Kat en muis duet: een dark romance met Hunting Adeline

Eerlijk… ik keek niet uit om in Kat en muis duet deel 2 te beginnen: Hunting Adeline. Maar ik ben deze weg ingeslagen en ik loop het helemaal uit. Opgewarmd en aangemoedigd door social media waar deze boeken zowel verketterd als geliefd worden. Begonnen met de prequel van Satan’s Affair, wat mij aangenaam wist te verrassen om vervolgens een koude douche te krijgen met het eerste deel Haunting Adeline. Ik heb dit duet in het Engels gelezen maar mijn recensie zal in het Nederlands zijn. Ik probeer spoilers te omzeilen, maar heb je nog niks gelezen van deze boekenserie dan zou ik beginnen met de recensie van de prequel!

Kat en muis duet hunting adeline h d carlton dark romance voorkant boek cover kader omslag

Kat en muis duet 2: Hunting Adeline

De Diamant / The Diamond

De dood is mijn metgezel.
Toch vrees ik Magere Hein niet.
Ik zit gevangen in een wereld vol monsters die zich voordoen als mens, maar die liegen over wat ze zijn.
Deze mannen zullen me niet voor eeuwig kunnen vasthouden.
Ik ben veranderd. De persoon die ik ben geworden, is een vreemde voor me.
Ik vecht me een weg terug naar het monster dat me ’s nachts opjaagt.
Ze noemen me ‘De Diamant’.
Wat ze niet weten is dat ik ben uitgegroeid tot de Engel des Doods.

De Jager / The Hunter

Ik ben een geboren roofdier.
Wreed. Zonder genade. Zeker als je iets van me wegneemt.
Zeker als je iets steelt dat schittert als een diamant in de nacht.
Ik kan het beest in me niet langer temmen.
Ik verscheur alles wat me in de weg staat, tot de straten roodgekleurd zijn met bloed.
Ze zal weer thuiskomen. Waar ze hoort.
En niemand zal ontkomen aan mijn wraak.
Zeker niet zij die me hebben verraden.

Boekenserie Kat en muis duet

De officiële schrijfwijze is Kat- en muis-duet, met koppeltekens. Maar omdat ik wil dat mijn recensie vindbaar is in de zoekmachines, en jullie zoeken zonder die streepjes, laat ik ze grotendeels weg. Verder bestaat deze boekenserie uit 4 boeken. Het duet van Adeline, een prequel en een spin-off. Het duet is een tijd verbannen geweest van Amazone en andere winkels. Het is uitgebracht vanuit eigen beheer van auteur Carlton. De boeken komen allemaal netjes met een uitgebreide trigger warning. En dat is ook wel nodig. Deze boeken zijn namelijk dark romance maar in een tint donker die geen ruimte laat voor de donkerste schaduwen der narigheid.

Het bevat mensenhandel, verkrachting, misbruik, diverse kinks/seksuele voorkeuren die ver gaan, bloed, gore, mishandeling, marteling, machtsmisbruik, offering, seks, pedofilie, dood, moord en veel diverse verschillende situaties rondom mentale gezondheid, in de diversiteit die dat rijk is.

Dit boek wordt daarom ook verketterd en verbannen… alsook verslonden en op handen gedragen. Ik liet me ook meeslepen door social media. Mijn donkere kant houdt van horror in boeken en films, ik kan dat best goed verwerken. Daarbij is het genre dark romance voor mij nieuw. Al met al was mijn nieuwsgierigheid gewekt en reden om in deze boeken van auteur H.D. Carlton te duiken.

