De zomers, een hartverwarmende roman over vriendschap

Wie heeft dat niet, herinneringen aan de zomers die eindeloos leken te duren. Vooral tijdens je kinderjaren. Spelend met je vriendjes op vakantie, thuis of op de camping. In mijn geheugen was het toen ook altijd mooi weer. Mijn ouders hadden een caravan op Zandvoort dus mijn dagen bestonden uit zon, zee, strand en zand. Eerst met vriendinnetjes zandkoekjes bakken en later met een hele vriendengroep surfen. Hoe harder de wind en hoe hoger de golven, des te beter. Maar dan waaier je allemaal uit en gaat een eigen leven leiden. Die ene vriendin is altijd gebleven. Of ik met haar rond mijn tachtigste dezelfde onenigheid oploop als de twee hartsvriendinnen in het boek ‘De zomers’, hoop ik toch niet.

De Zomers kader

De Zomers samenvatting

De beroemde, bewust alleenstaande, kinderboekenschrijfster Agnes Lee is tachtig en maakt zich zorgen over haar nalatenschap. En dan vooral over Fellowship Point, het prachtige stukje land aan de kust van Maine dat al vele generaties in bezit is van een aantal bevriende families.
Agnes heeft er van kinds af aan de zomers doorgebracht, net als haar beste vriendin Polly. Polly is in alles Agnes’ tegenpool. Zij heeft haar eigen ambities opgeofferd om zich aan haar gezin te kunnen wijden. Wanneer er onenigheid ontstaat over Fellowship Point, komt Polly klem te zitten tussen de wens van haar vriendin en die van haar kinderen. En wanneer er lang verborgen geheimen boven water komen, wordt hun vriendschap werkelijk op de proef gesteld.

De Zomers
Synopsis van het boek De Zomers

Auteur Alice Elliott Dark

Alice Elliott Dark is geboren in Philadelphia en groeide op in Pennsylvania. Daar studeerde ze aan de college en universiteit, waar ze haar bachelor behaalde in Chinese studie. Ze behaalde haar master in de Schone Kunsten. Daar schreef ze haar eerste scriptie ‘This is My Gun, Clyde’.
Later schreef ze meerdere korte verhalen, essays en haar korte verhaal The Gloaming* werd zelfs twee keer verfilmd en tevens opgenomen in ‘The Best American Stories of the Century’. Tegenwoordig geeft ze les aan de Rutgers Newark Universiteit in New Jersey. Het boek ‘De Zomers’ is haar eerste werk in de Nederlandse vertaling.

Auteur Alice Elliott Dark
Auteur Alice Elliot Dark

Alice Elliott Dark twijfelde nog, haar redactrice niet

Het boek ‘De Zomers’ valt meteen met de deur in huis. De tachtigjarige Agnes Lee krijgt voor de derde keer de diagnose borstkanker. Gezien haar leeftijd en de naderende dood, wil ze eigenlijk nog maar drie dingen redden; haar geheim, het natuurgebied en haar vriendschap met Polly.
Dit alles is op zo een luchtige, heldere en prettige manier beschreven dat je, ondanks alle bladzijden die je nog voor de boeg hebt, alleen maar door wilt lezen. (kleine noot, ik ben überhaupt wel fan van dikke boeken). Tevens deed de manier waarop Alice Elliot Dark schrijft, me sterk denken aan het boek Venusnijd* van Rita Mae Brown.
Al was Elliott Dark zelf helemaal niet zo zeker over de manier waarop ze dit boek, ‘De Zomers’, geschreven had. Gelukkig dacht haar redactrice daar heel anders over.

De Zomers

De Zomers beschrijft meer dan alleen maar de vriendschap

Het mooie aan het boek ‘De Zomers’ is dat het veel meer behelst dan zomaar een verhaal over twee vriendinnen. Het gaat over het lot van de bewoners van een gesloten gemeenschap die na jaren onbezorgd leven ineens te maken krijgen met een andere erfpacht. Ook de zorgen van het eindeloze ouderschap wordt mooi en herkenbaar beschreven. De gehele psyche van de mens wordt op een goede, stekelige en humoristische wijze neergezet.
Toch vraagt het boek hier en daar ook wel wat van de lezer want de schrijfster Alice Elliott Dark is wel langdradig in het beschrijven van de omgeving, en ook karakters diept ze veelvuldig uit.

De Zomers
Vertaling De Zomers door Mariella Duindam

Jeugd tegenover ouderdom

Leuk aan het verhaal van ‘De Zomers’ is, dat er tegenover de twee, op leeftijd zijnde vrouwen, de jonge redactrice Maud Silver staat. Zij brengt wat vlotheid aan het geheel. Niet dat het verhaal suf is, in tegendeel. Ik bedoel het meer in de zin van de strijd tussen oud en jong. Die houdt menigeen alert en op de been. Ook de rol die Maud aan het einde van het verhaal toebedeeld krijgt is verrassend.
Alle personages komen per hoofdstuk aan het woord en zo krijg je een volledig beeld van alles wat er gaande is, en de verschillende emoties die dat bij iedereen losmaakt.

De Zomers

Complimenten voor de vertaling

Waar vertalers nog wel eens de mist ingaan met een eigen draai of moderne twist qua taal, is Mariella Duinman, trouw gebleven aan de sfeer van het boek. Zo oogt het af en toe wat ouderwets maar dat is compleet in de stijl van het verhaal. Klein minpuntje aan het boek ‘De Zomers’ is dat er af en toe een personage aan het verhaal toegevoegd wordt alleen maar om een bepaald thema aan te snijden. Dat had echt niet gehoeven want de basis van het verhaal is al omvattend genoeg.

Vertaling
Vertaling De Zomers door Mariella Duindam

Uitdagend, boeiend en inzichtelijk

Pas op het einde van het boek ‘De Zomers’ komen alle verhaallijnen samen. Tevens ervaar je dan als lezers het verschil tussen een roman en een literaire roman. Want het boek ‘De Zomers’ is niet alleen goed geschreven maar ook heel goed opgebouwd. Het verhaal boeit, daagt uit en geeft inzicht en laat een lezer weer eens echt zien wat het vak verhalen schrijven inhoudt. Met volle teugen heb ik van het verhaal genoten.

Klik hier voor nog meer boeken over vriendschap

Specificaties De Zomers

Titel: De Zomers | Oorspronkelijke titel: Fellowship Point | Auteur: Alice Elliott Dark | Uitgeverij: Wereldbibliotheek | Vertaling: Mariella Duindam | Eerste uitgave: 2022 | Nederlandse uitgave: 2024 | Aantal bladzijden: 543 | ISBN 9789046831465 | Ga voor meer informatie over dit boek naar je plaatselijke boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Wereldbibliotheek of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.