Sem zonder speentje! Geef jij een speen mee?
Als je laatste kindje zonder speentje moet gaan leven dan is dat voor sommige ouders misschien wel moeilijker dan voor het kindje. Zo is dat in elk geval bij ons. Want zonder speentje zijn ze alweer zo gróót. Dus laatst stelde ik voor dat ons jongste meisje nu toch maar zonder speentje verder moest, maar haar papa zei: ‘nog even wachten?’ Goed, hij gaat niet naar het consultatiebureau, waar ze dan toch weer gaan benadrukken dat het tijd wordt om het speentje achter ons te laten. Het is aan mij het belang daarvan over te brengen. Daar ben ik niet zo goed in. Maar daar zijn gelukkig boeken voor. Zoals Sem zonder speentje. Gastblogger Astrid las dit boekje samen met haar dochter.
Sem zonder speentje
Mijn dochter van net tweeëneenhalf blijkt ook nog heel erg gehecht aan haar speentje. Of, zoals zij het altijd noemt haar ‘mimi’. Net zoals Sem uit Sem zonder speentje. Laatst vertelde ik hoe haar oudere zus haar speentje destijds in haar schoen had gestopt om ze mee te geven aan de Pieten, voor de baby Pieten. Dat was toen een groots gebaar van haar en het werkte heel goed. Dus ik hoopte op nog zo’n genereus kind. Maar ze keek me aan alsof ik gek geworden was.
Onze jongste ziet dat niet zitten. Toen zag ik toevallig het boek ‘Sem zonder speentje’. Een medium formaat prentenboek. Groot genoeg om samen in te kijken en niet zo groot dat het onhandig is om vast te houden. De tekeningen zijn eenvoudig, lief en herkenbaar. De tekst is kort en goed te begrijpen voor deze kleine kinderen. De tekeningen en de tekst passen goed bij elkaar. Het lukt mijn dochtertje om het verhaal te volgen en in haar eigen woorden te vertellen aan de hand van de plaatjes. Ze luistert aandachtig naar het verhaaltje. Ze vindt het prachtig hoe de baby steeds getroost wordt en dan weer gaat huilen.
Meeleven met het verhaal
Ze ziet het nut in van het doorgeven van het speentje aan het eind van het boek Sem zonder speentje. Als het verhaal is afgelopen moet het meestal meteen nog een keer worden gelezen. Je kan goed je kindje mee laten vertellen met de tekeningen. Ook de emoties worden duidelijk afgebeeld, die ging ze meteen benoemen. Kindjes kunnen hierdoor goed meeleven met het verhaal. Er zijn leuke details verwerkt in de tekeningen, die maken dat je steeds net een ander gesprekje met je kindje kan hebben over de tekeningen.
Conclusie
De voorlopige conclusie van ons dochtertje na het lezen van Sem zonder speentje : ‘ik mij mimi niet in de choen toppen, hoo. Nog beetje pannend’. Maar ze denkt er dus wel over na. Ik ben heel benieuwd naar de komende weken. Sem geeft in elk geval het goede voorbeeld en ons dochtertje vindt Sem echt een grote jongen. Nu afwachten tot ze besluit een grote meid te worden.
Specificaties Sem zonder speentje
Uitgeverij: Clavis | Auteur: Pauline Oud | 9789044833478 | 22 pagina’s | September 2018 | Meer informatie vind je hier bij Bol of bezoek je lokale boekhandel
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- De grote reis van aap en mol – een gouden boekje - 09/01/2025
- Boos, bang, blij op de boerderij – een kartonboek over emoties - 09/01/2025
- De schat van Amsterdam – een gouden boekje - 09/01/2025
Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!