Boeken Kat en muis duet

Seksualiteit in boeken

In mijn recensie van Satan’s Affair was ik heel enthousiast over deze nieuwe stroming van vrouwelijke seksualiteit in boeken. Dat dit niet langer meer alleen draait om het mannelijk orgasme, maar dat dit gewoon gelijkwaardig is. Dat het draait om eigen keuzes, vrijheid en ieders genot. Dat laatste is natuurlijk vrij in te vullen voor degene die seksualiteit uitvoeren. Zolang beide (of meer) partijen instemmen en ze meerderjarig zijn mag iedereen van mij zijn, haar of hen kink hebben. De prequel van het Kat en muis duet was heel heftig maar toch door dat gegeven en het verrassende verhaal en twist was ik aangenaam verrast en warm voor de hoofdduologie.

Kat en muis duet is helaas het totaal tegenovergestelde voor mij. Hoe je het ook wendt of keert, een van de hoofdpersonen is abusive, hij misbruikt een vrouwelijk karakter voor zijn genot. En dat misbruik is heel ruim, beeldend en uitgebreid. Auteur Carlton heeft getracht om een grijze poel in te stappen waarbij de donkere kanten van mensen verexcuseerd kunnen worden. Want laat nou een turn on voor een ander hoofdkarakter angst en spannende situaties zijn.

Maar al vanaf de start heb ik het gevoel dat Adeline last heeft van het Stockholmsyndroom. Om die reden heb ik dus niks van de zogenaamde liefde en lust kunnen accepteren. Het is gewoon niet okay om een ‘nee’ niet te accepteren en iemand eerst mentaal helemaal te fucken en kapot te maken om haar vervolgens voor je te laten rennen met als apotheose haar te laten klaarkomen op een pistool. Ja sorry spoiler misschien maar ik grijp een “kleine” gebeurtenis uit het eerste deel aan om mijn mening kracht bij te zetten.

Goede dingen aan Hunting Adeline

Uiteraard heb ik met mijn recensiebril op gelezen en zijn er ook echt wel goede dingen. Carlton heeft heel erg oog voor details. Zo zijn de covers en ook het binnenwerk mooi op elkaar afgestemd. Van de synopsis maakt ze echt wel iets creatiefs. Beide boeken uit het Kat en muis duet zijn geschreven vanuit de verschillende pov’s van Zade en Adeline. In het eerste deel ook wel The manipulator (Adeline is auteur en manipuleert haar lezers met haar woorden) en Zade is The Shadow. In het tweede deel is Adeline The Diamond en Zade The Hunter. Ook zijn er in beide boeken diverse fragmenten uit dagboeken te vinden van andere mensen. En start je in een boek, dan zit er ook nog een playlist toegevoegd net zoals een aantal persoonlijke notes van de auteur. Dit alles kan ik zeker waarderen!

Ook zitten er soms wel toffe elementen in de verhalen. Satan’s Affair had voor mij een bepaalde gelaagdheid en twist die ik tof vond. En in Hunting Adeline zit er een soort van nog gruwelijkere variant die me deed denken aan The Hunger Games. Het karakter van Sibby vind ik uniek en leuk net zoals Jay.

Kat en muis duet is wat dat betreft een echte belevenis en geheel uit hand van de auteur. Zelf uitgebracht en het verhaal wat ze wil vertellen, en ook dat kan ik waarderen.

chapter one hoofdstuk 1 hunting adeline ik zal je weer vinden adeline kat en muis duet

Kritiek Kat en muis duet

Zoals gezegd, de basis van de relatie tussen de twee hoofdpersonen is niet simpel weg ‘enemies to lovers’ voor mij. In het tweede deel lijkt ook wel alsof Carlton zich meer dan in het eerste deel probeert te verantwoorden waarom Adeline aangetrokken wordt door Zade. Ik vind het ook echt weer heel cringy dat hij zo onwijs rijk is, gelukkig is Adeline ook een goedverkopende auteur. Uiteraard worden zaken vergoelijkt omdat Zade niet vreemdgaat, hij met Adeline wil trouwen en een baby in haar buik wil stoppen. Dat maakt het toe-eigenen opeens goed om die reden?

