A New Light on Amsterdam, een fotografieboek van Gosse Bouma

Een stad heeft een eigen ziel. En hoe die ziel eruit ziet dat is door een ieder zijn, haar of hen ogen anders. De ziel van een stad wordt gevoed door die aanschouwers. Maar ook door andere passanten of bewoners. Ik hou ervan om rond te kijken in een stad. Soms zijn er van die momenten dat het licht mooi valt, al het verkeer even stil is en er geen mensen zijn. Zulke momenten duren enkele seconden met wat geluk. Een stad is ook een feest aan vormen, samenkomsten van lijnen en kleuren en tijdelijke plaatjes. Gosse Bouma heeft met zijn fotografieboek A New Light on Amsterdam echt prachtige momenten weten vast te leggen van onze hoofdstad. Nieuwsgierig? Lees dan vooral verder, het is meteen ook een geweldige cadeautip namelijk.

A New Light on Amsterdam voorkant boek gosse bouma cover omslag fotografie

A New Light on Amsterdam – Gosse Bouma

De Nederlandse award-winning fotograaf Gosse Bouma deelt zijn unieke kijk in het fotografieboek A New Light on Amsterdam. Met uitsluitend natuurlijk licht vangt hij vervolgens zijn geliefde stad in beeld. Een stad die in 2025 een jubileum van 750 jaar viert.

In zijn eerste boek neemt hij de lezer mee in enkele woorden, maar voornamelijk beelden van onze hoofdstad. Hij laat zowel serene landschappen zien, als het ruwe stadse. Van schilderachtige plekjes aan de kade tot smalle steegjes. Zijn beelden zijn rauw, puur en met een vleugje melancholiek. Het werk reflecteert zowel het heden als verleden. Het bloeit en vervalt. A New Light on Amsterdam is de stad die Bouma ons wil laten zien.

A New Light on Amsterdam is in het Engels uitgebracht.

Amsterdam 750 jaar

Wat heb jij met Amsterdam? Ook als je antwoord ‘niks’ is, dan is dat met een reden. Deze stad wordt bezongen, bejubeld, vervloekt en bovenal intens beleefd. Ik heb vele emoties mogen ervaren in deze stad. Van hoge euforische pieken tot donkere dalen. En beide kanten hebben een bepaalde charme die haarfijn samengaat in en langs de straten van Amsterdam. In 2025 bestaat onze hoofdstad 750 jaar. Jaren van oorlog, feest, liefde, verlies, geboorte en dood. Gosse Bouma heeft met zijn A New Light on Amsterdam de stad echt in al haar aspecten weten te vangen voor mij. En ik denk dat veel van die gezichten vervolgens voor velen zowel bekend als onbekend zijn.

Het voorwoord in A New Light on Amsterdam is voor burgemeester Femke Halsema. Daarna volgt een persoonlijk schrijven van Gosse Bouma. De inhoudsopgave neemt ons mee door de diverse tijdstippen waarop de foto’s gemaakt zijn.

  • 05:00 AM
  • 08:00 AM
  • 10:00 AM
  • 06:00 PM
  • 08:00 PM
  • 09:00 PM
  • 11:00 PM

Daarna volgt een reeks van prachtige beelden. Hoopvol, mysterieus, melancholisch, sober, eenzaam, rauw, fris en nog zoveel meer mooie emoties die in de foto’s zitten. Afgewisseld met een quote hier en daar van Bouma.

Cadeautip fotografieboek

Een mooi fotografieboek is kostbaar en om die reden ook een boek om op een prominente plaats in je woonkamer neer te zetten. A New Light on Amsterdam is absoluut een cadeautip voor een ander… of voor jezelf! Ik ben echt heel erg gecharmeerd van dit fotoboekdebuut van Bouma. Zijn foto’s weten tot diverse emoties en gevoelens te spreken. Ze roepen herinneringen op, sommigen vergeten. En sommige foto’s laten me een vers perspectief zien van Amsterdam. Van herkenning, tot vervreemding, van oud naar nieuw laat ik me door dit prachtige boek heen gaan.

De shots in A New Light on Amsterdam zijn toegankelijk en simplistisch, maar tegelijk toch ook heel gelaagd en vol verhaal. Bouma heeft oog voor die unieke momenten die vaak met wat geluk langer dan een seconde duren. Het is echt een feestje om een tijdje in een foto te dwalen. Het gebruik van natuurlijk licht verbind alle foto’s en maakt dit boek tot een samenhangend geheel. Uiteraard is de gedeelde locatie ook verbindend. Maar die heeft zoveel diverse kanten dat als je de titel van dit boek niet kent, het zomaar ook over een groter gebied zou kunnen gaan.

Index

De index achterin van A New Light on Amsterdam is ook echt prachtig zo bij elkaar. Op deze manier kom je meer te weten waar de foto is gemaakt. Maar daar adem je ook de heerlijke sobere melancholische urban sfeer die dit boek rijk is.

Of ik een favoriet heb? Nee eigenlijk niet, elke foto doet wel iets met me. Het laat me een ander scala aan emoties en gedachten voelen. Ik ben nog lang niet uitgekeken, en geniet van bepaalde herinneringen die terugkomen en hoop zeker nieuwe verhalen te maken in onze mooie hoofdstad. Dankzij Bouma kijk ik nog net met wat meer aandacht de volgende keer dat ik weer in Amsterdam ben.

Leuk detail: op het schutblad achterin staan de locaties op de (nihilistische) stadskaart van Amsterdam weergeven.

Fotografieboeken tips

Specificaties A New Light on Amsterdam

Fotograaf: Gosse Bouma | Tekst: Rolien Zonneveld | Uitgever: Terra | 9789401446341| Augustus 2024 | 305 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Terra of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.