Shortlist Archeon Thea Beckmanprijs 2021, een lijst van genomineerden

Afgelopen week is de shortlist van de Archeon Thea Beckmanprijs 2021 bekendgemaakt. Welk boek uiteindelijk de prijs wint heb je zelf in de hand. Er worden nog 12 enthousiaste jongeren gezocht om deel te nemen aan de jongerenjury. Deze reikt de Jonge Beckman uit. Hoe je je aan kunt melden leg ik later uit. Maar eerst waar het echt over gaat: de genomineerde boeken.

hoofd Shortlist Archeon Thea Beckmanprijs 2021

Welk Boek?

De boeken die op de shortlist staan voldoen al aan de criteria die het bestuur van de Archeon Thea Beckmanprijs heeft vastgesteld. Want de prijs is voor:

Historische jeugdromans die en goed geschreven zijn en die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen in het verleden. Door het lezen over de geschiedenis leren kinderen en jongeren ook iets over de huidige maatschappij.

website Archeon Thea Beckmanprijs

De boeken die op de shortlist staan

Syl van Duyn – Op zoek naar jou – Van Goor, juli 2020

We starten de genomineerden van de Shortlist Archeon Thea Beckmanprijs met Op zoek naar jou. Na de capitulatie van Japan gaat de vijftienjarige Neeltje op zoek naar haar vader. Ze heeft hem al drie niet meer gezien en weet niet waar hij is. Haar moeder is al overleden in het Jappenkamp. Onderweg ontmoet ze Thimo, die ook zijn familie zoekt. Dit verhaal is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis. Op zoek naar jou gaat over liefde, ontheemd zijn en niet opgeven.

Martine Letterie – Wij blijven bij elkaar – Leopold, maart 2020

Ook op de Shortlist Archeon Thea Beckmanprijs Wij blijven bij elkaar. Martine Letterie heeft met dit boek het waargebeurde verhaal opgeschreven van de familie Birnbaum. Deze Joodse familie moest vluchten uit Duitsland toen de Nazi’s aan de macht kwamen. Ze kwamen terecht in vluchtelingenkamp Westerbork, waar ze ook na 1940 lang in wisten te verblijven omdat ze in het weeshuis werkten. Uiteindelijk komen ze in Bergen-Belsen terecht. Daar moeten ze hun uiterste best doen om bij elkaar te blijven. Ondanks alle honger, gevaar en ontberingen. Wij blijven bij elkaar gaat over familie, elkaar niet kwijtraken en zorgen voor de meest kwetsbaren.

Saskia Maaskant – Meerminnen verdrinken niet – Standaard Uitgeverij, juli 2020

Saskia Maaskant heeft met Meerminnen verdrinken niet een spannend historisch verhaal neergezet over Nederlands grootste vriend en vijand: het water. Een vergeten stormramp in 1911 in Bruinisse brengt allerlei zaken naar boven. Dit boek, ook weer gebaseerd op ware gebeurtenissen heeft een bijna sprookjesachtige sfeer. Over hoe je de ergste stormen het hoofd kunt bieden, over stiekem naar Antwerpen gaan en over een dokter die misschien wel zijn vrouw vermoordde. Spannend tot op het laatste moment. Een mooie toevoeging aan de Shortlist Archeon Thea Beckmanprijs.

Jean-Claude van Rijckeghem – IJzerkop – Querido, mei 2019

Op de Shortlist Archeon Thea Beckmanprijs staat IJzerkop van Jean-Claude van Rijckeghem gaat over de achttienjarige Stans die volgens haar omgeving maar niet wil deugen. Zelf wil ze graag iets van de wereld zien, maar haar vader wil dat ze trouwt met een rijke man. Stans weigert. Dat is nogal wat in1808. Liever neemt ze dienst in het leger van Napoleon. Als niemand er maar achter komt dat ze eigenlijk een meisje is.

Rob Ruggenberg – Offerkind – Querido, april 2020 

Geïnspireerd door een archeologische vondst – namelijk een massagraf met kinderen uit de Bronstijd- heeft Rob Ruggenberg Offerkind geschreven. Een jong meisje en haar neef zijn op de vlucht voor mensen die hen willen doden. Willen offeren. Ze hebben iets verkeerd gedaan. Na lang historisch onderzoek is deze historische roman geschreven die een verhelderend licht werpt op de Bronstijd die eigenlijk helemaal niet zo vredig was als we lang dachten. Een laatste toevoeging aan deze Shortlist Archeon Thea Beckmanprijs!

Hoe geef je je op voor de jongerenjury van de Archeon Thea Beckmanprijs?

Ben je tussen de 12 en 17 jaar en lijkt het je wel wat om in de jury van de Archeon Thea Beckmanprijs te zitten. dan kun je je voor 15 juni opgeven. Je vraagt een inschrijfforumulier aan via deze link. Die download je, vul je in en laat ‘m ondertekenen door je ouders of verzorgers. Dan mail je het formulier terug naar info@archeon.nl. Dat moet echt voor 15 juni gebeuren. Uiterlijk 1 juli krijg je te horen of je in de jury mag zitten.

Wanneer je in de jury zit lees je alle vijf de boeken van de shortlist. Die krijg je van de organisatie van de Archeon Thea Beckmanprijs. Je houdt bij wat je wel of niet aanspreekt in een speciaal werkboek. Na de zomervakantie komt de jury bijeen en bepaalt onder voorzitterschap van Marte Jongbloed wie de Jonge Beckmanprijs krijgt. Uiteraard ben je als jurylid aanwezig bij de uitreiking op 18 september. Als dank voor het lezen en mag je nog meer lezen, je krijgt namelijk een boekenbon. Wat heerlijk! Enthousiast geworden? Waar wacht je nog op? Geef je op!

De shortlist Archeon Thea Beckmanprijs is een handige boekentip voor iedereen die van geschiedenis houdt en graag (in de vakantie) historische (jeugd)romans leest.

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Tanja
Delen is enorm lief

Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.