Frida Kahlo Taschen 40 jaar, een eigen museumcollectie

Kunstboeken zijn altijd welkom in mijn huis. Heerlijk vind ik het om zelf in die boeken te dwalen en duiken. Maar ook om dit samen met mijn dochters te doen. Kunst is zo belangrijk, ik blijf dit herhalen. Ook als het je niet aanspreekt doet het iets. Het spreekt tot je gevoelens, emoties en verbeelding. Ongeacht wat die zijn, kunst doet altijd iets. En dat hebben we echt heel hard nodig als mensheid. Even je perspectief verruimen, je verbeelding verrijken en diverse emoties voelen.Uitgeverij Taschen is actief sinds 1980, viert hun 40 jarig bestaan met geliefde boeken die opnieuw uitgebracht worden. Deze feestelijke Frida Kahlo Taschen 40 years editie is, spoiler alert, een echte cadeautip!

Frida Kahlo Taschen kunstboek voorkant cover kader omslag boek

Frida Kahlo Taschen 40 jaar samenvatting

Ter ere van hun 40 jarig jubileum heeft uitgever Taschen besloten om de pareltjes uit hun jaren opnieuw uit te brengen in speciale edities. Edities die compact zijn in formaat en groots qua inhoud. Frida Kahlo heeft geschiedenis geschreven zoals geen enkele vrouwelijke kunstenares. Ze was een sleutelfiguur in de Mexicaanse revolutionaire moderne kunst. Ook was ze een pionier, een grondlegger van politieke statements zoals geslacht, geaardheid en feminisme. Deze monografie combineert de kunstwerken van Kahlo met zeldzame echte foto’s, stukken uit dagboeken en geïllustreerde biografie.

Let op Frida Kahlo Taschen is er (nog) niet in het Nederlands. Ik heb de Engelse editie gelezen. Er is ook een Spaanse en Franse editie.

40 jaar Taschen

Ik denk dat iedereen bijna wel een boek van uitgeverij Taschen in huis heeft. Ik zou zelfs de ‘bijna’ durven weglaten. Maar het leven heeft me inmiddels geleerd dat er altijd wel uitzonderingen zijn. Taschen is meer dan een uitgever, het is een naam, een merk wat direct al iets zegt over wat je kan verwachten. Boeken bomvol informatie, met mooie beelden en het perfecte cadeauboek bij uitstek. Elk onderwerp hebben ze wel eens uitgebracht. Sinds 1980 brengen ze boeken uit die in cultureel opzicht een toevoeging hebben in het leven. Vaak voor een toegankelijke prijs, soms in prachtige duurdere edities. Dit Frida Kahlo Taschen 40 years edition boek is opnieuw uitgebracht voor het 40-jarig jubileum.

De bestsellers, pareltjes en iconisch uitgegeven boeken zijn speciaal voor dit jubileum opgefrist en vers uitgebracht. Ze zijn meer compact, fijn geprijsd en doen niks af aan de kwaliteit die je mag verwachten van Taschen. Frida Kahlo Taschen 40 jaar editie is alles wat ik had verwacht en als je van kunst houdt, en van deze kunstenares, dan is dit boek zeker een aanrader!

Pijn en passie

De Mexicaanse Frida Kahlo is een revolutionair. Zowel in haar kunst als in haar politieke statements. Ze heeft een leven vol pijn en passie gekend. Gevochten voor waar haar hart sneller van ging kloppen. En dit alles beeldend en kleurrijk in haar kunstwerken vertaald. De vrouw met de unibrow en snor is ze allang niet meer, al zijn deze uiterlijke kenmerken wel nog steeds heel sprekend voor de kunstenares. Ze is een feminist omdat ze stond voor vrouwenrechten. Ze is voorloper voor gendervrijheid, zich kledend in zowel mannen- als vrouwenkleren. Maar ze is ook een vechter. Na een ernstig ongeluk was ze lang aan haar bed gebonden. Al zorgde dit wel voor de vonk die haar kunstcarrière in lichterlaaie heeft doen zetten.

In de Frida Kahlo Taschen 40 jaar editie staat alles wat je wil weten. In teksten, beelden en kunstwerken. Het boek is ingedeeld in jaartallen die oplopen tot haar dood in 1954. Vanaf pagina 360 duiken we in haar dagboek en dit is geloof ik helemaal nieuw voor mij. Het voelt misschien nog wel persoonlijker dan haar kunst. Een dagboek schrijf je immers voor jezelf waar kunst vaak een venster is om aan de wereld te laten zien. Voor mij maakt deze toevoeging dit boek echt wel heel waardevol.

Kunstboek Frida Kahlo

Normaal spring ik ook wat rond in kunstboeken maar het hoofdstuk van het dagboek van Frida Kahlo lees ik in 1 adem helemaal uit. Heel boeiend en persoonlijk vind ik dit. Ook de grote hoeveelheid foto’s bekijk ik graag. De foto’s dragen voor mij allemaal een bepaalde sfeer en kracht mee en ik vind ze heel intrigerend. Ik vind de Frida Kahlo Taschen 40 jaar editie echt heel erg tof. En ook doordat dit boek compact is. Normaal hou ik wel van die imposante coffee table boeken. Maar er is een limiet voor wat mijn koffietafel en boekenkast aankan met van die imposante boeken. Dus dat dit een handzame editie is heeft zeker voordelen. Ook kan ik het nu makkelijk meenemen in de trein en onderweg.

Bijna 500 pagina’s dik is deze herziene klassieker uit de Taschen 40 jaar collectie. Frida Kahlo blijft voor mij een prachtige kunstenares die pijn en passie vanuit haar leven zo goed in haar kunst wist te vertalen. Ze is en blijft een toonbeeld voor feminisme, gendervrijheid en vrouwenrechten. Viva la Frida zal het denk ik altijd wel door de wereld klinken. En heel fijn dat een uitgever zoals Taschen deze kleurrijke boeiende kunstenares zo mooi in hun boeken weet en blijft presenteren.

Kunstboeken tips

foto frida kahlo taschen boek 40 jaar editie

Specificaties Frida Kahlo Taschen 40

Uitgever: Taschen | Editor & auteur: Luis-Martín Lozano | 480 pagina’s | 9783836594851 | September 2023 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Taschen of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.