Het Grote Experiment van Olivia: een boek vol proefjes en vriendschap
Het Grote Experiment is het vierde deel van de Oliva serie. Dit keer staat een nieuw meisje in de klas en een wetenschapsbeurs centraal. In een graphic novel met dezelfde stijl als leven van een loser gaat het dit keer over het grote experiment.
Verhaal van Het Grote Experiment
Olivia en haar school doen mee aan de wetenschapsbeurs die de school houdt. In iedere klas zijn groepjes waarin een experiment moet worden bedacht, uitgevoerd en worden genoteerd. Maar het moet natuurlijk wel goed verzinnen en daarom had Olivia de beste naam voor haar groepje bedacht: ‘De Gekke Kometen’. En nu gaan ze een experiment verzinnen. Olivia heeft het idee van een tijdmachine.
Billie
Alleen dat experiment gaat niet door, want er komt een nieuw meisje bij hen in de klas. Wat zeg ik, er komt een nieuw meisje in hun klas en in hun groepje. Ze heet Billie en ze heeft krulletjeshaar. En ze heeft zin in de wetenschapsbeurs. Al wil ze wel een paar dingen veranderen. Zoals de naam. Billie wil ‘ De Gekke Kometen’ veranderen in ‘De Geniale Supersterren’. Ook over het experiment van Olivia heeft Billie haar twijfels. Want is het wel uitvoerbaar? Is het grote experiment dat ze uit willen voeren wel eentje waarmee ze de prijs binnenslepen? Dat vindt Olivia natuurlijk niet zo leuk, maar aangemoedigd door haar beste vriendin zet ze zich daaroverheen.
Meeste stemmen gelden
Vooral omdat de rest van het groepje stemt voor het plan van Billie, dus Olivia kan niet veel anders dan de uitslag te accepteren. Zoals dat gaat bij meeste stemmen gelden. Billie heeft niet alleen kritiek, ze heeft ook een alternatief. Namelijk een experiment met eieren. Drie eieren leg je in afzonderlijk in een potje met een aparte vloeistof. Billie gebruikt water, olie en azijn. De volgende dag levert dat een bijzondere ontdekking op met een stinkende uitkomst. Helemaal perfect natuurlijk voor de gemiddelde zevenjarige.
Daarop verzint het groepje een nieuw experiment: Olifantentandpasta. Dat is een wat vager experiment qua uitvoering, maar als het al de laatste dag is dan mag je blij zijn dat je wat hebt. En het resultaat is zondemeer spectaculair. Ze winnen dan ook niet de hoofdprijs, maar wel winnen ze voor hun grote experiment een prijs voor hun inzet. En dat is ook wat waard.
Over het verhaal en de illustraties van Het Grote Experiment
In een graphic novel als Het Grote Experiment kun je het verhaal en de illustraties niet uit elkaar trekken omdat ze elkaar zo versterken. Meredith Costain en Danielle McDonald zetten met hun serie over Olivia een serie graphic novels neer die doen denken aan de boeken over het leven van Bram Botermans, Het leven van een loser. Dat zijn populaire boeken die helemaal van nu zijn. De boeken van Olivia springen op diezelfde populaire kinderboekentrein. De Olivia- boeken lijken meer gericht op meisjes. De hoofdpersoon is een meisje en de accentkleur aan de binnenkant rozerood. Door verschillen in de opmaak en de tekeningen oogt het geheel levendig en zit er vaart in het verhaal.
Het verhaal zelf vind ik soms een tikje Amerikaans aandoen. Dit komt door de wetenschapsbeurs op school en omdat de kinderen niet in groepen zitten maar in de klassen van 1 tot en met 6. Daar is niets mis mee, maar dat komt misschien wat vreemd over. Dat gezegd hebbende, gezien dat dit boek van een Vlaamse uitgever is en in België de scholen ingedeeld zijn in de leerjaren 1 tot en met 6 is dat ook vanuit die kant te verklaren.
Echte proefjes in Het Grote Experiment
Overigens is het aardige van een verhaal rondom een wetenschapsbeurs af te laten spelen is dat je de kinderen kennis kunt laten maken met de lol rondom verschillende natuurkundige proefjes. Het wakkert de nieuwsgierigheid aan van zevenjarigen. Vooral ook omdat de proefjes geschikt zijn voor kinderen van die leeftijd en sommigen vrij nauwkeurig staan beschreven kun je die ook prima zelf uitvoeren. Zowel thuis als in de klas. Daarnaast leert Olivia in Het Grote Experiment ook iets over omgaan met teleurstellingen en vriendschappen. Dus tips en trics voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van je zevenjarige staan in Het Grote Experiment her en der in het verhaal verwerkt.
De vertaling is hip, leuk en leesbaar
De vertaling van Saskia Martens is zodanig goed dat ik niet het gevoel heb dat ik in een engelstalig boek zit te lezen dat toevallig naar het Nederlands is vertaald. De woorden sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen en het is geen superletterlijke vertaling. Wie weleens een oude vertaling van Wuthering Heights (‘Woeste Hoogten’) in handen heeft gehad weet wat ik bedoel. Deze Olivia-vertaling is gewoon hip, leuk en leesbaar.
In Het Grote Experiment in deze levendige graphic novel serie rondom Olivia leert Olivia meer dan alleen natuurkundige proefjes uit te voeren.
Specificaties Het Grote Experiment van Olivia
Schrijver: Meredith Costain | Illustrator: Daniëlle McDonald | Vertaler: Saskia Martens | Uitgever: Blloan Media – Standaard uitgeverij | september 2020 | 104 pagina’s| 9789403217079 | Kijk hier voor meer informatie
- Kinderboekenweek 2021 worden wat je wil, een overzicht - 13/09/2021
- Het Mirakel, een roman over oerkracht - 31/08/2021
- Nachtmissies, een boek voor de schoolbibliotheek - 10/08/2021
Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!