Hondenstad, een hartverwarmend en grappig leesboek voor de jeugd

Mijn oudste dochter krijgt steeds meer het leesvirus te pakken. Dit desondanks dat ze niet per se de sterkste lezer is. Als je puur kijkt naar haar leeftijd en niveau, dan zit ze iets onder het landelijke gemiddelde. Maar waar ze wel heel sterk in is, is haar leesplezier. En dat moedig ik graag aan. Ze mag van mij elk boek lezen wat haar aanspreekt en dan kijk ik niet naar het niveau van het boek. Voor haar is de combinatie van korte hoofdstukken perfect en enkele illustraties. Hondenstad bevat beide elementen, net zoals een lieve cover. De schattige ‘ahhhhs’ en ‘cuteeee’ vliegen al om mijn oren nog voordat we in dit verhaal duiken van Kans, een hond met 3 poten.

Hondenstad katherine applegate leesboek boek honden voorkant cover omslag

Hondenstad samenvatting

Kans woont al een tijdje in Hondenstad, een asiel voor echte honden én voor afgedankte robothonden. Ze heeft zich erbij neergelegd dat ze wel altijd in Hondenstad zal blijven. Want wie wil er een hond met maar drie poten? De meeste mensen hebben sowieso liever een robothond, want die hebben veel minder aandacht nodig en geven nooit problemen.

Kans’ buurhond IJzerkop wil juist heel graag ontsnappen uit Hondenstad. Hij wil terug naar het gezin waar hij een heerlijk robothondenleven had. Kans krijgt medelijden en besluit IJzerkop te helpen ontsnappen. Maar daar krijgt ze al snel spijt van…

Hondenstad is geschikt voor zelflezers en voorlezers vanaf ongeveer 8+ jaar. Het is tevens een New York Times-bestseller en een van de beste kinderboeken van 2023 volgens Amazon.

Jeugdboek met humor en vriendschap

Wat een leuk boek is Hondenstad! Zowel voor mijn dochter om zelf te lezen, als voor mij als volwassene om voor te lezen. De illustraties van Wallace West zijn aandoenlijk en vol emoties en gevoelens. En de teksten van Katherine Applegate & Gennifer Choldenko zijn welkom en toegankelijk maar niet per se simpel. Er zitten echt wel wat rijke woorden ingepiept die soms om uitleg of context vragen. Denk aan woorden als: artritis, verbannen en hypergeestdriftig. En die uitleg geven de auteurs vaak in de korte hoofdstukken. Ook worden er soms uitdrukkingen en gezegdes gebruikt. Dit kan soms wat lastig zijn voor de jonge beelddenkers als ze deze niet kennen. Maar des te leuker om mee kennis te maken in een warm boek.

Want dat is Hondenstad. Het is zo warm, liefdevol en grappig. Kans is een lieve hond met 3 poten. Zijn hartje is van goud maar waar hij is, is een minder leuke plek. Een asiel. Mijn dochters, de jongste luistert ook graag mee, vinden het onderdeel van de oplaadbare robothonden erg leuk. Ze zien dit overigens helemaal zitten omdat ik allergisch ben voor honden en geen zin heb om ze meermaals per dag uit te laten.

Het contrast van harig en levendig met blikkig en robot is een mooie speelse knipoog naar hedendaagse maatschappelijke dingen. Het contrast en diversiteit van mensen, nieuwe technologie, voor- en nadelen en het probleem van overconsumptie zitten in een heel warm en leuk verhaal verweven zonder dat dit afbreuk doet aan de speelsheid.

Avontuurlijk voorleesboek

Of je kind Hondenstad nou zelf leest, of dat dit verhaal wordt voorgelezen… het is een avontuur! Het begint met het voorstellen van Kans en zijn leven. Telkens krijg je een beetje meer informatie, want vragen vormen zich al snel. Je lacht om de wereld die auteurs Applegate & Choldenko je geven. Een warme welkome wereld, die net even anders dan de onze. Vrij snel ontstaat er een situatie, een probleem wat doorrolt tot een missie met hopelijk een oplossing.

Ik ga niet verklappen wat de uitkomst en oplossing gaat zijn. Maar Hondenstad is een boek met een happy end. Het probleem gaat opgelost worden en warmte, vriendschap en familie zijn de warme tonen die dit verhaal kleuren. Wij vinden dit boek allemaal erg fijn. Zowel om zelf te lezen voor mijn 10 jarige dochter. Maar tevens mijn dochter van 5 luistert graag mee als ik voorlees. Want daar is dit ook een fijn en knus verhaal voor!

Leestip jeugdboeken humor

Specificaties Hondenstad

Auteur: Katherine Applegate & Gennifer Choldenko | Illustraties: Wallace West | Vertaald door Annelies Jorna | Uitgever: Querido | Engelse originele titel: Dogtown | Augustus 2024 | 360 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Querido of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.