Hoe maak je een baby? Een inclusieve gids over het begin van elke familie

Zo kijk je nog naar de Teletubbies en Nijntje en beantwoord je vragen binnen die leefwerelden.. En zo ben je opeens in gesprek over piemels, vagina’s, liefde en baby’s. Althans zo voelt het voor mij aan. Het cliché is voor mij zo waar, maar de tijd lijkt een eigen ritme te hebben als je een kind hebt. Hoe ouder het kind, hoe sneller het lijkt te gaan. Afijn, tijd voor een boekreview! Hoe maak je een baby? Nou zo dus!

Hoe maak je een baby?

Hoe maak je een baby?

Ooit was jij zelf een baby. Net zoals iedereen die je kent. Meer nog, alle mensen die ooit geleefd hebben, zijn hun leven begonnen als baby. Het leven van iedere baby startte in het lichaam van minstens twee verschillende mensen en tot aan de geboorte groeide iedere baby in iemands buik. Is dat niet geweldig? Maar Hoe maak je een baby? Dit is een eerlijke, toegankelijke en inclusieve gids over hoe baby’s gemaakt worden. Het perfecte aanknopingspunt voor alle ouders om een open gesprek met hun kind aan te gaan over waar ze vandaan komen en hoe hun familie begon.

Onderbroekregel

Hoe ons gesprek precies deze wending kreeg, weet ik niet meer. Maar terwijl we onze sushi’s aan het dippen waren kwam opeens de onderbroekregel ter sprake. Mijn oudste dochter gaf tijdens ons etentje aan dat een jongen in haar klas wel eens een boterham van haar pakt en opeet en dat ze eigenlijk niks durft te zeggen dan. Via dat gesprek kwamen we uiteindelijk op de onderbroekregel. “Als iemand aan, op of onder je onderbroek komt, dan mag dit nooit. Als dit gebeurd moet je altijd stop of nee zeggen en aan ons vertellen. Wat daar zit is voor jou, en jou alleen”. En opeens kwamen we op het onderwerp Hoe maak je een baby?

Uiteraard is dat geen gekke vraag. Maar de sprongen die kinderen maken in gesprekken weten mij altijd te verrassen. Zo weet ik nog van mijn werk dat we een eetmoment hadden op de BSO, en iemand was verdrietig dat zijn opa overleden was. Het gesprek sprong al snel over op een dood konijn als huisdier en dat je dat dan kan eten voor kerst. Binnen een paar minuten vonden deze sprongen in een gesprek plaats. Het is dus goed om als opvoeder, ouder, leerkracht of pedagogisch professional voorbereid te zijn op bepaalde vragen. Vragen zoals Hoe maak je een baby? want je wilt graag juiste en heldere informatie geven.

Zachtaardig serieus

Wat mij opvalt aan Hoe maak je een baby? is dat het een vriendelijk, zachtaardig maar serieus boek is. Niet saai of beladen, maar wel serieus. Veel boeken binnen dit thema bevatten een bepaalde mate van humor. Maar dat is in dit boek niet nodig. Al is het begin wel erg leuk, er worden verschillende verhalen gedeeld over de fabels van hoe baby’s geboren worden. Soms wordt er gezegd dat baby’s uit een ei komen of uit de boerenkool. En dat wordt natuurlijk gedaan door het “taboe”van iets heel wonderlijk moois. Een bijzonder proces wat in onze lichamen kan plaatsvinden. Tijd voor de waarheid, want die is gewoon mooi zoals het is!

De illustraties zijn fijn en duidelijk in Hoe maak je een baby? De tekeningen van een piemel en vagina zijn niet shocking maar aangenaam toegankelijk. De teksten erbij zijn kort en duidelijk. En dat is fijn vind ik! Gewoon zoals het “is”! Mijn dochter van 7 lijkt er ook allemaal genoegen mee te nemen en lijkt het te snappen voor zover dat mogelijk is. Al vindt ze wel dat de eicel op een tepel lijkt en was daar enige discussie over tussen ons. Maar ook dat mag en hoort!

Hoe maak je een baby?

Wat als het niet lukt?

Ik noemde het al een wonderlijk proces. Zelf heb ik ervaren hoe het is als er in het proces van een baby maken iets misgaat. Een gemiste kans werd dit genoemd in medische termen. De twee keer daarna was ik me heel bewust van mijn zwangerschappen en het bijzondere proces. Gelukkig zijn die beide zwangerschappen goed verlopen. Maar wat als het niet lukt? Hoe maak je dan een baby?

Ook daar besteed dit boek ‘Hoe maak je een baby?’ aandacht aan. En dat vind ik een hele sterke toevoeging! Steeds meer kinderen komen op een andere manier op onze wereld en openheid hierover is zo fijn. Er hoeft geen schaamte of taboe in te zijn. Liefde is wat mij betreft het allerbelangrijkste in een gezin. Ongeacht geaardheid, samenstelling, afkomst of ontstaan van een succesvolle bevruchting. De basis van liefde in een gezin is het belangrijkste!

We zien verschillende soorten families in Hoe maak je een baby? En de illustraties van de mensen zijn aangenaam divers. Daarna gaan we weer door op hoe een baby groeit in een buik. Bij het stukje bevalling zien we diverse scenario’s: staan, zitten, thuis, ziekenhuis, bad en een bal. Top dat dit ook getoond wordt. Wij mogen als vrouwen onze eigen manier van bevallen kiezen in Nederland en dat is een mooi stukje vrijheid! Mits er geen medische noodzaak is natuurlijk, maar in de basis hebben wij die keuzevrijheid. En dat is weer mooi weergegeven in het boek.

zwanger

Diversiteit

In Hoe maak je een baby? staat diversiteit echt hoog in het vaandel. En dat vind ik heel sterk. Zowel over het ontstaan van een bevruchting, over de samenstelling van een gezin en over de geboorte. Ook is er op het einde aandacht voor interseksueel, verlies van een baby en vroeggeboorte. Zwaardere onderwerpen worden ook besproken op dezelfde vriendelijke en serieuze manier.

Is je kind op de vraagstoel dan staat achter in het boek nog een fijne woordenlijst waarin bepaalde woorden verklaard worden in duidelijke taal. Wij vinden in huis dit allemaal een erg fijn boek. De informatie is helder en duidelijk en de diversiteit is echt een dik pluspunt. Ook op de kaft zie je iemand in een rolstoel, een draagzak, een draagdoek, diverse huidtinten, lichamen en gezinssamenstellingen. Dit boek Hoe maak je een baby? straalt de liefdevolle basis van een evenwichtig gezin uit. Ongeacht de samenstelling en dat is een onwijs belangrijke boodschap die ik in ieder geval aan mijn kinderen wil meegeven. Thuis en op de opvang!

Specificaties Hoe maak je een baby?

Auteur: Rachel Greener | Illustraties: Claire Owen | Vertaald door Pipa Billiet | Uitgever: Baeckens books | 9789059247970 | Maart 2021 | 32 pagina’s | Vanaf 6 jaar | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.