Zoeken naar Esther B. en het voorval met Benito, een spannend verhaal over vriendschap
Wat leuk om ‘Zoeken naar Esther B. en het voorval met Benito’. een jeugdboek, te lezen en recenseren! Meestal lees ik non-fictieboeken en daar moet ik dan vaak ook wat mee (van mezelf). Want ik wil er iets van leren. Dan is een jeugdboek een welkome afleiding. Je bent nooit te oud voor een kinder- of jeugdboek vind ik.
Do Van Ranst
Schrijver en theatermaker Do Van Ranst uit Oost-Vlaanderen. schrijft al twintig jaar kinder- en jeugdboeken. Hij schreef eerder onder andere ‘Mijn vader zegt dat wij levens redden’ en de Dina-reeks. Hij werd bekroond met de Deutscher Jugendliteraturpreis, de Leeswelp, de Prijs Beste Jeugdboek Knokke-Heist en de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury.
Wie is Esther B. en wie is Benito?
De achterflap van ‘Zoeken naar Esther B. en het voorval met Benito’ belooft me een spannend verhaal over vriendschap. Deef en zijn vrienden krijgen op de eerste schooldag een witte bloem van papier. Die krijgen ze omdat Esther B. dood is. Van de nieuwe meester krijgt iedereen de opdracht om uit te zoeken wie zij was. Dit gebeurt in groepjes en het is ook de bedoeling om elkaar te leren kennen.
Je leest dit avontuur vanuit het perspectief van Deef; een wijze jongen van bijna twaalf jaar. Deef is een volger, die veel nadenkt. Hij is vrienden met Juliet, Stip en Lex. Ze zitten samen in het groepje om Esther B. te leren kennen. Harper en Leander zitten ook in het groepje. Ze gaan één voor één bij elkaar langs om elkaar beter te leren kennen. Hoe wonen ze? Hoe zijn de ouders?
Mag je nog pannenkoeken eten als er iemand doodgaat?
Het verhaal loopt heel vloeiend, met weinig tijdsprongen. Thema’s die in het verhaal door elkaar lopen zijn afscheid nemen, troost, rouw, ziekte en het leven. En dit allemaal vanuit het perspectief van kinderen van elf jaar. Mag je bijvoorbeeld nog pannenkoeken eten? Dat was namelijk gepland, maar ja nu is er iemand dood.. Hoe gaat iedereen op zijn eigen manier om met emoties?
Juliet duwde haar ogen in een mouw. Lex opende zijn mond omdat hij zo hard huilde dat het niet meer lukte met op elkaar geklemde lippen. Toen sloeg Juliet haar armen om Lex heen en duwde haar hoofd in zijn nek.
Maar meer nog dan over de dood, gaat ‘Zoeken naar Esther B. en het voorval met Benito’ over vriendschap, erbij horen, schooltijd, ouders en gezin.
Ik hoor mama praten, natuurlijk, terwijl ik dat denk. ‘Uit dienst tredend’ en ‘evenveel schuld’ zijn woorden die niet van mij komen. Kan ook niet. Ik ben straks twaalf.
Leuke dialogen
Je leert Deef goed kennen. Hij kijkt ook goed naar anderen. Heel af en toe is Deef niet meer aan het observeren, maar aan het invullen. Dan staat er bijvoorbeeld: ‘Juliet zou willen wegkruipen van schaamte.’ Dan moet ik even heel erg schakelen, want ik zat toch in het hoofd van Deef? Hij kan misschien wel schaamte aflezen aan bijvoorbeeld rode wangen of hij kan gokken wat Juliet wil. Maar hij kan niet ‘weten’ wat zij wil. Dan raak ik een tel uit de flow van het lezen, maar al gauw kom ik terug in de beleefwereld van Deef.
Omdat er veel dialogen in het boek staan, leer je de rest van het groepje ook goed kennen. Het is voor mij trouwens nieuw om in boeken ‘zegt Lex’ af te wisselen met ‘(Lex)’. Misschien is dat Do de theatermaker? Wat mij betreft mag het overal ‘zegt Lex’ zijn. Er staan verder nog een paar kleine foutjes in ‘Zoeken naar Esther B. en het voorval met Benito’, zoals ‘Ik denk dat ze van zij pa zijn.’ Dus hopelijk gaan die er bij een volgende druk uit. Maar deze minpuntjes zijn te verwaarlozen.
Een spannend en grappig boek
Het is een mooi geschreven boek. Door het benoemen van details, krijg ik als lezer een beeld bij de personages. En er zijn genoeg vragen waar je als lezer een antwoord op wil hebben, dus er is spanning in het verhaal. Wat is er bijvoorbeeld met de vader van Deef aan de hand? Gaat Deef, Harper aardiger vinden in de loop van het verhaal? Wie is Benito?
Het is overigens helemaal geen zwaar boek, ondanks de thema’s. Het is echt een boek met de logische gedachtengangen van kinderen. En er zit humor in. Zo leest Stip hardop voor in de klas wat hij allemaal weet van Deef.
Deef denkt meer dan dat hij praat. Hij heeft een denkrimpel tussen zijn wenkbrauwen die nooit meer weggaat.
Personages Zoeken naar Esther B. en het voorval met Benito
De personages leren elkaar en zichzelf in ieder geval steeds beter kennen. Ze leren over dood en over leven. Een boek met verstopte wijsheden waarin oog is voor anders mogen zijn. En waarin duidelijk wordt dat ieder huisje een kruisje heeft. Hopelijk durven de kinderen die het boek lezen zich ook meer open te stellen voor hun klasgenoten. Beter dan het maar invullen voor elkaar toch!
Maar weten Deef en zijn klasgenoten inmiddels wie Esther B. is? Dat verklap ik niet. Het einde is in ieder geval verrassend. Ik had het niet aan zien komen. Lees het jeugdboek vooral zelf. Ik kan het boek de Nederlandse jeugd wel aanraden.
Zelf ben ik nog benieuwd naar een ander boek van Do van Ranst: Dagboek van een chihuahua. Ik heb namelijk zelf een chihuahua en ik heb de smaak van jeugdboeken weer helemaal te pakken. Dankjewel Do!
Specificaties Zoeken naar Esther B. en het voorval met Benito
Auteur: Do van Ranst | Standaard Uitgeverij | maart 2021| 9789002272943| 253 pagina’s | Meer informatie via je lokale boekhandel of vind je hier
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Babybullshit en hoe het echt zit, een psycholoog onderzoekt - 11/02/2023
- Rimpelingen in het hoofd van ouderen, een psychiater spreekt - 20/12/2022
- Toegepaste statistiek, een duidelijke uitleg - 15/12/2022