Ode aan de arbeid : de liefde en een zeepbel voor ons werk
Ode aan de arbeid is de nieuwe uitgave van het boek van Alain de Botton. De Botton is een Britse filosoof die vooral toegepaste, praktische, filosofie laat zien. In Ode aan de arbeid gaat hij op zoek naar de vraag: waarom werken we eigenlijk? Welk nut heeft ons werk en waarom is het zo belangrijk voor ons? In het boek volgt hij verschillende mensen tijdens hun werk en dat beschrijft hij niet alleen, het boek staat ook vol foto’s. Daarmee is het echt een document die een deze periode vastlegt.
Wie is Alain de Botton?
Voordat ik het boek in duik, is het goed om te weten wie Alain de Botton is. In tegenstelling tot de klassieke filosofen, werkt de Botton meer toegankelijk, zich verwonderend over de (praktische) wereld zoals hij nu is. De Botton heeft verschillende boeken geschreven over allerlei onderwerpen, zoals liefde, reizen en godsdienst. En hij is de oprichter van de School of Life, in Londen. Deze School of Life heeft ook een vestiging in Amsterdam en is een aanrader op het gebied van cursussen en workshops op belangrijke thema’s in je leven zoals: liefde, werk, zingeving.
Ode aan de arbeid
In dit boek volgt de Botton verschillende werkgebieden, zeker ook plekken die je niet zo snel associeert met filosofie waarschijnlijk. Hij observeert vrachtschepen, duikt in de rakettechnologie en accountancy bijvoorbeeld. In de gesprekken met medewerkers gaat hij dieper in op hun baan en volgt hen tijdens het werk. Daarnaast worden talloze foto’s gemaakt. Hij volgt mensen die loopbaanbegeleiding geven en de manier van volgen leest als een soort dagboek. In Ode aan de arbeid vind je inhoud van de verschillende sectoren/beroepen, gesprekken en verhalen. Met onderliggende vragen als: waarom doe je dit werk, waarom is het voor jou belangrijk, hoe gaat het letterlijk in zijn werk.
Een mooi boek voor nieuwsgierige mensen
Ode aan de arbeid is wat mij betreft een boek voor nieuwsgierige mensen, die ook wel tegen wat filosoferen en cynisme kunnen. Je duikt van de ene sector in de andere, en leest allerlei observaties, en gedachtes. Het triggert ook de vraag hoe het eruit zou zien als De Botton mee zou kijken in mijn eigen werk. Hoe ziet mijn werk er door zijn ogen uit? Aan het eind van het boek stelt de Botton nog extra vraagtekens bij onze ijver en ernst in het werk. Is het, als je het in groter verband bekijkt, allemaal wel zo zinvol?
Hij eindigt met: ‘Ons werk zal in elk geval een afleiding zijn geweest, het zal een perfecte zeepbel hebben gevormd om onze drang naar perfectie te projecteren, het zal onze onmetelijke zorgen tot een paar relatief kleine en haalbare doelen hebben beperkt, het zal ons een gevoel van bekwaamheid hebben verleend, het zal ons op deugdzame wijze hebben vermoeid, het zal voor brood op de plank hebben gezorgd. Het zal ons voor grotere ellende hebben behoed.’
Specificaties Ode aan de arbeid
Auteur: Alain de Botton | Uitgever: Atlas Contact | Vertaald door Jelle Noorman | oktober 2021 | 9789045045450 | 352 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier
- Afslag 23, een mooie roman met zwarte humor - 23/11/2023
- Et Heanige Preenske – De Kleine Prins in een Twentse variant - 06/10/2023
- Wat wil je echt? Op weg naar een baan die echt bij je past - 11/08/2023
Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!