Had ik al gezegd dat hij slechteriken opspoort en vermoord? Mensen die vrouwen en kinderen verhandelen en misbruiken in mensenhandel. Dat is zijn hobby, daarnaast staat hij graag uren in de kledingkast van Adeline naar haar te staren met een erectie en te bedenken hoe hij haar pijn kan doen en tegelijk haar kan vereren.

En nog meer kritiek

Ik kan best nog wel doorgaan over wat me tegen de borst stuit, maar toch zijn er heel veel mensen fan. Ik kan dan ook nu tot een conclusie komen dat dit gewoon niet mijn duologie is. Dat Carlton geen slechte auteur is, en dat dark romance niet mijn genre is maar dat ik het niet geheel afkap nog. Kat en muis duet is gelukkig uit maar de spin-off ga ik wel oppakken. Puur om de reden dat de korte prequel me wel wist te vermaken. Ik wil weten of de kracht van Carlton misschien gewoon in kortere novelles zit voor mij.

Kat en muis duet 2: Hunting Adeline was voor mij namelijk ook echt 400 pagina’s te lang. En dat hele gedoe opeens met een schaduwregering… echt kom op. Of een hele dunne linnen jurk dragen waaronder echt geen ondergoed kan, omdat dit zichtbaar is. Maar vervolgens wel een kanten band om je bovenbeen met een mes er in. Of littekens die misbruikers hebben veroorzaakt weer openhalen met een mes zodat het “jouw” littekens worden. Kom op again…

chapter one hoofdstuk 1 hunting adeline ik zal je weer vinden adeline kat en muis duet

Vertaling Hunting Adeline

Satan’s Affair heb ik in het Nederlands gelezen. En ondanks dat ik vaak de seksuele woorden in onze taal minder charmant vind, was die vertaling wat mij betreft prima. Omdat de Nederlandse boeken van Kat en muis duet heel duur zijn ben ik overgestapt naar het Engels en ook dat leest prima. De bladspiegel is altijd wat anders. Zo staat bijvoorbeeld elke zin los. Na elke punt start een nieuwe zin op een nieuwe regel. Ik vind de Nederlandse titels van het kat en muis duet overigens niet echt matching. De Engelse titels vind ik veel meer de lading dekken.

De spin-off Waar is Molly? heb ik weer in het Nederlands liggen. Dit omdat er een toffe limited edition van is uitgebracht. Over Molly gesproken… dit is onderdeel van de dagboekfragmenten die in Hunting Adeline voorkomen en dat vond ik tof. Zo jammer dat er maar enkele zijn en dat het vervolgens dagboekfragmenten van Adeline worden. We lezen al met haar mee, waarom dan ook in dagboekvorm? Ik snap de nod naar haar oma Gigi, met de lipstick ook, maar het voelt gewoon heel overbodig en voegt voor mij niks toe.

chapter one hoofdstuk 1 hunting adeline ik zal je weer vinden adeline kat en muis duet

TikTok Sensatie Kat en muis

Ik hou van de bookcommunity op social media en Kat en muis duet is een ware TikTok sensatie. En dat is prima met boeken. Ik ben oprecht ook zo benieuwd waarom mensen smullen van deze boeken? Ik snap de donkere kant en de erotische steamy spicy scènes. Maar zoals jullie mijn kritiek lezen, en ik hou me nog heel erg in ivm spoilers, snap ik het ook echt niet.

Waar is Molly? ligt dus nog klaar en ik heb wel zin om hieraan te gaan beginnen. En ben heel benieuwd. Het Kat en muis duet was voor mij echt geen match, maar misschien voor jou wel. En dat is ook helemaal prima. Een tip, lees wel echt even de trigger warnings van deze boeken zijn niet voor de poes.

Leestips Dark Romance

Specificaties Kat en muis duet: Hunting Adeline 2

Auteur: H.D. Carlton | Nederlandse uitgever: SVM Publishing | Januari 2022 | 670 pagina’s | 9781957635019 | Nederlandse uitvoering* 9789464404043 juli 2023 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van auteur Carlton of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.