Umbrador – een magisch verhaal over goed en kwaad

Umbrador is een magisch boek. Mensen die mij kennen weten dat dit niet mijn favoriete genre is. Toch heb ik dankzij StoerLeesVoer al meerdere fantasieboeken gelezen die mij wel aanspraken. Dit boek mag ik aan dat rijtje toevoegen. Ik begon er in en kon het niet meer wegleggen. Steeds weer gebeurde er iets nieuws, waardoor ik ’toch nog even verder wilde lezen’. Ik vertel je er graag meer over!

Umbrador

Umbrador

Jinna is wees en draagt een geheim met zich mee: ze heeft geen schaduw. Wanneer de verschrikkelijke tante bij wie ze in huis woont aankondigt dat haar hond Scharrie weg moet, gaan ze er samen vandoor. Ze komen terecht in Umbrador, dat geregeerd wordt door de wrede Schaduwvorst Fulgis. Als Jinna’s schaduw zich nu toch echt begint te ontwikkelen, ontdekt ze dat ze thuishoort in Umbrador.

Kan zij misschien helpen om het land te bevrijden van de Schaduwvorst en zijn draak? Samen met Scharrie en de briljante kater Filou gaat ze op weg…

IJzersterk begin

Ik begon op een zaterdagavond aan Umbrador. Meestal kan ik magische boeken heel goed wegleggen, omdat ik er niet helemaal in kan verdwijnen. Te vaak vind ik deze boeken te ver gezocht. Bij dit boek had ik daar echt geen last van. Dit komt voornamelijk door het ijzersterke begin, waardoor ik meteen helemaal in het verhaal zat. Wat maakt dit begin zo sterk? Dat vroeg ik mijzelf eigenlijk ook af… na het herlezen is mijn analyse als volgt:

Ten eerste is het erg prettig dat het begin wat langzaam op gang komt. We maken kennis met Jinna, horen direct over haar schaduwloze leven, maar er worden niet direct veel andere personages geïntroduceerd. Dit vind ik namelijk bij magische boeken vaak zo verwarrend, al die ingewikkelde namen! Ik heb dus al goed kennisgemaakt met Jinna alvorens anderen te ontmoeten, dat werkt voor mij.

Daarnaast doet het begin mij meteen denken aan Vonk. Ik ben dankzij dat boek weer meer magische boeken gaan lezen. Umbrador lijkt wel wat op Vonk, waardoor ik direct zin krijg om verder te lezen. En dat ik tot slot echt helemaal verliefd werd op de naam Jinna hielp alleen maar mee bij het begin. Scharrie zou ik zelf dan weer niet gekozen hebben, maar lachwekkend vind ik die naam wel. Het geeft de hond een bepaalde luchtigheid mee, die volgens mij niet in zijn uiterlijk zit.

Umbrador is niet voorspelbaar

Wat ik heel fijn vind aan Umbrador is de opbouw die auteur Marieke Smithuis heeft aangehouden. De personages worden langzaam ingekleurd. Ze krijgen, sprookjesachtig, eigenschappen toebedeeld die onder ‘goed’ en ‘kwaad’ zijn in te delen. Doordat er steeds meer bekend wordt over de hoofdpersonages blijf ik lezen in het boek en nieuwsgierig naar wat er nog staat te gebeuren. Dit geldt voor Jinna, die langzaamaan meer krachten krijgt, maar ook voor de andere personages waarvan steeds duidelijker wordt wat hun rol is in het geheel.

Dit alles maakt dat het boek niet voorspelbaar is. Iets wat in sprookjes en ander magische vertellingen vaak wel het geval is. Op de helft van het verhaal kan je dan al uittekenen hoe het verder zal gaan, zeker als je weet dat het ‘goed gaat aflopen’. Bij Umbrador bleef ik tot het einde geboeid. Een knap staaltje schrijfwerk!

Marieke Smithuis

Marieke Smithuis schreef meerdere boeken. Umbrador, haar nieuwste boek, ziet er wat donker uit en ook het verhaal is duister. De overige boeken zijn veel luchtiger van aard. Zo schreef zij boeken in de serie Lotte en Roos. Ook kwam ik haar naam tegen in Het heerlijke herfstboek, waar ze een verhaal in schreef. Mooi hoe deze auteur van meerdere markten thuis is, met Umrador heeft een ze een heel andere kant van zichzelf laten zien. Voor een ouder publiek en veel magischer dan de andere onderwerpen.

Marieke Smithuis auteur overzichtsfoto hoofdstuk

De illustraties in Umbrador zijn gemaakt door Jeska Verstegen. Op de cover prijkt een donkere, spannende illustratie. De tekenstijl spreekt mij enorm aan. Dit geldt ook voor de illustraties in het boek. Elk deel start met een grote illustratie, in grijstinten. Deze ademen een heel magische sfeer. Bij elk hoofdstuk staat een kleine tekening, met een item dat centraal staat in het hoofdstuk. Ook heeft ze een overzichtskaart gemaakt, zodat Umbrador voor de lezer overzichtelijk is.

Jeska Verstegen illustraties

Specificaties Umbrador

Auteur: Marieke Smithuis | Illustraties: Jeska Verstegen | Uitgever: Querido | 376 pagina’s | september 2023 | 9789045129099 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.