Doggietaal, begrijp de lichaamstaal van je viervoeter beter

Honden communiceren met zo veel meer dan blaffen en kwispelen alleen. Het goed interpreteren van de lichaamstaal van honden maakt het leven voor zowel mens als hond een stuk aangenamer. Doggietaal is een rijk geïllustreerde gids die je helpt om de lichaamstaal van je viervoeter beter te leren begrijpen. Je kan subtiele visuele aanwijzingen die je hond gebruikt leren herkennen zodat je kan interpreteren hoe hij zich voelt. Belangrijk, want meer begrip en betere communicatie zorgen voor een meer veilige en gelukkige hond. 

Honden communiceren anders dan mensen

Illustrator Lili Chin was zelf vastbesloten om haar hond Boogie beter te begrijpen en raadpleegde diverse experts. Ze leerde onder andere van Turid Rugaas, voor mij ook een belangrijke kennisbron wat mijn eigen hondje betreft. Rugaas is vooral bekend van haar boek Kalmerende signalen*. Rugaas weet dat je geen vriendelijke hond krijgt als je de baas over hem speelt en de hond geen hond laat zijn. Zowel Chin als Rugaas vinden dat je een beter mens kunt zijn voor je hond als je begrijpt wat ze communiceren. Daarbij moeten we soms onze eigen manier van communicatie even loslaten. 

Door het herkennen van lichaamstaal van honden kunnen we verantwoordelijkere voogden en verzorgers worden. We kunnen voorkomen dat we onze gezelschapsdieren pijn doen en zorgen dat we weten wanneer ze hulp nodig hebben.

De wetenschap bevestigt dat honden denkende, voelende en sociale individuen zijn. Wanneer ze contact zoeken, doen ze net als mensen hun best om de vrede te bewaren en contacten te vermijden. Maar honden communiceren vooral visueel zegt Doggietaal. Ze hoeven niet te blaffen of fysiek contact te zoeken om elkaar, en ons, te laten weten wat ze wel en niet fijn vinden. Als mensen de hond verkeerd lezen, kunnen we onbedoeld de situatie verergeren. Als een hond bijvoorbeeld gromt of bijt, hebben we eerdere signalen gemist. Want een hond doet dat niet zomaar.

Zet doggietaal in hun context 

In Doggietaal staat dat het belangrijk is om naar het hele lijf van een hond te kijken als aanvulling op de individuele lichaamsdelen, zoals de staart of oren. Ook moet je de context meenemen bij je interpretatie. Bovendien is iedere hond anders qua expressie en reactie, afhankelijk van leeftijd, ervaringen uit het verleden, gezondheid, lichaamsbouw en ras. 
Mijn hondje is bijvoorbeeld een chihuahua, wat bepaalde typische gedragingen met zich meeneemt, zoals snel rillen of bibberen bij emoties. Ze is net vier geworden en haar karakter is lief, eigenwijs en onzeker. Toen ik haar net had, moest ik echt leren wat ze bedoelde. Maar inmiddels weet ik al vaak wat ze bedoelt en merk ik subtiele veranderingen op. 

Ik probeer Josje ook de kans te geven om te communiceren zodat ze zich kan uiten. Op straat heb ik wel moeten leren om controle los te laten hoor. Vooral omdat ik andere honden niet ken en ik dat spannend vind. Maar honden kunnen heel goed met elkaar communiceren. Als het mis gaat, komt dat eerder door controlerende baasjes die bijvoorbeeld constant aan de riem trekken of de eigen wil van honden doodcommanderen. Maar een hond is geen robot.

Hijgt de hond van de warmte, stress of blijdschap?

Mensen hebben echt nog veel te leren wat dat betreft. Met pijn in mijn hart zie ik soms hoe verkeerd mensen met hun hond communiceren. Het is vaker onkunde dan onwil denk ik. Soms zitten eigen emoties in de weg, zoals haast of ongemak. Dat herken ik ook. Je hoeft het ook niet perfect te doen, maar kan wel af en toe wat bij leren en je best doen.

Gelukkig leer Doggietaal ons over hoe honden spelen, begroeten, wat hun houding betekent en hoe stress eruit ziet. En wat de stand van de verschillende lichaamsdelen betekent; namelijk van de ogen, de bek, de oren en staart. Lili Chin beschrijft steeds wat een hond mogelijk voelt bij welke combinatie aan zichtbare aanwijzingen. Er staat niet bij wat je doen moet doen. Eventueel zou je boeken van Turid Rugaas kunnen lenen als je daar zelf niet uitkomt. 

Met Doggietaal kom je in ieder geval al een heel eind. De tekeningen zijn verhelderend en grappig. En de begeleidende tekst is leerzaam en geeft inzicht in contact tussen honden en tussen mens en hond. Het boek geeft echt diepgang qua kennis van honden. Ik heb ook veel nieuwe dingen geleerd, zoals wat de stand van de tong in een hondenbek betekent. 

Doggietaal leert je je in te leven in honden 

Dit boek kan ik iedere hondenliefhebber aanraden, omdat het zorgt voor meer inlevingsvermogen. Het is immers jouw verantwoordelijkheid om je hond goed te begrijpen en te zorgen voor een veilige en fijne omgeving. Maar ook voor mensen zonder honden is het boek interessant. Voor dierenliefhebbers bijvoorbeeld en voor mensen die bang zijn voor honden. Hopelijk kan kennis over hoe honden communiceren wat houvast en veiligheid bieden. 

Het vergt wel wat oefening om een hond te kunnen lezen. Je eigen hond zie je het meest, dus daar is het makkelijker maar nog steeds een uitdaging. Gelukkig bevat Doggietaal veel en hele duidelijke tekeningen die je je op weg helpen. Door tekeningen onderling te vergelijken en door tekeningen met de praktijk te vergelijken, leer je steeds beter wat een hond nou eigenlijk ‘zegt’. Door te begrijpen wat je ziet, kun je beter luisteren naar je hond en ben je beter in staat om hem te helpen zich veilig, vol zelfvertrouwen en blij te voelen. En zeker weten dat jij die gevoelens dan ook krijgt, want samen sterk!

Doggietaal

Specificaties Doggietaal

Auteur en illustrator: Lili Chin | Vertaler: Léonne Neven | Uitgeverij: MUS BBNC | ISBN: 9789045326375 | 128 pagina´s | Meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Delen is enorm lief

Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.