Argylle, een nieuwe spion die nu al tot een held benoemd is
Al twee jaar gonst het van de vele geruchten rondom het boek Argylle. Verschillende malen werden de release datums verplaatst, maar nu kunnen we dan eindelijk het boek gaan lezen. Vrijwel gelijktijdig gaat de film Argylle in première, en dat is een unicum. Grote ophef ontstaat er dan ook in zowel de boeken- en filmwereld. Want het boek vormde dan wel de inspiratie voor de film, toch mag het geen boekverfilming heten. Wel heeft het boek een hele belangrijke rol in de film. Dus wat is het nu? Het is bijna hetzelfde als de patstelling: ‘Wat was er nu eerder De Kip of Het Ei?
Ik mag me gelukkig prijzen dat ik zowel het boek lezen mag lezen en tevens de film mag gaan zien.
Samenvatting Argylle
De droom van een Russische oligarch om zijn land in volle glorie te herstellen, brengt de wereld tot op de rand van de afgrond. Meesterspion Frances Coffey, een levende legende binnen de CIA, is de enige die het tij nog kan keren. Maar om haar plan te doen slagen, heeft ze iemand met heel specifieke kwaliteiten nodig.
Argylle is een man met een duister verleden en Coffey weet hoezeer hij daarmee worstelt. Maar ze weet ook dat hij juist dáárdoor de vaardigheden bezit die haar team nodig heeft. En dus zit er maar één ding op: alles op alles zetten om van deze outsider een spion te maken. Zijn training voert Argylle naar de jungle van Thailand en naar de boulevards van Monaco. Maar ook naar de kloosters op Oros Athos en zelfs tot een vergeten grot diep in de bergen. Een levensgevaarlijke reis die hem eindelijk de juiste richting kan geven in zijn leven, maar die hem ook zijn leven kan kosten…
Wie is de persoon achter het pseudoniem Elly Conway
De auteur van het boek Argylle blijft een mysterie. Wie zit er verborgen achter het pseudoniem Elly Conway? Als je de roddels op sociale media moet geloven is het de wereldberoemde ster Taylor Swift. Volgens de Amerikaanse website The Tab zouden de volgende hints daartoe de aanleiding geven:
- De kat
- De geblokte rugtas
- De haarstijl van het hoofdpersonage
Deze dingen komen overigens allemaal wel voor in de film maar niet in het boek. Daar speelt de auteur van het boek Argylle een rol en in het boek helemaal niet. Dit is te zien in de trailer van de film.
Bekendmaking pseudoniem Argylle
En al schrijvende halen de actualiteiten ons in… want het is februari 2024 en er is bekend gemaakt via The Thelegraph wie het pseudoniem is achter Elly Conway. Of beter gezegd…iemanden! Mag ik tromgeroffel…Niemand minder dan Terry Hayes (Ik ben Pelgrim) en Tammy Cohen zijn de namen achter het pseudoniem van Argylle.
Van boek naar film door regisseur Matthew Vaughn
Al deze hints, en daarnaast natuurlijk het spannende actie verhaal van Argylle, gaven regisseur Matthew Vaughn de doorslag om het script te verfilmen. Eerder produceerde hij al de films ‘King’s Man’, ‘X-Men’ en ‘Kick-Ass’. De film heeft een indrukwekkende cast. Met onder meer Henry Cavill, Bryce Dallas Howard, Sam Rockwell, Bryan Cranston, Catherine O’Hara, Ariana DeBose, John Cena, Samuel L. Jackson en zangeres Dua Lipa.
Argylle belooft een kaskraker te worden. Een echte spionagethriller met een flinke dosis humor. Volgens insiders is een nieuwe spionage held geboren.
Niet met én niet zonder elkaar
Argylle, een boek en een film. Beide van elkaar los te lezen of te zien, maar die dan toch weer wel alles met elkaar te maken hebben. Het belooft een totaal nieuwe beleving van lezen te worden waarbij actie maar zeker ook humor niet geschuwd wordt. De film krijgt de noemers scherpzinnig, grensverleggend en wereldomspannend mee. Ondertussen heb ik boek uit en laat ik met compleet verassen door de film Argylle. En bij de première van de film was ik ook aanwezig! Onder aan de deze boekrecensie deel ik mijn ervaring van de film.
Het oude liedje heerst: Rusland tegen Amerika
Wat direct opvalt aan het boek Argylle is de omslag. Een beetje oldschool ‘James Bond – detective-achtig’, met een goud glamour randje. Het verhaal is ook gestoeld op iets wat in het verleden al talloze keren aan de kaak gesteld is: Rusland tegen Amerika. Zelfs anno nu is het weer gaande.
