Leonardo da Vinci – een nieuw boek van de serie Knappe Koppen

Ik ben altijd op zoek naar boeken die goed passen in onze schoolbibliotheek. Leonardo da Vinci, als onderdeel van de Knappe Koppen serie, zet ik daar zeker bij! De brede wijze waarop er in dit boek wordt gesproken over wetenschap, techniek en kunst is van grote waarde voor de lessen wereldoriëntatie. Lezen om meer van de wereld te leren is zo ontzettend leuk en belangrijk. Dat kan absoluut met dit boek!

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci

Van een plattelandsjongen groeide Leonardo da Vinci uit tot een ‘homo universalis’, iemand die een talent heeft voor meerdere artistieke en wetenschappelijke domeinen. Hij schilderde, ontwierp bouwwerken en bedacht uitvindingen lang voordat ze ook echt werden gebruikt. Met zijn oog voor anatomie, inzicht in machines en zin voor ontdekkingen blijft Leonardo da Vinci nog altijd tot de verbeelding spreken.

De serie ‘Knappe Koppen’ laat jonge kinderen kennismaken met de grootste wetenschappers alle tijden. Deze keer: Leonardo da Vinci, een echte homo universalis. Voor onderzoekers vanaf 9 jaar.

Blauwe en rode zegels

Onderzoeken? Dat betekent dingen weten én dingen doen. Je moet kennis verzamelen, maar ook zelf de handen uit de mouwen steken. In Leonardo da Vinci vind je daarom uitdagingen om bij na te denken en uitdagingen om mee aan de slag te gaan. De blauwe zegels met een vraagteken zijn zichtbaar bij de onderwerpen waar je iets van leert. De rode met een uitroepteken zijn de doe-activiteiten.

Deze combinatie van weten én doen spreekt mij erg aan in deze serie. De doe-activiteiten zijn ook prima uit te voeren. Bij het weten is de informatie echt diepgaand en voor zowel kinderen als volwassenen zijn er genoeg nieuwe dingen te leren over Leonardo da Vinci. Hierbij wordt er duidelijk een link gelegd naar geschiedenis(onderwijs), en hoe het tijdvak waarin hij leefde zichtbaar is in zijn uitvindingen en schilderskunst.

Mijn mening over Knappe Koppen – Leonardo da Vinci

Dit boek over Leonardo da Vinci is een mooie aanvulling op de boeken die er al zijn over hem. Bij de vorige basisschool waar ik werkte hadden we eens per twee jaar een thema rondom deze veelzijdige man. Ik ken dus heel wat boeken die gaan over zijn leven! In dit Knappe Koppen deel wordt in relatief weinig bladzijdes op een kleurrijke manier veel informatie gegeven over de brede kijk die je kunt hebben op zijn persoon en zijn werk.

Tegelijkertijd is dit ook wat af en toe wat schuurt binnen dit boek. Er is zoveel informatie, in relatief weinig pagina’s. De zinsbouw vind ik soms wat lastig te volgen, maar dat kan ook komen omdat de auteur Vlaams is. Daarnaast kan ik mij voorstellen dat kinderen het lettertype, en de wisselingen hierin, niet altijd goed kunnen lezen. Dit geldt natuurlijk maar voor een beperkte groep kinderen, een groot deel vindt die afwisseling juist ook aantrekkelijk in een boek.

Peter Nys, de auteur, heeft naast dit boek ook de overige Knappe Koppen boeken geschreven:

Specificaties Leonardo da Vinci

Auteur: Peter Nys | Illustraties: Conz | Uitgever: Clavis | 32 pagina’s | januari 2024 | 9789044850642 | meer informatie bij je lokale boekhandel, via de website van de uitgever en via bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.