproken
Hoewel de tekst op de achterflap anders doet vermoeden is het boek ‘Zo is het niet gegaan’ zeer zeker geen triller. Het is meer een licht psychologische roman die de complexiteit van een disfunctioneel gezin aan de kaak wil stellen. Wanneer je getriggerd wordt door verhalen over kindermishandeling en/of huiselijk geweld, zou ik dit boek afraden. Want de passsages die hierover gaan zijn, hoewel noodzakelijk voor het verhaal, onverschrokken en verontrustend. Het is heel knap gedaan door de auteur Colins dat je constant op je hoede bent want je voelt aan alles dat er iets onheilspellends in de lucht hangt.
Traag begin van Zo is het niet gegaan met veel personages en informatie
Het boek komt wat langzaam op gang en vraagt ook wel wat aandacht van de lezer omdat alle personages aan je voorgesteld worden, en ze allemaal direct een verhaal te vertellen hebben. Ook vertellen de personages het verhaal van ‘Zo is het niet gegaan’ vanuit hun eigen perspectief, daarbij gaan we als lezer, door middel van flashback, terug in de tijd. Echter zijn deze terugblikken soms wat verwarrend en is het niet altijd even duidelijk wanneer je nu in het heden of verleden zit. Ook waren de gebeurtenissen de ene keer wel relevant voor het verhaal in het heden, en dan waren het ineens weer niet toe doende details. Dit maakte dat ik het verhaal traag vond verlopen en het voelde alsof er geen einde aan het boek kwam.
Het diner heeft eigenlijk helemaal geen rol
Hoewel het gehele verhaal van ‘Zo is het niet gegaan’ zich afspeelt gedurende het etentje had ikzelf het idee verschillende jaren beleefd te hebben. Dat kan natuurlijk ook juist heel goed zijn, maar in mijn geval wekte het irritatie op. Ik raakte vaak de rode draad maar zeer zeker de spanning kwijt. De sfeer van het diner komt voor de rest ook eigenlijk helemaal niet aan bod. Dat komt wellicht omdat er te veel vanuit verschillende personages besproken werden. In het boek Het Diner* van de Nederlandse auteur Herman Koch, of bij het boek De Eetclub* van Saskia Noort, komen die sfeer en spanning gedurende het eten, veel meer naar voren.
De manier van schrijven van Sarah Easter Collins is wel beeldend en ze weet goed in de hoofden van personages te kruipen. Ook weet ze heel goed de effecten en emoties van de gevolgen van misbruik weer te geven. Wat het doet met een mens ten tijde en achteraf. Zo weet ze ook heel goed aan te geven dat je, zelfs van mensen die je na staan, nooit helemaal zeker weet wat er thuis achter gesloten deuren gebeurt. In het boek ‘Zo is het niet gegaan’ worden relaties minutieus uit elkaar geplukt. Zo komen emoties als angst, verdriet en schuldgevoel mooi uitgelicht aan de oppervlakte. Vooral de relatie tussen de hoofdpersonages Willa en Jamie ligt onder de loep.
Het versnelde einde maakte het, voor mij, ongeloofwaardig
Met al dit bovenstaande verbaast het me zelf ook dat ik met dit boek maar niet verder kom dan een magere voldoende. Wellicht was mijn verwachting, gezien de achterkant, verkeerd. Hoopte ik dat het wellicht meer over de verdwijning van Laika zou gaan. Het etentje in het heden werd volledig ondergesneeuwd door de vele en soms verwarrende flashbacks die het op een gegeven niet meer leesbaar maakte, althans voor mij. Er waren te veel personages met een te groot verhaal. Het is vooral een opsomming van het leven op de kostschool, het huiselijke geweld en de struggle die Wilma met het leven heeft. Het uiteindelijk einde van ‘Zo is het niet gegaan’, met het zomaar accepteren dat alles nu eenmaal was gegaan zoals het was gegaan. En dat het lukraak overgaat van verdwijning naar terugkeer, maakte het voor mij echt ongeloofwaardig.
De complexiteit van mensen en relaties is goed beschreven
Sarah Easter Collins is in de basis een goede auteur en ze weet de complexiteit van de mens en relaties heel goed te omschrijven. Toch heeft het verhaal van ‘Zo is het niet gegaan’ mij nog niet weten te grijpen. Een volgende roman zou ik daardoor niet laten liggen. Want ik vermoed zomaar dat hoe vaker ze schrijft hoe meer structuur er in haar verhalen komt. Overigens is er ook een andere omslag van het boek verkrijgbaar (wellicht alleen buiten Nederland), namelijk die van een eettafel. Die vind ik persoonlijk, meer passen bij het verhaal. Misschien iets om te overwegen voor de tweede druk.
Meer recensies over familieromans
Specificaties Zo is het niet gegaan
Titel: Zo is het niet gegaan | Originele titel: Things Don’t Break On Their Own | Auteur: Sarah Eastern Collins | Uitgeverij: Ambo|Anthos | Vertaling: Marion Drolsbach | Eerste Uitgave: 2024 | Aantal Bladzijden: 349 | ISBN 9789026363597 | Voor meer informatie over het boek ‘Zo is het niet gegaan’ ga je naar je plaatselijke boekwinkel, bezoek de site van uitgeverij Ambo|Anthos, kijk bij Bol of kijk bij Bruna.nl
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Zo is het niet gegaan, een complexe debuut roman - 19/01/2025
- Verdwenen, een huiveringwekkend eerste deel van Florida Crime 1 - 12/01/2025
- De gentleman uit Peru, een boek over verlangen - 06/01/2025
Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!