Onder de golven – Het verhaal van Doggerland, een toegankelijke geschiedenis
Laat ik maar meteen eerlijk zijn: Ik hou niet zo van geschiedenis en al helemaal niet van de Oertijd, de Neanderthalers, botten en stenen. Tijdens de geschiedenis lessen lette ik ook nooit op. Een wonder dat ik het als eindexamenvak koos. Maar dat was met de hoop dat het voornamelijk over de tweede wereldoorlog zou gaan want daar ligt mijn interesse wel. Wat een geluk voor mij dat dat inderdaad zo was. Het enige wat gevraagd werd was een tijdslijn en een paar vragen over Dinosaurussen. Verder kon ik los met al mijn kennis van over de oorlog en slaagde met vlag en wimpel. Maar genoeg over mijn geschiedenisexamen. StoerLeesVoer vroeg mij het boek ‘Onder de golven – Het verhaal van Doggerland’ te lezen.
Inderdaad ver terug in de tijd, naar het ontstaan van Doggerland.. Maar een mens is nooit te oud om te leren. En het lijkt ook wel dat hoe ouder je wordt je meer kennis wil vergaren. Dit boek leek mij dan ook een mooie opstap. Geen saaie informatie uit een stoffig geschiedenis boek, maar een jong en fris geschreven boek met bovendien mooie en beeldende illustraties van Djenné Fila.
Onder de golven
Iedereen kent de Noordzee. Als de zon schijnt, gaan we massaal naar de stranden en nemen een duik in de golven. In de winter of als het stormt, gaan we uitwaaien aan zee. We gaan erheen om te rennen of te vliegeren en we varen eroverheen als we naar Engeland gaan. Maar dat is niet altijd zo geweest. Honderdduizenden jaren geleden was er al wel een Noordzee, maar tussen het Europese vasteland en Groot-Brittannië lag een brede strook land: Doggerland. Het was een rijk gebied, waar jager-visser-verzamelaars alles hadden wat hun hartje begeerden. Dit is het verhaal over het veranderende landschap van Doggerland. Door het non-fictieverhaal heen van Onder de golven worden korte fictieverhalen geregen van mensen die mogelijk het Doggerland bewoonden.
Duizenden jaren aan geschiedenis
Wanneer je aan het strand en de Noordzee denkt, denk je vooral aan kastelen bouwen en schelpen zoeken en de duinen. Maar heb je wel eens afgevraagd waar al die schelpen vandaan komen en hoelang dat duin er al ligt?
Soms vind je ook iets heel bijzonders op het strand. Iets wat je niet één, twee, drie plaatsen kunt. Dat zou zomaar eens een mammoetkies, bot van een hyena of wolharige neushoorn kunnen zijn. Want duizenden jaren geleden was er nog geen zee tussen het Europese vaste land en Groot Brittannië. Het land strekte zich uit tot aan Denemarken en het zuiden van Noorwegen. Waar we nu zelf debet hebben aan opwarming van de aarde was het toen moeder Aarde die besloot tot een grote klimaatsverandering. De ijskappen smolten en zo steeg het water met een enorme vloedgolf tot gevolg. Deze spoelde over Doggerland en zo kwam het land ‘Onder de golven’.
Er liggen nog steeds voorwerpen op de bodem van de zee en op het strand. Voorwerpen die duizenden, tienduizenden en zelfs honderdduizenden jaren oud zijn. Denk dan ook aan vuursteentjes en overblijfselen van een gewei. Een archeoloog maar ook een gewone bezoeker aan het stand of duin maakt nog kans om zo een mooie schat te vinden.
De schrijfster Dielemans heeft veel te vertellen
Linda Dielemans is archeologe en kinderboekenschrijfster. Na het conservatorium begon ze een studie archeologie. Doordat ze zoveel te weten kwam merkte Linda Dielemans dat er ook nog heel veel te leren viel. Zo zocht ze verder en kwam achter stukjes geschiedenis waarvan ze vond dat die verteld moesten worden. Doordat ze af moet gaan op de informatie die beschikbaar is besloot ze verzonnen verhalen rondom de geschiedenis te vertellen. Zo kon ze de mensen en de dieren uit die tijd een gezicht geven en een logisch verband maken tussen toen en nu.
Ze heeft al vele boeken op haar naam staan die stuk voor pareltjes zijn om te lezen: ‘Het lied van de vreemdeling’, ‘Brons‘, ‘Schaduw van de leeuw‘, ‘Geestenkrijger‘ en ‘Zomerwoud‘.
Veel van haar boeken hebben een prijs gewonnen of waren genomineerd voor prijzen zoals ‘De Wouter Pietertje prijs 2020’, ‘Vlag en wimpel 2020’, ‘Jonge Beckman prijs 2020’ en de ‘Nederlandse kinderjury 1999’.
Geschiedenis als aanrader
Dit boek is geschikt voor jong en oud en zeker aan te raden wanneer je op een leuke interessante manier iets te weten wil komen over de geschiedenis. Voor mij heeft het in ieder geval heel veel duidelijk gemaakt. Het is een tijdreis door de geschiedenis en doordat de geschiedenis gecombineerd is met een fictief verhaal gaat het verhaal ‘Onder de golven’ ook echt leven. Het fictieve verhaal gaat over de mogelijke bewoners en door hun belevingen krijg je er een idee van hoe ze zich in die tijd moesten redden.
Zo zie je maar weer dat wanneer geschiedenis op een leuke en onderhoudende manier verteld wordt het voor iedereen toegankelijk wordt. De prachtige tekeningen van Djenné Fila geven echtheid en beweging aan het verhaal. Het boek lokt uit tot onderzoeken. Een bezoekje aan het strand zal, voor mij althans, de volgende keer met meer wroeten in het zand gepaard gaan dan enkel maar met zonnen. Ik ben dan ook blij dat het boek ‘Onder de Golven – het verhaal van Doggerland’ mijn kant op mocht komen. En ik zal het boek zeker aanraden bij groot en klein.
Nog een leuk weetje: het boek is gemaakt in samenwerking met het het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.
Specificaties Onder de golven – Het verhaal van Doggerland
Auteur: Linda Dielemans | Illustraties: Djenné Fila| Uitgeverij: Fontaine | Aantal bladzijden: 184 | April 2021 | 9789464040326 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek