Wat nou weer; een boek bomvol weetjes over het weer
Ja een boek over het weer; misschien zou je dit niet snel erbij pakken om met je kinderen te gaan lezen. Nou ik kan je vertellen; dit boek wil je zeker hebben om met je kinderen te lezen! Wat nou weer speelt in op de huidige klimaatsituatie, laat de verschillende weertypes zien en kan je zelfs nog aan de slag met leuke DIY opdrachten.
Maak kennis met Lulu, Daan, Emma en Amir
Lulu, Daan, Emma en Amir zijn vier vrienden die samen vakantie vieren. De laatste dag is aangebroken en kijken ze terug op een hele fijne vakantie. Het was heerlijk weer en daardoor hebben ze lekker kunnen zwemmen, ijsjes gegeten en onwijs genoten. Maar hoe kan het nu dat de zomer zo heet is? Daar heeft het boek meteen een antwoord op. Helaas veranderd ons klimaat en warmt de aarde op. Daardoor worden de zomers steeds warmer en kunnen we soms spreken van hittegolven. Pff wat warm!
Maar dan als de vrienden in hun tent de laatste nacht doorbrengen gaat het ineens regenen, heel hard regenen. Niets aan te doen; ze zullen de volgende dag toch echt de natte spullen in moeten pakken en naar huis moeten gaan. Regen hoort er helaas ook bij. Wisten jullie dat een grote regendruppel wel met een snelheid van 32 km/u naar beneden kan vallen? En dat zowel regen, als sneeuw, ijzel, vorst, hagel en dauwdruppels onder de noemer neerslag vallen? Dit soort dingen leer je in Wat nou weer?
Seizoenen & weersomstandigheden
Kleuters leren in de kleuterklas al dat er vier seizoenen in een jaar zitten. Langzaamaan kan de kennis rondom het weer uitgebreid worden en vinden kinderen dit maar al te interessant. Het boek laat op een speelse en tevens educatieve manier zien wat de verschillende weersomstandigheden zijn en hoe bepaalde weersverschijnselen ontstaan. Zo wordt er aandacht besteed aan het klimaat door uit te leggen hoe het klimaat is zijn werk gaat, welke klimaatzones er zijn en hoe de waterkringloop nu precies werkt. De fases van de waterkringloop worden heel duidelijk beschreven in een taal die voor kinderen goed te begrijpen is en worden de stukken tekst versterkt door de leuke en kleurrijke illustraties.
Wat nou weer voor kinderen en volwassenen
Wat ik mooi vind aan Wat nou weer als boek, is dat het op het een fijne manier is geschreven. Kinderen vanaf acht jaar kunnen met dit boek uit de voeten; de tekst is duidelijk maar bevat soms ook wat moeilijkere woorden. De verrassing achterin het boek is de woordenlijst. Hierin worden de moeilijkere woorden uitgelegd en dus heb je altijd een naslagwerk als je ergens een woord tegenkomt waarvan je niet precies weet wat ze ermee bedoelen. Ook voor mij was dit fijn tijdens het lezen; mijn woordenschat is ook uitgebreid. Want wisten jullie dat de fijn ruikende, een beetje aardachtige geur die oprijst uit droge aarde tijdens of net voor de eerste regenbui na een periode van warm en droog weer, petrichor genoemd word?
Onverwachte link naar de werkelijkheid
Wanneer ik deze blog schrijf, is een deel van Nederland en wat landen om ons heen onder water gelopen. Dit door hevige en vooral langdurige regenval en het feit dat bepaalde steden/dorpen lager liggen en rivieren buiten hun oevers treden. De beelden op tv lijken wel uit een slechte film te komen; wat onwerkelijk allemaal. In Wat nou weer wordt er ook aandacht besteedt aan het fenomeen overstromingen. Het is heel dubbel om dit zo te lezen, net nu Nederland en de landen om ons heen (België en Duitsland) hiermee te maken hebben.
Wat is mijn gevoel na het lezen van Wat nou weer?
Ik vind het een onwijs leuk boek. Ik vind het weer wel interessant, maar kan niet zeggen dat ik echt dingen erover zou opzoeken. Dit boek heeft mij verrast; er zit echt een verhaal in. De kinderen die je aan het begin van het boek leert kennen, zijn de rode draad door het boek. Zij vertellen wat hun favoriete weer is en krijgen op school en van de experts meer informatie over alles wat te maken heeft met het weer. Wat ik leuk vind is de aandacht voor wolken. Ik ben iemand die in bepaalde wolken wel figuren ziet. Hoe leuk is dat om samen met je kind te doen; liggend in het gras kijkend naar de lucht. Ik heb wat meer geleerd over de verschillende soorten wolken en of er wel of geen neerslag uit bepaalde soorten wolken kan vallen.
To do
Op een leuke, grappige en vooral fijne manier duik je met Wat nou weer in de wereld van het weer. Als kind wordt je echt aangezet tot doen en kijken. Wanneer je namelijk uitleg hebt gekregen over hoe bliksem ontstaat en wat het precies inhoudt, kan je met de afbeeldingen van verschillende soorten bliksem je kennis meteen in de praktijk brengen tijdens de eerste beste onweersbui. Welke bliksem herken jij?
De lege plastic fles die je leeg in de kast hebt liggen, komt nu ook van pas. Hiermee kan je namelijk je eigen regenmeter maken. Je kunt als een echte weerman of weervrouw kijken hoeveel regen er in een bepaalde tijd valt en dit water ook weer opnieuw gebruiken voor de planten in de tuin. Goed voor de natuur en recyclen ten top!
Wat nou weer is een leuk cadeau voor een kind die helemaal weg is van alles rondom het weer, maar kan ook zeker een mooi klassencadeau of afscheidscadeau zijn voor de meester of juf aan het einde van het schooljaar. Dit boek zou zeker niet misstaan in de klas en is een prima naslagwerk voor een spreekbeurt. Kortom; een boek vol kleurrijke en leuke illustraties, duidelijke taal, speelse opzet maar toch met een informatieve insteek.
Specificaties Wat nou weer
Auteur: Liz Gogerly | Illustrator: Sr. Sánchez | Uitgever: Witte Leeuw | Juni 2021 | 48 pagina’s | 9789492901750 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier
- Het Kabouterboek, een kijkje in de wereld van kabouters - 20/06/2023
- De koers; een thriller binnen de wielersport - 11/05/2023
- Volbloed; een boek met vier misdaadverhalen - 07/05/2023
Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!