Joy, een boek vol veerkracht en moed

Joy lijkt mij een optimistisch boek over een meisje dat een betere wereld wil. Een actueel onderwerp waarbij we wat vaker mogen bedenken dat alle kleine beetjes helpen. Niet alleen kunnen we zelf kleine veranderingen invoeren, ook kleine mensen kunnen al een groots effect teweeg brengen. Daar zijn al meerdere voorbeelden van geweest de afgelopen jaren. Geniet mee van het verhaal over de moedige Joy.

Joy met StoerLeesVoer kader

Mensen zeggen dat ik het zonnetje in huis ben. Daarmee bedoelen ze dat ik altijd vrolijk ben, want ik zie magie in alles. Het is een soort magie waarvan ik denk dat we wel wat kunnen gebruiken. Vooral nu. Sinds kort wonen pap, mam, mijn zus Claude en ik in bij mijn norse opa. Daarvoor reisden we de hele wereld rond (‘lanterfanteren’ noemt mijn opa dat). De juf op mijn nieuwe school is bijna de hele tijd boos op mij. En dan wordt ook nog eens de grote eik op het schoolplein met kappen bedreigd. Dat mag ik niet laten gebeuren!

Joy is een vrolijk meisje dat magie in alle kleine dingen ziet. Niet de magie met toverstokjes en parallelle werelden. Maar ze verwondert zich over de kleinste dingen. Joy is net naar een nieuwe school nadat ze met haar ouders en zus jaren de wereld hebben rondgereisd. Het is allemaal nogal erg wennen voor haar. Met het hele gezin wonen ze in bij haar opa en haar zus vindt alles saai. Haar ouders willen dat ze ineens hun kamer stofzuigen en dingen opruimen. Ook Joy vindt het allemaal wat benauwend wat ik me goed kan voorstellen als je aantal jaren allerlei landen en culturen hebt bezocht.

Opa is ook een beetje een tegenpool van Joy en haar familie. Een kleine, grappige, rode draad in het verhaal is dan ook de tweede voorletter van opa; Thomas E. Blake. Joy is van plan om erachter te komen waar die E voor staat want opa wil het niet zeggen.

bladspiegel 1/3 pagina 10 en 11 alleen tekst en kleine illustratie bij hoofdstuk 2

Opgegroeid met vooruitkijken naar wat erna kwam. En ook vooral je steeds beseffen wat een geluk ze hebben dat ze niet vast op één plek zitten, of zaten. Want nu is alles anders. Nadat mama’s moeder was overleden en haar vader inmiddels ook wat ouder wordt hebben hun ouders besloten dat ze voor opa terug naar huis gaan. Waar Joy nooit gewoond had en wat voor haar slechts een plek op de wereldkaart was. Tot nu toe verhuisden ze vanwege een andere baan of een onderzoeksproject of een prachtig landschap. Dit keer verhuisden ze vanwege opa, die had zijn heup gebroken en het duurde even voordat hij naar het ziekenhuis kon. Mam wil niet nog eens te laat terug komen zoals bij haar moeder gebeurde. Maar dat betekent ook dat Joy naar school zal moeten in het Verenigd Koninkrijk. Je kunt je indenken dat dat nogal een verandering zal zijn.

Zelfs de vrolijke Joy heeft het lastig in het Verenigd Koninkrijk. Het is allemaal een stuk minder magisch dan de plaatsen waar ze de afgelopen jaren hebben gewoond. Het is ook nogal wennen bij opa in huis met zijn regels en gewoonten. Ergens voelt Joy de druk van haar familieleden. Dat zij ook hier wel een randje magie weet te vinden. Maar momenteel heeft ze het nog niet gevonden. Binnenkort gaat ze voor het eerst in haar leven naar school. En daar kijkt ze wel naar uit, in tegenstelling tot haar zus Claude.

bladspiegel 2/3 pagina 16 en 17 alleen tekst

Maar ook school is voor beide kinderen een uitdaging. Joy heeft best wat moeite met zich een hele dag in een en hetzelfde lokaal gefocust te houden. Ze voelt zich niet passen in de klas. Zelfs niet in het schoolsysteem. De groepjes in de klas zorgen ervoor dat ze zich nergens bij voelt horen. En waar Joy altijd zilveren randjes kan vinden in het leven lukt haar dat op school niet. Het enige goede aan school is de speelplaats met ruimte om rond te lopen en frisse lucht om adem te halen. En het beste is de boom op het plein. Een grote eik waar Joy op een dag haar toevlucht in zoekt. Joy raakt verknocht aan deze boom met zijn geschiedenis en tijdens een opdracht op school komt ze erachter dat de oude eik plaats moet maken voor een nieuw schoolgebouw. Dat mag niet gebeuren!

Van Joy heb ik genoten. Het boek, voor kinderen vanaf 7 jaar, leest heerlijk vlot. Door de cover had ik voornamelijk het idee dat het verhaal vooral over het klimaat zou gaan. Hierdoor verraste het verhaal me juist omdat het verhaal over veel meer gaat dan alleen klimaatactivisme. Het verhaal gaat ook over een meisje dat zich moet aanpassen aan een systeem waarin ze zich niet thuis voelt. Waarin ze niet begrepen wordt. Maar waar ze uiteindelijk toch haar zilveren randje kan vinden.

Ook staat het boek Joy vol mooie zinnen. Vergelijkingen als ‘mijn hoofd stroomde vol opluchting, als een mist uit zee’ en ‘het besef dat ik een zaadje ben dat niet meer kan worden meegevoerd door de wind maar vastzit in de grond en gedwongen is daar te blijven en op één plak op te groeien’. Waarbij ze met die laatste zin doelt op het feit dat ze op deze plek zal blijven wonen en niet meer, zoals de afgelopen jaren, regelmatig zal verhuizen. Een heerlijk verhaal met een vleugje humor en vooral veerkracht en moed van de nog zo jonge Joy.

bladspiegel 3/3 pagina 36 en 37 alleen tekst

Auteur: Jenny Valentine | Illustraties: DPS design & prepress studio, Marieke ten Berge | Vertaling: Jenny de Jonge | Uitgever: Luiting-Sijthoff | ISBN: 9789021040103 | maart 2024 | 127 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, Uitgeverij Luiting-Sijthoff of bij Bol

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.