Bijzondere beesten en doodgewone dieren, een ongelooflijke fauna

Niks zo leuk als gekke dingen die ook nog eens waar zijn. Mijn oudste dochter is nu 8 jaar en zit in een fase waarin ze heel bewust is van haar lichaam en haar kunnen. En ook van dingen die nog niet lukken. Zwaartekracht, balans, ruimtelijk inzicht, krachtmetingen, grenzen aangeven, seksualiteit: allemaal zaken die zich in en om haar lichaam momenteel afspelen. Tel daarbij een fascinatie op voor onder andere het dierenrijk… En Bijzondere beesten en doodgewone dieren is een boek wat met luid gejuich onthaald werd. Een boek vol met allemaal bijzondere dingen die dieren kunnen doen? Hoe gaaf!

hoofd Bijzondere beesten en doodgewone dieren

Bijzondere beesten en doodgewone dieren

Bibi Dumon Tak en Fleur van der Weel houden van alle dieren. Of het nu een om een heel gewone teek gaat, die tijdens zijn hele leven maar drie keer mag eten. Of om het heel bijzondere vogelbekdier, het enige zoogdier dat eitjes legt. In elk dier zien ze wat het uniek maakt. Ze vertellen en tekenen zo aanstekelijk dat elke lezer ook zijn of haar hart verliest aan al die Bijzondere beesten en doodgewone dieren.

Dit boek bevat Bibi’s bijzondere beestenboek en Bibi’s doodgewone dierenboek. Het eerste werd bekroond met een Zilveren Griffel. Beide boeken zijn niet alleen geweldig om zelf te lezen, ze laten zich ook heel goed voorlezen. Pak Bijzondere beesten en doodgewone dieren erbij en duik in wondere wereld die er om ons heen is!

Dus: welkom in dit boek en verveel je niet

Passievol kunstig en informatief

Ben je klaar om in de wondere wereld van het dierenrijk te duiken? Gewoon eerlijk en informatief, zonder dat het saai en taai is? Bijzondere beesten en doodgewone dieren is een geweldig boek voor kinderen, én volwassenen. Ik blijf het zeggen, kinderboeken laten zich niet beperken tot de doelgroep! Het is zo heerlijk om kennis te vergaren op deze manier. Bibi Dumon Tak weet haar liefde en kennis van dieren op een zeer aangename manier samen te laten komen. En ze verwoord het op een heerlijk dromerige en speelse manier.

De illustraties van Fleur van der Weel maken het geheel helemaal af. Het is zo eigen en kunstig, en toch heel duidelijk welk dier het is. Haar tekeningen vertellen net zoveel verhaal, alleen dan zonder woorden. En de woorden die er wel staan laten je weer beelden zien dankzij de passievolle vertelling. Het compacte boek van Bijzondere beesten en doodgewone dieren is een feestje voor jong en oud, in woord en beeld.

Dwalen

Mijn oudste dochter begint meteen met dwalen in het boek. Ik ben zelf benieuwd naar de teksten, maar op het leuke voorwoord na moet ik even geduld hebben. Ze zoekt heel gericht op de tekeningen en dan mag ik soms wat uitleg geven. Totdat we bij de trekmier komen want daar siert een skelet de pagina. Deze tekst wil ze horen! Terwijl ik lees zie ik haar ogen groter worden en afdwalen naar onze tuin… mieren die een brug kunnen vormen? Miljoenen mieren die op stap gaan met grote honger? Bijzondere beesten en doodgewone dieren heeft in ieder geval haar perspectief naar de doodgewone mier flink uhm.. verrijkt.

We gaan weer verder dwalen en eigenlijk hebben wij geen favoriet deel. Bijzondere beesten en doodgewone dieren zijn twee boeken die samengebracht zijn. Maar de doodgewone dieren zijn eigenlijk ook bijzonder, en de bijzondere beesten hebben ook doodnormale kanten. Na de vos slaan we om en komen in een leuke bronnenlijst. Zelfs dit vind ik leuk om te lezen. Vergeet ook niet om de even, even, éven allerallerlaatste stukje nog te lezen. Hierna vinden we een inhoudsopgave per dier en met kleine letters. Ideaal voor mijn net leren lezende dochter.

Nou, in het kort komt het hierop neer: zonder wespen, geen boeken. Wespen zijn namelijk de uitvinders van het papier. Ons papier. Dit papier.

de wesp blz 154

Kennis smaakt goed

Leren is zo leuk, en zeker op deze manier. Heb jij wel eens gehoord van de Dzjoengaarse dwerghamster? Nee? Nou mijn dochter heeft het op haar kerstwensenlijstje gezet. De papa Dzjoengaarse hamster helpt namelijk tijdens de geboorte van zijn kindjes. Met zijn kleine voorpootjes trekt hij voorzichtig de jonkies uit de moeder als ze geboren worden. Geen enkele andere vader ter wereld doet dit! Direct daarna likt hij de jonkies schoon zodat ze kunnen gaan ademen. Hij draagt ze naar bed toe en doet dit zo’n iedere maand… en elke maand krijgt een vrouwtje zo’n zes kinderen. Ik heb een vermoeden dat dit huisdier alleen vanaf het papier te bewonderen valt voor mijn dochter.

Wist je ook dat de Vlaamse gaai niet meer zo heet maar gewoon gaai heet? Er zal wellicht in vogelland ook een verwoede “gaaiendiscussie” zijn geweest. En dan staat daar op bladzijde 47 opeens de vampier. Het wezen wat mijn dochter zeer boeiend en spannend vindt. “Bestaat hij dan echt omdat het in dit boek staat..?” Over mijn antwoord moet ik nog even nadenken. Maar dat Bijzondere beesten en doodgewone dieren een geweldig boek is, is wel duidelijk!

Specificaties Bijzondere beesten en doodgewone dieren

Auteur: Bibi Dumon Tak | Illustrator: Fleur van Weel | Uitgever Querido | 184 pagina’s | 9789045127958 | Augustus 2022 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.