En zo zit begint ook het verhaal van Argylle. De heerser van de Sovjet-Unie wil weer de grootste wereldmacht worden en Amerika is hierbij zijn de grootste vijand. Alle trukendozen gaan bij deze missie open. Al is het boek absoluut geen politieke thriller te noemen, het heeft hier en daar wel scènes die vrij waarheidsgetrouw overkomen. Echter het merendeel van het boek is een opeenvolging van onwaarschijnlijke acties, met een hele grote dosis geluk voor het hoofdpersonage Argylle.
Laat alle waarschijnlijkheid los en ga lekker lezen
Wat je dus meteen vanaf begin af aan moet doen wanneer je begint met het lezen van het boek Argylle, is het niet te serieus nemen. Want als je alle waarschijnlijkheid loslaat lees je, althans dat was mijn ervaring, een leuk en spannend boek met een nieuwe held waar je eigenlijk vanaf het begin meteen sympathie voor opbouwt. Niet dat je veel over de persoon Argylle zelf te weten komt. Er wordt een link gemaakt naar zijn verleden en dat hij daarom is wie hij nu is, maar emoties komen in het boek niet aan de orde komt en dat doet er ook niet toe.
Er komt sowieso een enorme lading aan personages voorbij. Maar omdat bij deze figuren nog korter wordt stilgestaan dan bij het hoofdpersonage Argylle blijft het verhaal erg overzichtelijk. Tijdens het lezen weet je constant over wie het gaat. Argylle is de belangrijkste persoon maar daarnaast draait het eigenlijk alleen maar om de gebeurtenissen en acties. Die zijn meer dan voldoende aanwezig. Maar toch blijft het verhaal een logisch geheel.
Het boek Argylle heeft een niet specifiek te benoemen genre
Maar in welke categorie is het boek Argylle nu precies te plaatsen? Het is geen (klassiek) spionageverhaal, geen thriller en ook geen spannende roman. Meer een avonturenboek vol met acties en verwijzingen naar de geschiedenis. Een verhaal dat als hoofdthema machtspositie heeft. Of dat nu van de Russen is, de CIA, de benoemde Nazi’s of Argylle zelf. Wie heerst over wie? Dat is de vraag.
Ga Argylle vooral lezen, want het geeft zeker een paar uur leesplezier. Een nieuw deel is al in de maak en over een nieuwe film wordt ook al gesproken. Ik vind het leuk dat er weer een nieuwe, sympathieke, held geboren is, en kijk uit naar het volgende deel. Ik ben benieuwd of dat me ook weer zo weet te vermaken.
Argylle de film
Om Argylle even in het kort samen te vatten voor jullie: PLOTTWIST. Niet alleen de film zit vol adrenaline maar ikzelf moet ook echt even bijkomen van wat er net allemaal voorbij gekomen is. Op een positieve manier bedoeld. Het is een en al spektakel wat de klok slaat.Inderdaad het is geen boekverfilming maar het boek is op een absurde manier hoofd item in de film. Hoe dat precies in elkaar zit ga ik, om spoilers te voorkomen, niet vertellen. Maar jullie zouden me ook niet geloven. Daarom kan ik alleen maar zeggen: ‘GA naar deze film (en lees het boek).
Is Argylle zo bedoeld of wil de regisseur een statement maken?
De film Argylle begint met een ietwat zoete scène begeleid door de muziek van Barry White. Hierbij wordt al snel duidelijk dat we hier te maken hebben met de gedachten van de schrijfster van het boek Argylle. Alles is zoals je van een beetje spionnen film op maat mag verwachten, glitter en glamour. Maar na een opmerking van een medepassagier in de trein: ‘’Als alle spionnen er zo zouden uit zien zouden we ze altijd herkennen’’, komt Argylle terug met beide benen op de grond. En kan iedereen een spion zijn.
Het verhaal in de basis gaat over de introverte schrijfster Elly Conway, gespeeld door Bryce Dallas Howard, die een populaire spionage serie over undercover-agent Argylle, gespeeld door Henry Cavill, geschreven heeft. Als blijkt dat haar boeken de toekomst voorspellen heeft Cavill – Argylle -, haar en het boek nodig om een belangrijke usb-stick uit de handen van de vijand te houden. Hij duikt op om Elly te redden van ontvoering en/of moord. Vervolgens komt ze terecht in een wereld waar niets of niemand is wat ze lijken.
