Fake Trip – Margje Woodrow, een spannende schooltrip
Ik weet nog goed hoe erg ik uitkeek naar school tripjes. Even weg uit de normale gang van zaken, dingen ontdekken. Tegelijk was het ook heel spannend want zoals het vaak gaat in groepen pubers zijn er populaire groepjes en mikpunten. En kon het zomaar opeens omslaan waar je bij hoorde. Ik hoorde vaak niet bij de populairste maar had wel leuke mensen om me heen. En als er iets is waar ik heel blij om ben, is dat ik ben opgegroeid zonder mobiele telefoons met internet. Want als er iets is waar Margje het mij benauwd mee maakt in Fake Trip, is het wel die constante alertheid en aanwezigheid op mobieltjes en social media.
Fake Trip samenvatting
Een vierdaagse schooltrip naar Barcelona. Zon, tapas, Gaudí en relaxen op het strand. Althans zo zou een normale schooltrip verlopen. Maar al bij vertrek gebeuren er vreemde dingen. Een docent komt niet opdagen, een naar ongeluk gebeurd er terwijl ze in Barcelona zijn en er wordt een heftig filmpje gedeeld in de groepsapp. Spanningen lopen al snel erg hoog op en iedereen lijkt wel in een web versponnen te raken. Een web van leugens, chantage en achterdocht. Wat is waar, wie draagt een masker en is er wel nog iemand zichzelf in Fake Trip?
Je leest het verhaal via Demi en Billy. Vanuit een vrouwelijk en mannelijk oogpunt. Afgewisseld met chats van anonieme mensen. Chats die laten zien dat iemand op de trip slechte bedoelingen heeft. Maar wie het is of zijn, geen idee. Tegelijk leer je Demi en Billy kennen, elk heeft zo ook een eigen verhaal. In Fake Trip is het leven en overleven en je mag maar hopen dat je meest gênante en nare momenten niet op beeld worden vastgelegd.. én gedeeld worden op social media.
Wat vond ik ervan?
Vanaf de eerste bladzijde wordt je al in het verhaal gezogen. Het begint zelfs al met de toffe kaft en boekelastiek. Ik hou van dit soort details. In het boek zelf vallen de anonieme chats op doordat er een ander papiersoort en inkt is gebruikt. En de hoofdstukken die tussen Demi en Billy worden afgewisseld hebben elk hun eigen skyline, van Nederland of Spanje. Waar het verhaal zicht afspeelt, die skyline staat erboven. Dit zijn echt toffe details.
Het verhaal in Fake Trip zelf heeft een ander effect op me dan bedoelt. En dat is logisch want ik ben een, uhm, paar jaar ouder dan de doelgroep. Vanaf het begint rolt het lekker door en ik heb het dan ook bijna in 1 ruk uitgelezen. Ik heb niet echt een diepere connectie met de personages, wat ook niet altijd hoeft. Voor mij gaat het verhaal bijna te snel om ze echt te leren kennen. De ontknoping was ook niet helemaal wat ik had gehoopt.
Maar terwijl ik het verhaal zo goed als in 1 ruk uitlees heb ik continu een benauwd gevoel. Is dit hoe het tegenwoordig is op school met mobieltjes en social media? Ik heb 2 dochters en is dit wat ze staat te wachten? Dat is voor mij de echte benauwdheid in dit verhaal. En dat maakt het tot een spannende leeservaring, al dan niet op een andere manier.
Thema’s
Ben je iets jonger en dus de doelgroep dan is dit boek Fake Trip een heerlijk, spannend wegleesboek wat je niet meer wil wegleggen. Je wilt weten wat er allemaal aan de hand is en wat de waarheid is en wie waar achter zit. Vooral gewoon beginnen en mee laten voeren op deze trip. Let vooral ook op de toffe vormgevingsdetails!
Buiten dat het een spannend verhaal is weet Margje heel goed om haar doelgroep direct aan te spreken. Het boek is natuurlijk een thrillread maar buiten dat worden ook andere thema’s aangesneden. Zo heeft iedereen thuis wel iets wat er gebeurd, en weet je niet van al je klasgenoten wat er afspeelt in hun leven. Hoe je omgaat met de (dagelijkse) gebeurtenissen is voor iedereen weer anders.. Dat laat Fake Trip maar goed zien.
Fake Trip samenvatting scholieren
Zoals gezegd is de doelgroep van Margje Woodrow de met een loden stempel bezwaarde leeftijdscategorie van jong volwassenen. Misschien groep 8 al, maar vooral middelbare scholieren. Woodrow weet altijd een spannend verhaal te schrijven met daarin een clubje van diverse en herkenbare karakters. Daarbij weet ze hedendaagse en verschillende actuele thema’s te verweven. En dit is precies wat je ook in Fake Trip vind. Denk aan peer pressure en aan de diverse gezinnen waar de hoofdrolspelers uitkomen.
Zoek je een Fake Trip samenvatting voor op je school? Dan heb ik goed en minder goed nieuws. Wij helpen jullie graag op weg maar willen wel dat jij je eigen verhaal maakt. Allereerst, lees gewoon het boek als je dit voor je lijst mag lezen. Het leest echt prima weg en daarna kan je veel beter je eigen verhaal maken. Ten tweede, neem de tip mee van de diverse thema’s en actuele maatschappelijke aspecten. Noteer tijdens het lezen wat je hiervan ziet in het boek naast het spannende verhaal. Welke problemen hebben de jongeren en waarom doen ze zoals ze doen? Herken jij jezelf hierin en wat vind jij daarvan?
Het zijn twee simpele tips, maar echt je Fake Trip samenvatting, boekpresentatie of wat dan ook zal een stevig fundament hebben!
- Lees ook Smash, een jeugdthriller van Margje Woodrow
- En Shame on you, een thriller van Margje Woodrow met QR-codes
Specificaties Fake Trip
Auteur: Margje Woodrow | Uitgever: De Fontein Jeugd | 9789026151149 | Mei 2020 | 208 pagina’s | Young Adult | Politie niet betreden serie | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier bij Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!