Bloesemval, een indringend en spannend YA boek
Op een mooie lentedag wandelde ik de Paagman binnen, een boekwinkel in Den Haag. Heerlijk vind ik het om diverse boekwinkels te bezoeken. Ik speur naar de top 10, naar boeken waar we recensies van hebben, koopjeshoeken én naar nieuw leesvoer. Het leuke is dat boekwinkels hun boeken op een bepaalde manier presenteren waardoor je anders naar ze kijkt en zo altijd wel inspiratie opdoet. En daar was ‘opeens’ Bloesemval. Dit boek was prominent op meerdere planken neergezet in een toffe kast. De roze neonletters trokken me aan als een insect op een vlammetje… En dan heeft het ook nog eens een knallende synopsis. Nieuwsgierig geworden? Lees dan maar snel door.
Synopsis Bloesemval
Mika en Haru wonen allebei in Tokio. Ze dragen de pijn van een gebeurtenis uit het verleden en ontmoeten elkaar via een creatieve community op internet. Daar sluiten ze zich aan bij de groep van Venom, wiens vader een bekend kunstenaar is en een nieuw project heeft rond verlaten locaties. Mika ontdekt echter dat er sprake is van een ijzingwekkend schaduwproject … Hoe ver ga je onder druk van anderen? Een spannende coming of age die zich afspeelt tegen een mysterieuze Japanse achtergrond. Voor young adults.
Bloesemval speelt zich dus af in Japan. Er komen diverse woorden, termen en gebruiken voorbij. Heb je nou geen idee wat dat allemaal betekent? Achterin staat een handige woordenlijst.
De auteur Mischa van Broekhoven (1972) studeerde Spaanse taal- en letterkunde in Nijmegen. Na haar studie werkte zij onder andere als vertaalster in Luxemburg. Zij is reislustig en geïnteresseerd in andere culturen en geloven, wat uiteindelijk ook terug te vinden is in haar debuut Sleutelhart*. Met het schrijven van kinderverhalen is zij begonnen onder leiding van Bibi Dumon Tak. Die bedankt ze ook in haar dankwoord.
Japan
Een groot aspect van Bloesemval is de setting van Japan. Dat is ook iets wat me heel erg aantrok. Sinds kort ben ik helemaal into Japanse, Koreaanse en andere Aziatische stromingen. Voorheen kon het me niet zo bekoren, nu vind ik het verfrissend en boeiend. Lang leve Netflix ook die investeert in diverse producties van over heel de wereld. Toch was ik wat verward want Mischa van Broekhoven klinkt niet Japans. En dat klopt ook, de auteur is Nederlands en zeer geïnteresseerd in diverse culturen. In het dankwoord lees ik ook terug dat ze is geholpen met haar vragen over Japanse jongeren.
Want Bloesemval is een verhaal van 6 Japanse jongeren. Diverse termen, woorden en gebruiken worden aan mij geleerd. Ik weet inmiddels echt wel een aantal Japanse dingen, maar ik heb het niet zo op een dagelijkse basis meegemaakt zoals het in het boek voorkomt. Achterin zit een verklarende woordenlijst toegevoegd. Toch heb ik ervoor gekozen om gewoon het verhaal in te duiken en pas achteraf de woordenlijst te lezen.
Tijdens het lezen van Bloesemval was ik voor mijn gevoel echt in Japan. At ik voor het ontbijt rijst met gestoomde groente, proefde ik ramen en matcha cake op mijn tong. Waande ik me soms een gothic Lolita en kreeg ik de drang om mijn Hello Kitty items weer eens op te zoeken en aan mijn dochters te introduceren. Ik vond de setting echt heerlijk en leerzaam zonder dat de nadruk op leerzaam ligt. Het was gewoon een aangenaam extraatje wat bij een spannend en indringend verhaal kwam kijken.
Indringende thema’s
De indringendheid van Bloesemval was voor mij meer overheersend dan de spanning. Het was zeker een spannend verhaal, maar dat zat voor mij meer in de dreigende sfeer die er op diverse manieren hing. De 6 jongeren hebben allemaal iets heftigs in hun leven meegemaakt. Denk dan aan verlies van een dierbare of een kwetsbare mentale gezondheid van een ouder. De jongeren proberen allemaal om te leven en overleven en zijn getekend door de heftigheid die voor hun voeten is geworpen. De rode draad is dat deze jongeren elkaar online vinden.
