Desnoods de hele wereld, een boek van Eva Louise Bakker
Desnoods de hele wereld is een ontwikkelingsroman vanuit de gevoelswereld van een jonge vrouw met autisme. Mandy heeft deze review geschreven, een nieuwe naam voor jullie. Voor mij niet want ik ken Mandy als een krachtige spreker en verwoorder van haar leven op het autistisch spectrum. Alhoewel ze me eerst wist te verbazen met haar lenige moves tijdens yoga en krachtige push ups tijdens intensieve groepslessen op de sportschool. Maar wie weet komt dat ooit ook nog aan bod, voor nu een mooie recensie in dit onderwerp! Onder aan de recensie kom je meer te weten over Mandy.
Recensie Desnoods de hele wereld
Ontwikkelingsroman over een jonge vrouw met autisme
‘Desnoods de hele wereld‘ is een ontwikkelingsroman met autobiografische elementen. Eva Louise Bakker (1978) weet met behulp van haar eigen ervaringen de gedachten en gevoelswereld van een jonge vrouw met autisme op humoristische en ontroerende wijze neer te zetten. Eva publiceerde eerder al een kinderboek over autisme: ‘Piep zoekt zichzelf’.
Wat als je onverwacht een groot geldbedrag krijgt?
Anna Berg (24) woont samen met haar vriend Sam. Ze ziet op een dag dat er ineens dertigduizend euro op haar bankrekening staat, maar weet niet van wie het komt en waarom zij het gekregen heeft. Anna heeft een vorm van autisme en houdt niet van verrassingen en onduidelijkheid, dus deze situatie geeft onrust en voorlopig zal al haar aandacht daar naartoe gaan. Ze denkt veel na over hoe ze dit op gaat lossen: hoe ze antwoorden kan krijgen. Want pas dan weet ze wat ze moet doen met het geld. Het wordt een missie. Via een reis langs iedereen die zij ooit gesproken heeft hoopt ze bij de onbekende gever te komen, maar daarbij moet ze vele angsten overwinnen, zoals die voor reizen en sociale situaties. Desnoods de hele wereld..?
Wat er allemaal omgaat in iemand met autisme: veel!
Het is een origineel verhaal in ‘desnoods de hele wereld’, om ineens een geldbedrag op je rekening te krijgen. En dan ook dat iemand daar niet standaard op reageert met enkel blijdschap. Het verhaal laat goed zien hoe iemand met autisme kan denken. Er gebeurt zoveel in je hoofd, dat je in de praktijk vaak vastloopt. Voor mij is het allemaal erg herkenbaar. De herkenning is ook fijn voor andere mensen met autisme denk ik. Dat geeft ook erkenning van iets wat zo groot is voor jou, maar niet zichtbaar voor de buitenwereld is. Het kan ook fijn zijn dat iemand in een boek niet het standaard leventje heeft, en geen baan heeft.
Er komen diverse kenmerken van autisme naar voren in het boek desnoods de hele wereld. Waardoor je echt de impact ervan kan voelen. Het logisch nadenken en het vele analyseren, een drempel ervaren voor activiteiten, lijstjes maken om overzicht te kunnen krijgen, sociaal contact voor moeten bereiden, routines hebben, dingen niet begrijpen en je dom voelen, kleine dingen zoals een stuk fruit eten zijn al ingewikkeld, gevoeligheid voor prikkels zoals geluiden en onderprikkeling (honger niet opmerken bijvoorbeeld). De behoefte aan rust is dan een logisch gevolg.
‘Voor nieuwe situaties moet ik nog een draaiboek vormen.’
Gelukkig laat het boek desnoods de hele wereld, ook de mooie kant van autisme zien. Zoals dat je talenten kunt hebben (tekenen bij Anna). En je aan afspraken houden, eerlijk zijn en het goede willen doen. En dat persoonlijke ontwikkeling wel degelijk mogelijk is. Anna leert bijvoorbeeld om opener te zijn tegen anderen. En het toont ook gewoon de menselijke kant van iemand met autisme, zoals behoefte hebben aan een knuffel.
Verder vind ik dat desnoods de hele wereld mooi geschreven is en dat zinnen vaak meerdere lagen hebben zoals wanneer Anna de bank belt: ‘Mijn vraag viel buiten alle categorieën, dus wachtte ik tot het einde van het keuzemenu.’ Dit is mooie veelzeggende symboliek, omdat je het ook op andere dingen kan toepassen dan bij het bellen.
Weinig spanning in desnoods de hele wereld
Voor een roman bevat het verhaal iets te weinig spanning. Dus je moet het boek vooral lezen uit interesse in de belevingswereld van iemand met autisme. Maar niet zozeer als je op zoek bent naar vermaak en spanning denk ik. Het tempo van het verhaal is ook traag door de vele details. Wat wel typerend is voor autisme, maar niet altijd prettig leest. Op pagina 14 heeft Anna bijvoorbeeld al drie keer iets weggegooid (een broodje, douchegel en pindakaas voor de vogeltjes) en dat zijn dan te veel details voor mij. Opvallend is wel dat als het over intimiteit gaat, er ineens geen details zijn. Er volgt bijvoorbeeld niks na: ‘Als ik nu thuis was geweest, had ik hem besprongen.‘ Terwijl dat juist een belangrijk thema is wat mooi aansluit bij de levensfase van Anna.
Al met al is Desnoods de hele wereld een mooi debuut!
Specificaties Desnoods de hele wereld
Auteur: Eva Louise Bakker | Uitgever: Prometheus | Maart 2019 | 208 pagina’s | 9789044638875 | Meer informatie vind je hier bij Bol of bij de lokale boekhandel
Over Mandy
Mandy Verleijsdonk (1987) schrijft over haar leven op het autisme spectrum op Alles op een rijtje.. schrijven en verzamelt bronnen van informatie over en door vrouwen met autisme. Ze is ook gastspreker over autisme en herstel.
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Babybullshit en hoe het echt zit, een psycholoog onderzoekt - 11/02/2023
- Rimpelingen in het hoofd van ouderen, een psychiater spreekt - 20/12/2022
- Toegepaste statistiek, een duidelijke uitleg - 15/12/2022
Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!