Dichter bij de seizoenen, een gedicht voor elke maand

Toen ik Dichter bij de seizoenen van Bette Westera zag wist ik dat ik deze wilde aankopen voor onze schoolbibliotheek. Aan dichtbundels heb je immers nooit genoeg. En deze is, wat mij betreft, ook nog eens bijzonder en erg bruikbaar in de klas. Ga je mee een jaar door de natuur in vogelvlucht?

Dichter bij de seizoenen met StoerLeesVoer kader

Dichter bij de seizoenen samenvatting

Beleef een jaar in de natuur in vogelvlucht, met voor elk seizoen en elke maand een passend gedicht. Extra bijzonder is dat alle gedichten in een andere versvorm geschreven zijn. Zo ontdek je in mei een spicht waarin een specht een gat in de boom hakketakt, in november een rondelet waarin een egel een veilig bedje van blad maakt en in januari een stapelvers waarin eenden kwakend in wakken baden gaan.

Kwatrijn van september met merel bij gevallen appels en eekhoorntjes rechts

Een cadeautje van een boek

Zoals ik al schreef wilde ik Dichter bij de seizoenen meteen aankopen voor onze schoolbibliotheek. Zelfs al voordat ik het gelezen of gezien had, op de cover in de folder na dan. Ik was dan ook helemaal blij toen ik het boek opgestuurd kreeg om te reviewen. Dat zijn toch elke keer weer kleine cadeautjes, ook al schrijf je er nog een recensie over die ik vaak niet uit mijn mouw kan schudden. Inmiddels staat deze dichtbundel in de schoolbibliotheek en ga ik het komend schooljaar nog extra onder de aandacht brengen. Wat mij betreft is het een cadeautje om te geven, te krijgen en om mee te werken.

Tweede deel waarin de versvorm wordt uitgelegd. Illustratie en vers in het klein en daaronder de uitleg

Door de uitleg over de versvormen achterin Dichter bij de seizoenen krijg ik zelf ook zin om een haiku te maken. Dit deed ik eerder al eens met onze middelste dochter voor een huiswerkopdracht. Helemaal trots waren we. Hoe heerlijk is het als je met de uitleg van Bette Westera zelf aan de slag kunt om ook zoiets prachtigs te bedenken. En dat zal vast even moeite kosten en niet in 1x goed gaan. Maar dat is het leuke aan taal, je kunt blijven schaven en verzinnen tot het wordt wat jij wilt. Dichter bij de seizoenen staat weer vol prachtige taal zoals we van Bette Westera gewend zijn.

Zelf geeft ze aan dat het voor kinderen vanaf 6 jaar is, volgens de uitgever vanaf 9 jaar. Als je het samen leest of juist samen met een versvorm aan de slag gaat is het voor elke leeftijd leuk, al ben je 6, 42 of 99.

Een prachtige samenwerking

Bette Westera en Henriette Boerendans werkten samen aan deze dichtbundel Dichter bij de seizoenen. Het unieke aan deze bundel is dat elk gedicht in een andere dichtvorm is geschreven door taalkunstenares Bette. Elke maand heeft een eigen gedicht gekregen en zo ga je in vogelvlucht het jaar en haar seizoenen door. En dat is nog niet alles. Over elke versvorm is achterin een uitleg geschreven. En ook daar vind je nogmaals de prachtige houtsneden illustraties van Henriette terug.

De illustraties van Henriette zijn bewonderenswaardig. Als je bedenkt dat elke illustratie eerst is uitgewerkt in een houtsnede waarmee vervolgens een illustratie wordt gedrukt weet je dat iemand hier veel tijd in heeft gestoken. Dat maakt de illustraties in mijn ogen nóg mooier. De sterke compositie en de melancholie die Henriette in haar houtsneden zoekt zijn zéker terug te vinden.

Van Bette en Henriette verschenen eerder al ‘Aap Beer Zebra’ en ‘Ik wil een wiegje worden, zei de wilg’.

Als ik móet kiezen

Het gedicht dat ik het mooiste vind uit Dichter bij de seizoenen is toch wel; Lentedans. Al kun je eigenlijk niet kiezen uit deze verschillende versvormen waar Bette Westera de mooiste versies van heeft gemaakt. Elk gedicht is anders opgemaakt en door de rode draad van de seizoenen is de bundel een geheel geworden. Niet alleen de seizoenen zijn de rode draad, ook de illustraties van Henriette Boerendans rijgen alles aan elkaar. Hiervan vind ik de lente en zomer haiku echt prachtig. Maar dat ligt ook een beetje aan mijn voorkeur voor de warmere maanden merk ik. De prachtige houtsneden van diverse projecten zijn zelfs op zelfgebakken tegels te koop in het atelier van Henriette.

Lentedans in de lente, lammetje in het gras en veld op de achtergrond

Terug naar de Lentedans bij maart in Dichter bij de seizoenen. Waarom deze er voor mij uitspringt is vooral omdat een lammetje het begin van de lente aankondigt. Weg met de kou en de donkerte, eindelijk komt er weer wat warmte en licht. Dit rondeel hoeft ook niet te rijmen. Al zijn er welke enkele regels waaraan je je ‘moet’ houden. Door herhaling van enkele regels zet je namelijk de boodschap kracht bij en is het duidelijk waarover je gedicht gaat. Genoeg moois om maandelijks van te genieten of om zelf mee aan de slag te gaan.

Meer boeken Bette Westera

Wij schreven al enkele reviews voor je:

Specificaties Dichter bij de seizoenen

Auteur: Bette Westera | Illustraties: Henriette Boerendans | Uitgever: Gottmer | ISBN: 9789025778361 | maart 2024 | 47 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, Uitgeverij Gottmer of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.