Sam Rockwell ‘rockt’ in Argylle
Het is vooral acteur Sam Rockwell die de show speelt. Zijn nonchalante houding passen perfect bij zijn personage en dat geldt ook voor de dingen die hij zegt. Hij neemt zelfs op een gegeven moment de film, na de zoveelste plotwending, op de hak door de opmerking: “That’s the dumbest shit I’ve ever heard.”
Dua Lipa heeft ook een kleine rol in Argylle, net zoals Samual L. Jackson. De rol van Samuel L. Jackson was wel belangrijk voor de film maar wat mij betreft had hij nog een veel grotere rol mogen hebben. Want wat is deze man toch een geweldige acteur. En dan moeten we natuurlijk de kat Elvi niet vergeten, die overal mee naar toegaat in een geruite rugtas mét raampje. Compleet overbodig maar wel weer een leuke aanvulling.
Andere manier van filmen
De manier waarop de scènes in Argylle gefilmd zijn, is het vermelden waard. Het is af en toe net alsof regisseur Matthew Vaughn zelf met de camera aan het werk gegaan is. Soms vliegen de beelden echt van hot naar her. Aan de andere kant is dat ook wel weer passend bij de chaos van de film en houdt het bovendien lekker de vaart erin. En dat is ook wel nodig want deze film duurt twee uur en dan wil je als kijker wel constant vermaakt worden. Kleine kanttekening over de special effect is dat die af en toe zo slecht zijn dat het lijkt of je, qua camerawerk, teruggeworpen wordt naar de jaren ‘80. Is dat een ook uithaal van de regisseur Matthew Vaughn op de perfectie van AI? Dat is speculeren van mijn kant.
Deze film kent zoveel wendingen dat je je afvraagt of er ooit een einde aan komt en het geheel nog wel bij elkaar te plakken is. Ik kan jullie geruststellen, dat lukt! En als je dan bij de aftiteling leest dat het volgende deel al in de maak is word ik toch weer een beetje extra blij. Deze film is wellicht te absurd te noemen, en hangt aan elkaar van slappe humor, toch is het onderliggende verhaal heel knap gedaan. En dan blijkt aan het einde ook nog eens dat Argylle niet de spion wie je gedacht had.
Is het een manier van Matthew Vaughn om de klassieke spionagefilms een beetje in de maling te nemen, of is het zijn eigen twisted brein die er zo een hysterisch verhaal van heeft gemaakt? Het antwoord maakt eigenlijk niets uit, Argylle is gewoon een film die je gezien moet hebben, en dan met name op het grote doek voor de effecten.
Meer spannende boeken lezen
- Handelaar in leugens – een actiethriller
- Rode mist, een mysterieuze thriller vol actie van A.J. Ryan
- Onheilspad, een mysterieuze thriller van Vera van Beers
- Een duistere plek – een heerlijke pageturner
- Het stockholmsyndroom – Een spannend psychologisch spel
- Alice in Borderland 4, wat is een utopie voor jou?
Specificaties over het boek Argylle
Titel: ARGYLLE | Auteur: Elly Conway | Uitgeverij: A.W. Bruna | Vertaling: Joost van der Meer & William Oostendorp | Eerste uitgave: 2024 | Aantal bladzijden: 446 | ISBN 9789400515260 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!
Leuk verhaal om te lezen, zeker met de kennis van de film (ja, ik heb hem ook gezien) in mijn hoofd. Erg genoten van de film. Ik wil wel een kleine aantekening maken.. Onder het kopje ‘Is Argylle zo bedoeld of wil de regisseur een statement maken?’ staat dat Argylle wordt gespeelt door Sam Rockwell. Maar Henry Cavill speelt Argylle en Sam speelt Aidan Wilde😉 Ik sluit me trouwens wel 100% aan bij de tekst die iets lager (onder de foto) staat, Sam rockt inderdaad in Agylle. En de film mag dan Argylle heten, maar mijn favoriete personage was toch echt Aidan.
Dank voor deze oplettendheid! Het is aangepast, we willen wel juiste informatie geven. Ik denk dat Noëlle inderdaad nog met Aidan / Sam in haar hoofd zat ;).
Graag gedaan hoor! En complimenten voor de snelle en nette aanpassing. Een klein foutje kan natuurlijk gebeuren, is alleen maar menselijk.. en ook héél begrijpelijk als Noëlle nog/al met haar hoofd bij Sam/Aidan zat 😉