Zwerveling van Peter van den Ende, een episch debuut.

Hou je van Escher, grafisch werk en zonderlinge wezens? Dan is dit boek iets voor jou. Zwerveling van Peter van den Ende. Geen woorden, maar beelden. Het heeft iets magisch, is mystiek, af en toe ook eng. Maar bovenal machtig mooi getekend. In dit boek kan je uren kijken en dan nog steeds iets nieuws ontdekken. Daar ben ik van overtuigd. Het kan je vervoeren en meenemen naar andere oorden en wezens, die alleen in onze fantasie bestaan. Hoe bestaat het dat iemand zoiets prachtigs kan maken met een papieren bootje als hoofdonderwerp.

Do judge a book by it’s cover

Zwerveling van Peter van den Ende

Net zoals bij wijn kies ik boeken vaak op basis van de kaft. De voorkant van Zwerveling van Peter van den Ende straalt al iets magisch uit. Je weet dan al, of dat hoop je, dat Peter van den Ende je het hele boek op dit soort tekeningen gaat trakteren. En dat doet hij. Ik kan alleen in superlatieven praten over dit boek. En tot mijn grote verrassing blijkt dit een debuut te zijn. Van Antwerpenaar Peter van den Ende. Hij werkt als natuurgids op de Kaaimaneilanden. De schoonheid van de zee was zijn inspiratiebron voor Zwerveling. Het verhaal gaat over groeien, leren, vallen en opstaan.

De wonderlijke wereld van Peter van den Ende in Zwerveling

Zwerveling begint met de reis van een papieren bootje. Het bootje gaat op reis. Peter van den Ende laat in Zwerveling tekeningen met veel detail over een vreemde wereld zien. Met wezens met vissenhoofden, maar die wel hun heg aan het bijknippen zijn. Als je goed kijkt zie je soms weer andere dingen. Het lijken dan bomen, maar het zijn een heleboel krokodillen bij elkaar. Ze kijken met enge ogen die op lichtjes lijken. Het bootje reist verder langs een enorme ijsschots die doet denken aan een lichtbaken. Daarna langs een boorplatform. Het bootje dient ook als redding in iets dat op een oorlog lijkt tussen twee werelden. Hij reist boven en onder water. Uiteindelijk komt het bootje in een wat meer reguliere wereld terecht, maar er blijven altijd zonderlinge figuren. En wie of wat is de figuur die uiteindelijk uit het bootje stapt?

Peter van den Ende en Escher

Zwerveling van Peter van den Ende

Peter van den Ende zijn tekeningen zijn gemaakt met inkt. Tot in detail heeft hij zijn grafische tekeningen gemaakt. Dat is niet alleen machtig mooi. Ik heb er ook respect voor. Wat een ambacht en wat een concentratievermogen. Soms doet de stijl van Peter van den Ende aan Escher denken. Met soortgelijke wezens die in elkaar vervlochten lijken en je niet weet waar de een begint en de ander ophoudt. De liefde van Peter van den Ende voor de Mangrove is inderdaad te vinden in Zwerveling. Soms ook in de vormen die worden gebruikt. Daarnaast is het ook de liefde voor de onderwaterwereld die naar boven komt. Knap werk. Het ontroert, is vreemd, maar af en toe ook grappig. De tekeningen roepen nieuwsgierigheid op, om na te gaan hoe het allemaal in elkaar zit.

Zwerveling. Bizar of Briljant?

mooie tekening

Sommige mensen zullen het boek misschien bizar vinden met de vreemde wezens die getekend zijn. Dat is misschien ook wel zo, maar ik kan alleen maar grote bewondering hebben voor iemand die zoiets kan tekenen. Peter van den Ende heeft een rijke fantasie en is in staat om iemand mee te nemen naar wondere werelden met wezens uit zijn brein ontstaan.

Met een verhaal dat begint en eindigt met een gevouwen papieren bootje. Ik vind het briljant! En het verbaast mij niet dat het Shaun Tan is die over Zwerveling schrijft: “Wonderfully strange and strangely wonderful, Peter van den Ende’s Wanderer is an epic dream captured in superbly meticulous detail”. En dat kan ik alleen maar volmondig beamen.

Specificaties Zwerveling van Peter van den Ende

Zwerveling van Peter van den Ende

Auteur: Peter van den Ende | Uitgever: Querido │ 9789045120065│ oktober 2019 │ 96 pagina’s |Meer informatie vind je hier.

Elles
Delen is enorm lief

Ik ben Elles, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik hou van reizen en koken, mooie prentenboeken en literatuur. Ik heb ook creatieve genen waar ik regelmatig blij mee ben.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.