Een handboek sociaal ondernemen, oog voor de maatschappij
Er duiken steeds meer voorbeelden op van sociaal ondernemen. Een handboek sociaal ondernemen biedt een antwoord op verschillende vragen daarover. Wat maakt een sociale onderneming speciaal? Waarom willen organisaties hiernaar evalueren? Wat zijn de uitdagingen en valkuilen? De auteur zoemt in op de verschillende dimensies die het concept van sociaal ondernemen rijk is en linkt die aan de praktijk. Hij reikt je handvaten aan die helpen bij het opstellen van je business plan, bij het kiezen van financieringsbronnen en het omgaan met e-commerce. Tenslotte bespreekt hij inspraak in ondernemingen, inclusief personeelsbeleid en de werkbaarheid en kwaliteit van de arbeid.
Auteur Joeri Colson
Joeri Colson is master in het Sociale Beleid aan de KU Leuven en in de Algemene Economie aan de UGent. Hij heeft een diploma in Internationale Betrekkingen van de London School of Economics. Hij werkt al meer dan 10 jaar rond publieke financieringen van organisaties, eerst vanuit het Europees Sociaal Fonds Vlaanderen en momenteel bij de FOD Buitenlandse Zaken. Daarnaast is hij docent economie en sociaal ondernemen aan de Odisee hogeschool Brussel
Colson geeft in Een handboek sociaal ondernemen inzichten uit de organisatie, het sociale beleid, de bestuurskunde en economie. Ook krijg je wat geschiedkundige context mee over het sociaal ondernemen. Colson geeft inzicht in de concepten en kaders rond sociaal ondernemen. Dat doet hij met actuele voorbeelden en interviews met organisaties die een maatschappelijk doel proberen na te streven. Hij wil je helpen nadenken welke keuzes organisaties kunnen maken om op het einde tot een positief netto maatschappelijk resultaat te komen. Om dus een netto toegevoegde waarde te creëren.
Vier delen in Een handboek sociaal ondernemen
Deel één: concepten
Dit deel gaat in op wat een sociale onderneming is. Ook krijg je de verschillende types van sociale ondernemingen mee. Verder maak je kennis met het begrip sociale innovatie en de manier waarop organisaties evalueren tot een sociale onderneming. Tot slot verneem je hoe een sociale onderneming zelf maatschappelijke transities of structurele veranderingen te weeg kan brengen.
Deel twee: sociale dimensie
Dit deel geeft aan welk beleidskader een gids kan zijn voor een sociale ondernemer. Met name de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Twee invalshoeken van invloedrijke economische denkers komen ook aanbod. Verder staat dit deel stil bij rapporteringstools om de kaders nog meer te operationaliseren en/of toe te passen op de organisatie. Daarnaast wordt met de theory of change stilgestaan bij de manier waarop je de impact die je genereert in kaart kunt brengen.
Deel drie: ondernemingdimensie
Het marktaspect van de sociale onderneming komt aan bod, met name de verkoop van goederen en diensten. Je raakt vertrouwd met de bouwstenen van een businessmodel canvas om een houvast te krijgen hoe je je op de markt begeeft. Dit deel staat ook stil bij vormen van alternatieve financiering. Er wordt verder ingegaan op de meerwaarde van de werkbaarheidsmonitor en hoe je internet kan inzetten.
Deel vier: bestuurlijke dimensie
In het laatste gedeelte van Een handboek sociaal ondernemen komen leiderschapsstijlen aanbod en uitdagingen van management. Twee ICA-principes passeren de revue. Het deel bespreekt ook de types stakeholders, hoe je ze kunt inschakelen op een belangenmatrix en welke je specifiek in je bestuursraad opneemt. Je krijgt ook tips hoe je kunt zorgen voor diversiteit van mensen in je organisatie.
De juridische en boekhoudkundige dimensie valt buiten de scope van dit boek.
Wat vind ik van Een handboek sociaal ondernemen?
Ik wist vooraf niet goed wat te verwachten van Een handboek sociaal ondernemen en of het iets voor mij was. Ik associeerde de titel vooral met inclusief personeelsbeleid en passende werkplekken creëren. Maar het gaat meer over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ik ben graag maatschappelijk betrokken dus vond het leerzaam. Daarnaast wil ik zelf starten met ondernemen en bijverdienen naast mijn WaJong uitkering, dus wat meer leren over ondernemen in het algemeen is fijn.
Het was voor mij even wennen aan het vocabulaire als niet-econoom, dus soms vond ik het wel taaie stof. Fijn dat er af en toe schema’s in het boek staan. En de voorbeelden van sociale ondernemers brengende de theorie tot leven. Ik ontdekte wel het stopwoordje ‘ook’ en wat taalfoutjes in het boek. Dat is toch jammer. Verder vroeg ik me af of de ‘prestatieladder’ op blz. 169 niet de ‘participatieladder’ moet zijn.
Voor wie geschikt?
Een handboek sociaal ondernemen is actueel, informatief en bevat tips. Het is vooral interessant voor economen en ondernemers maar ook voor sociaal werkers. Nadenken over hoe een sociaal probleem op te lossen, is immers eigen aan het werk van elke sociaal werker. De inzichten uit het boek zijn ook nuttig voor iedereen die meer wil leren over bedrijfskunde. Enige achtergrondkennis hebben van economie is wel fijn.
In tegenstelling tot een gewone organisatie beoogt een sociale ondernemer geen winst voor de aandeelhouders, maar ze ziet er vooral op toe dat een probleem getackeld wordt. Hij gaat daarenboven na of de partijen die rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken zijn, ook op een positieve manier worden beïnvloed.
Blz. 120
Specificaties Een handboek sociaal ondernemen
Auteur: Joeri Colson | Uitgeverij: Academia Press | 9789401477550 | Februari 2022 | 190 pagina’s | meer informatie vind je bij de lokale boekhandel of hier
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Babybullshit en hoe het echt zit, een psycholoog onderzoekt - 11/02/2023
- Rimpelingen in het hoofd van ouderen, een psychiater spreekt - 20/12/2022
- Toegepaste statistiek, een duidelijke uitleg - 15/12/2022
Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!