Waarom hebben we tenen? Een grappige vraag voor elke dag
Waarom heeft Polen als enige land in een Europa een woestijn? Hoe maken spinnen een web? Wat was de grootste dinosaurus? In het onderwijs en thuis stellen kinderen vaak vragen vanuit nieuwsgierigheid of interesse. In het boek: ‘’Waarom hebben we tenen?’’ zijn er 366 vragen bedacht voor en door kinderen van over de hele wereld. De vragen kunnen gaan over beroepen, feestdagen, dieren, gewoontes en nog veel meer. De meeste vragen zijn beantwoord vanuit een deskundig oogpunt waardoor het als leuk en leerzaam kan worden ervaren voor zowel jong als oud.
Waarom hebben we tenen?
In Waarom hebben we tenen van Molly Oldfield staan honderden vragen van kinderen en antwoorden van experts over uiteenlopende onderwerpen. Een fascinerend boek vol interessante weetjes voor het hele jaar, met full colour illustraties van kunstenaars van over de hele wereld.
Kunnen vissen met elkaar praten? Waar komen ideeën vandaan? Hoe kan het dat we verschillende smaken proeven? Hoe kunnen astronauten in het donker zien? Waarom heeft een octopus drie harten? Ben jij ook iemand die altijd vol vragen zit? Gelukkig krijg je in dit boek veel antwoorden… maar liefst 366. Zo kun je elke dag weer iets nieuws leren – ook in een schrikkeljaar!
Het maandoverzicht
Elke maand heeft een maandoverzicht in het boek Waarom hebben we tenen. In het maandoverzicht is te zien welke data er zijn met de bijbehorende vraag. De antwoorden op deze vragen zijn nog niet zichtbaar. Dat wordt pas onthuld zodra je bij de desbetreffende dag bent aangekomen.
Voor elke dag is er een persoonlijke vraag geselecteerd waar een extra betekenis achter kan zitten. De speciale dagen in Nederland zoals Valentijnsdag op 14 februari en dierendag op 4 oktober zijn met een bijpassende vraag aan elkaar gekoppeld. Maar daarentegen heb je in de zomer of herfst weer vragen die aan het seizoen gerelateerd kunnen worden. Voor elke dag een vraag waar je je hersenen op kan laten kraken in Waarom heb je tenen.
Vraag en antwoord
De verschillende soorten vragen in Waarom hebben we tenen maken het leuk om elke dag het boek opnieuw te openen. Je leest een vraag en de kans dat je hier vroeger of misschien van de week nog over na hebt gedacht is klein. Dat maakt het extra plezierig om verder te lezen naar het bijbehorende antwoord. Om vervolgens te zien of je gedachte in de juiste richting was of compleet verrast te worden.
Kindervragen zijn vaak gericht op hetgeen wat er hedendaags gebeurt of waar de interesse ligt. Dit komt vaak niet overeen met waar wij als volwassenen aan denken of mee bezig zijn. In Waarom hebben we tenen krijg je de kans om elke dag in het brein van een kind te verdiepen, de vraag te lezen en hierdoor even jong van geest te kunnen voelen.
Wat ben ik al te weten gekomen
Uiteraard is Waarom hebben we tenen een kinderboek en kijk ik ernaar met juffenogen. Maar tegelijk staat het vol leuke weetjes die een extra toevoeging zijn op de gegeven antwoorden. Hierdoor krijg je nog meer informatie wat je op school, ’s avonds aan de keukentafel, met je sportmaatje of tijdens een kop thee op de bank met je partner kunt delen.
Wist je bijvoorbeeld dat je pak melk in de winkel kan bestaan uit melk van wel honderd verschillende koeien, dat het helpt om water te drinken of in een citroen te bijten om van de hik af te komen of dat een ijsje voor een kwart uit lucht bestaat? Ik in het begin nog niet maar nu inmiddels wel, en jij nu ook!
Mijn mening
Bij de aanschaf van het boek vond ik de voorzijde en achterzijde van het boek: ‘’Waarom hebben we tenen’’ kleurrijke illustraties hebben. Dit is ook terug te zien op de bladzijdes met alle vragen. De illustraties voegen iets toe aan de vragen en wekken hierdoor mijn verdere interesse.
Verder zijn de soorten vragen gesteld met verschillende benaderingen zoals wie, wat, waar, waarom en hoe. Dit is erg prettig om zelf te lezen of voor te lezen. Het wekt zowel interesse bij de oudere als jongere lezer. Je interesse wordt gewekt om echt kritisch na te denken over een oplossing of bijpassend antwoord. Iets wat na afloop zelfs een goed gesprek kan opleveren. Om deze reden dan ook absoluut een aanrader om zelf aan te schaffen of te gebruiken in het onderwijs voor de midden/bovenbouw groepen voor vraag van de dag.
Specificaties waarom hebben we tenen
Auteur: Molly Oldfield | Uitgever: Luitingh-Sijthoff | Vertaald door: Jan Paul Schutten | Januari 2022 | 9789024597222 | 252 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!