Die online groep wordt geleid door Venom. Een brutale, boeiende kartrekker met een missie. Zijn missie is om een bijzonder kunstproject vorm te geven. En daarvoor heeft hij de anderen nodig. Er ontstaat een vreemde synergie onderling en er spelen ook thema’s als: vriendschap, eenzaamheid, dood, liefde, afwijzing, angsten, prestatiedrang, opgroeien, gemis, coming of age, jezelf zijn en de band tussen ouders en kind. Bloesemval is voor mij sterk in die thema’s en ze worden mooi verweven in een spannend sausje.
Het einde is ook zeer indringend. Ik geef geen spoilers en probeer voorzichtig mijn conclusie te formuleren. Maar het mooie vind ik dat iedereen wel een verhaal heeft. De kwaliteit van het leven, de waarde daarvan wordt bepaald door de keuzes die je als mens maakt. En dat is niet altijd makkelijk met alle uitdagingen. Anderen toelaten is soms lastig maar wel hetgeen waardoor je niet alleen de last hoeft te dragen. En soms kan een relatief rustig leven ook bepaalde rimpelingen veroorzaken. En een rimpeling in het water kan maar net een alles vernietigende golf veroorzaken waarvan er maar 1 nodig is om je leven op z’n kop te zetten.
Voor welke leeftijd is Bloesemval?
Bloesemval is geschikt voor young adult en dan wel vanaf 15 jaar ongeveer. De hoofdkarakters zijn zo rond de 15/16 en 17 jaar. Voor mij als volwassene las het ook prima. Misschien ook door de setting van Japan. Ik vond de verschillen boeiend maar tegelijkertijd voelde het ook gewoon heel erg gelijk. Alle jongeren wereldwijd struggelen tijdens het opgroeien. Ze hebben gelijksoortige problemen en zijn zoekende naar hun plekje, hun identiteit in het leven.
Mooi vind ik ook de ruimte in dit boek voor kunst. Een geliefd onderwerp voor mij. Daarnaast maak ik kennis met de Japanse variant van urban exploring. Ook wel haikyo’s genoemd. Eigenlijk is alleen de naam anders, het gaat om bezoeken van desolate plekken voor de kick en fotografie. Naast mijn Japanse vocabulaire is ook mijn Nederlandse verrijkt met het woord ‘schielijk’ (plotseling, snel). Ik had hier nog nooit van gehoord, dus tof om dit woord rijker te zijn.
Het mysterie was op de achtergrond aanwezig, al was de proloog ontzettend spannend. Het einde was voor mijn smaak wel net iets te abrupt. Tegelijk is dat ook een kracht, door de abruptheid bleef ik nadenken. En zo vormde een eigen gedachtegang over dit boek. Iets wat zo mooi is aan een goed boek. Het nodigt uit tot beleven, maar zet ook actief aan tot zelf nadenken en je eigen beeld (en conclusie) vormen. Bloesemval was verrassend, indringend met mysterieus Japan als prachtige locatie.
Boekentips passend bij dit boek
- Ander genre (scifi), ook spannend en je leest mee met de struggles van opgroeien in een harde wereld: Heen, een eerste boek uit de Tunnels serie
- Een spannend YA boek lees je natuurlijk dankzij Cis Meijer: Jacht – Cis Meijer, een dropping om nooit te vergeten
- Indringend en mysterieus lees je in: De laatste uren van Josephine Donkers, een klein verhaal met grote impact
- Meer spanning nodig? Lees dan zeker: De laatste vijf, een huiveringwekkend deel van De schaduwkronieken
- Probeer ook eens: Dubbelgangers, een beklemmende young adultroman over uitsluiting
- Nog meer tips nodig? Probeer dan eens: Hell City de laatste halte, een indrukwekkende YA over overleven en liefde
Specificaties Bloesemval
Auteur: Mischa van Broekhoven | Uitgever: Clavis | Maart 2023 | 9789044848625 | 208 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek