De impact van oorlog is zo immens groot. Ook als het niet in je eigen land en omgeving is. Het heeft effect op je manier van denken en leven. Tegelijk heeft het tastbaar effect op de wereld en economie. Laat staan als jouw thuis in oorlogsgebied is.. Lang kenden wij voornamelijk onze eigen Tweede Wereld oorlog. Door verhalen van onze oudere generatie, uit boeken en via schokkerige zwart-wit filmpjes. Die beelden zijn vervangen voor de rauwe en directe werkelijkheid van wat er nu in Oekraïne gebeurd. Nog nooit was een oorlog zo direct en vol in beeld in onze huiskamers gekomen. Tijd voor een blog met boeken thema oorlog en vrede.

hoofd Boeken thema oorlog en vrede

Onze boeken thema oorlog en vrede

Boeken zijn een goede manier om bij kinderen dit onderwerp bespreekbaar te maken. Om op een manier die bij de leeftijd past dit te bespreken. Veel kinderen kunnen het soms niet bevatten, terwijl andere kinderen het niet kunnen verwerken. De beelden die we binnen een paar seconden ongefilterd binnen krijgen op onze handhelds zijn rauw, intens naar en verdrietig. Allemaal krijgen ze wel iets mee dus het is echt goed om aandacht te besteden aan dit onderwerp. Met bijvoorbeeld boeken in thema oorlog en vrede.

Voor oudere kinderen en volwassen zijn vaak informatieve boeken met meer achtergrond fijn. Alsmede ook verhalende boeken. De gelaagdheid van emoties spelen meer mee bij jongeren en volwassenen. Angsten en zorgen zijn complexer. Onze blogger Lianne schreef een prachtige blog over praten met je kinderen over oorlog. Hieronder deel ik graag mijn tips voor boeken thema oorlog en vrede, voor jong en oud. Over diverse oorlogen, op verschillende manieren. Zo is er altijd wel een verhaal wat passend is.

1. Krokodil op weg naar beter

Dit is een warm verhaal over vluchten en het belang van ergens welkom te zijn. Krokodil is op weg. Hij is moe en bang. Thuis was het niet veilig meer. En dus moest Krokodil vertrekken. Hij is op weg naar beter. Waar dat is? Dat weet Krokodil nog niet. De reis is lang en gevaarlijk. En overal waar Krokodil komt, hoort hij hetzelfde: ‘Krokodillen zijn gevaarlijk! Ga weg, Krokodil!’ Voor Krokodil is nergens plaats. Zal hij ergens welkom zijn? Ons eerste boek in thema oorlog is een prentenboek over vluchtelingen en migratie. Over vooroordelen en vriendschap. Met kleurrijke illustraties vol details.

hoofd Krokodil op weg naar beter

2. Wij blijven bij elkaar

Deze historische jeugdroman verteld het indrukwekkende verhaal van de Joodse familie Birnbaum.
1938. Er dreigt oorlog. Sonni en haar broertjes en zusjes worden door hun moeder op de trein naar Nederland gezet, in de hoop dat ze daar veilig zullen zijn. Niets is minder waar. Sonni heeft maar één wens: zorgen dat zij en haar broertjes en zusjes bij elkaar kunnen blijven. Ze heeft nog geen idee dat deze treinreis nog maar de allereerste is. Er zullen er meer volgen, die hen naar kamp Westerbork en uiteindelijk naar Bergen-Belsen brengen…

Shortlist Archeon Thea Beckmanprijs

3. De gelukkigste man ter wereld in boeken thema oorlog en vrede

In De gelukkigste man ter wereld deelt Eddie Jaku hoe hij dankbaarheid, goedheid en hoop vond in de donkerste tijden. De 100-jarige Eddie Jaku groeide op als Joodse jongen in Leipzig, Duitsland. Hij was trots op Duitsland, maar dat veranderde allemaal in november 1938 toen hij werd mishandeld, gearresteerd en naar een concentratiekamp werd gebracht. Daar maakte hij verschrikkelijke horrorpraktijken mee in Buchenwald, Auschwitz en in een dodenmars. Hij verloor familie, vrienden en zijn vaderland. Eddie overleefde de oorlog en besloot hulde te brengen aan de slachtoffers door zijn verhaal te vertellen, zijn wijsheden te delen en zijn beste leven te leiden. Hij beloofde zichzelf elke dag te glimlachen en zegt de meest gelukkige man ter wereld te zijn. Deze krachtige, hartverscheurende en hoopvolle memoir laat zien hoe je geluk kunt vinden, zelfs in de donkerste tijden. Een prachtig inspirerend verhaal in boeken thema oorlog en vrede.

hoofd de gelukkigste man ter wereld

4. Rebelse honden & Rebelse katten

Een wat ander boek voor kinderen in deze verzameling van boeken thema oorlog en vrede is Rebelse honden. Dit boek is een verzamelwerk van honden die iets bijzonders gedaan hebben. We kennen allemaal wel Laika, de eerste ruimtehond. Maar wist je dat er ook honden zijn die een bepaalde rol in de oorlog hebben gespeeld? Ben je meer van de katten? Nou ook deze harige vriendjes hebben een bepaalde rol vervuld tijdens de oorlog. Een wat vrolijker en luchtiger weetjes boek, met in de hoofdrol honden of katten.

5. The Aftermath

Hamburg, 1946. In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog proberen duizenden mensen te midden van het puin te overleven. De Britse kolonel Lewis Morgan is verantwoordelijk voor de wederopbouw van de stad en het opsporen van nazi’s onder de uitgeputte bevolking. Hij wordt gestationeerd in een groot huis aan de rand van de stad, waar zijn vrouw Rachael en zijn enige overlevende zoon Edmund zich na jaren weer bij hem zullen voegen. Lewis kan het niet over zijn hart verkrijgen om de officiële bewoners, een Duitse weduwnaar en diens dochter, op straat te zetten en besluit het huis met hen te delen. Tegen deze gespannen achtergrond maken vijandigheid en verdriet geleidelijk plaats voor passie en verraad. Een vierde verhaal in boeken met thema oorlog voor YA en volwassenen.

  • Review hier: The Aftermath
  • Dit boek is ook verfilmd
  • Voor volwassenen en young adults
hoofd the aftermath

6. Wat een geschiedenis!

Dit vijfde boek in boeken thema oorlog, is een informatief boek voor kinderen. Wat een geschiedenis! vertelt belangrijke zaken die zich afgespeeld hebben aan de hand van een tijdlijn. Ook de Eerste en Tweede Wereldoorlog komen aan bod. Voor tijdreizigers vanaf 5 jaar. Een reis door de geschiedenis van de mens!

wat een geschiedenis

7. De maan is overal

De maan is overal is een prachtig boek met prenten en mag niet missen in deze lijst van boeken thema oorlog. Het is een teder verhaal over angst, vluchten, thuiskomen en een wonder. Een aangrijpend verhaal over de motieven van gezinnen die hun land ontvluchten en de problemen die ze ondervinden voor ze een nieuwe thuis vinden. Rasha verliest haar zusje bij een explosie. Op een dag besluiten haar ouders om te vluchten. Hun thuisland is niet langer veilig. Het is een verschrikkelijke beslissing want iedereen die hun lief is, moeten ze achterlaten. De tocht is akelig en Rasha en haar ouders raken ook nog de paar spullen kwijt die ze wilden meenemen om zich in een nieuw land thuis te voelen. ’s Nachts kijkt Rasha naar de maan: die is bij haar, maar ook bij de mensen die achterbleven. De maan is overal.

hoofd De maan is overal

8. De kunst van het oorlogvoeren

Wil je oorlog zelf beter snappen? Dan is dit boek een aanrader voor je. Onze zevende item in deze boeken thema oorlog lijst is namelijk een oude leer. Het is van oorsprong een heel oud boek, over oorlogvoeren, in China. Tegelijk is ook een bijzonder boek, met een grote geschiedenis. De Chinese leger generaal Sun Tzu schreef het boek, in de 5e eeuw voor Christus. Het is het oudst bekende boek over oorlog voeren en hoewel het dus erg oud is, is toch nog steeds actueel.

de kunst van het oorlogvoeren

9. Ontij in boeken thema oorlog

Historische romans zijn ook een fijne manier om kennis te maken met de diverse kanten en emoties die komen kijken als er een oorlog is. Ontij is een historische roman die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een verhaal van liefde en vechten voor je vrijheid. En wat het extra bijzonder maakt, het is geschreven door onze eigen Tanja!

  • Review: Ontij
  • Voor volwassenen
ontij boeken thema oorlog

10. Imagine

John Lennon zijn Imagine is een boodschap van gelijkheid en vrede. En vrede is uiteraard de tegenhanger van oorlog. Er zijn maar weinig boeken met alleen de boodschap van vrede. Dit is een prentenboek met als boodschap vrede. Misschien heb je ooit wel eens het liedje gehoord wat hierbij hoor :). Een lief verhaal wat perfect past tussen boeken thema oorlog en vrede.

hoofd Imagine

11. Robotoorlog

Dit is een boek wat gaat over een niet bestaande oorlog. Het is een dystopie over een oorlog die in een toekomst zou kunnen zijn. Toch vind ik dit verhaal passen in boeken thema oorlog en vrede. Het kan juist heel erg goed zijn voor deze doelgroep om wel te lezen over een oorlog, ongeacht of deze realistisch is. De angst, het gevecht, het verzet en alle emoties zijn gelijk bij elke soort oorlog. Ik heb genoten van dit boek over een toekomst waarin de mensheid in gevecht is met robots.

robotoorloog geheime kracht

12. Toen het oorlog was

Toen het oorlog was’ is een informatief boek voor kinderen uit de bovenbouw die meer willen weten over de Tweede Wereldoorlog, met speciale aandacht voor Nederland. Dit informatieve boek heeft oog voor het internationale verloop van de oorlog, maar vooral ook voor de situatie in Nederland. Een prachtige uitgave vol historische fotografie en fullcolour-illustraties. Auteurs Annemiek de Groot, Roos Jans, Juul Lelieveld en Liesbeth Rosendaal van tekstbureau Patsboem! Educatief hebben de tekst van het boek afgestemd op de bovenbouw van de basisschool. Zij hebben dit zware onderwerp in begrijpelijk taal weten uit te leggen. Illustrator Irene Goede maakte de sfeervolle illustraties, die de soms indringende tekst verluchtigen en een extra dimensie geven aan de historische fotografie.

toen het oorlog was zilveren griffel kinderboekenweek 2020 en toe

13. Oorlog en vriendschap in boeken thema oorlog

Prachtig verhaal over een onmogelijke vriendschap in oorlogstijd als twaalfde verhaal in boeken thema oorlog en vrede.

Ik was elf toen de oorlog uitbrak.
Op een vroege ochtend vlogen de vliegtuigen van de vijand zo laag over de huizen dat je de gezichten van de piloten kon zien.
Ik vond het spannend, maar algauw werd het angstig.
In onze klas zaten Joodse kinderen en kinderen van verraders. Zelfs de meester durfde niet meer te zeggen wat hij dacht.
Wij kinderen hadden eigenlijk niets met de oorlog te maken. Zeker als het om vriendschap ging.
Of toch?

hoofd Oorlog en Vriendschap

14. Atlas van de Tweede Wereldoorlog

De oorlog die meer slachtoffers heeft gemaakt dan welke andere in de geschiedenis ook komt in dit boek tot leven via speciaal gemaakte kaarten. Ze zijn voorzien van alle nodige grafieken, symbolen en legenda’s om de ontwikkelingen nauwgezet te kunnen reconstrueren. Van de inval in Polen tot de atoombom op Hiroshima, van de evacuatie van Duinkerke tot de landing op Normandië. Ze bieden in één oogopslag een uniek overzicht. Uitgebreide achtergrondinformatie maakt duidelijk hoe het conflict overal ter wereld heeft gewoed en tijdlijnen geven de chronologie van de gebeurtenissen weer. Prachtige archieffoto’s, getuigenissen en portretten van beroemde leiders vervolledigen het verhaal.

Dit boek werd samengesteld door een team van ervaren historici, onder leiding van de gerenommeerde Britse historicus professor Richard Overy en de bekende BBC-journalist Peter Snow. Een interessante toevoeging in onze lijst van boeken thema oorlog.

Atlas van de Tweede Wereldoorlog in meer dan 100 kaarten naslagwerk

15. Thirsa en het spookvliegtuig in boeken thema oorlog

Thirsa’s ouders zijn gescheiden. Nu wonen ‘oom’ Walter en zijn ­irritante zoon Theo ineens bij haar in huis. Thirsa mist haar vader en haar lieve, vergeetachtige oma, die soms denkt dat de Tweede Wereldoorlog nog niet is afgelopen. In de oorlog verloor oma haar grote liefde, waardoor ze soms nog steeds verdrietig is. Thirsa en haar twee beste vrienden – de grappige Joep en de slimme Eric – bedenken een plan om oma weer blij te maken. Onbedoeld raken de drie vrienden verzeild in een onstuimig avontuur dat niet alleen over de Tweede Wereldoorlog gaat, maar ook over een magisch tekenblok, een spookvliegtuig en een stoer meisje dat piloot wil worden. Een stoer verhaal in boeken thema oorlog.

hoofd Thirsa en het spookvliegtuig

16. 9/11 in boeken thema oorlog

Een oorlog die we nog niet besproken hebben hier in boeken thema oorlog, zijn de aanslagen op het World Trade Center. Dat was het startschot voor een nieuwe oorlog op 11 september 2001, New York. De negenjarige Brandon gaat met zijn vader mee naar het werk op de 107e verdieping van een van de torens van het World Trade Center. Uit het niets begint het hele gebouw te bewegen en er ontstaat een verschrikkelijke brand. Een vliegtuig blijkt zich in het gebouw te hebben geboord. Lukt het Brandon en zijn vader om te ontsnappen en te overleven? 18 jaar later, Afghanistan. De elfjarige Reshmina groeit op in een land dat verscheurd is door oorlog, maar toch blijft ze dromen van vrijheid en vrede. Op een dag helpt ze een jonge, gewonde, Amerikaanse soldaat en daarmee brengt ze haar hele familie in gevaar.

De levens van Brandon en Reshmina liggen ver uit elkaar qua afstand en tijd. En toch zijn ze met elkaar verbonden. Alan Gratz laat op een spannende en krachtige manier zien dat het heden en verleden altijd met elkaar verweven zijn, en hoe de gebeurtenissen van 9/11 de toekomst van de hele wereld konden beïnvloeden. Een mooi en indrukwekkend verhaal in boeken thema oorlog.

  • Review: 9/11
  • 8 – 16 jaar
hoofd

17. En we noemen hem

In 1946 wordt in Den Haag een bom bezorgd, verpakt als sinterklaassurprise. De dader blijkt een verre oom van Marjolijn van Heemstra. Ze begint een zoektocht naar het ware verhaal waarbij drie ‘foute Nederlanders’ om het leven komen. In de familie groeit de aanslag uit tot een heldendaad. Op haar achttiende krijgt Marjolijn een ring die van deze ‘bommenneef’ was – met het verzoek haar eerste zoon naar hem te vernoemen. Als ze jaren later in verwachting is, begint ze een zoektocht naar het ware verhaal: was bommenneef een held of een ordinaire misdadiger? Een boek over de Tweede Wereldoorlog met een andere insteek.

Marjolijn van Heemstra boeken thema oorlog

18. War horse

Als op een dag Alberts paard Joey verkocht wordt aan het leger, wil Albert zijn paard achterna. Albert is er rotsvast van overtuigd dat hij Joey terug zal vinden, waar de oorlog hen ook zal brengen. War Horse is het aangrijpende verhaal over de vriend- schap tussen een jongen en zijn paard. Het schept een helder beeld over de Eerste Wereldoorlog, het laat de chaos zien en de ontbering, maar ook de moed en de menselijkheid. Een prachtig verhaal op plekje 18 in boeken thema oorlog en vrede.

War horse

19. De erfenis van Solomon Farthing

Een oud-militair sterft met 50.000 pond in zijn begrafenispak genaaid. Een mysterie dat terugleidt naar WOI. Hij had voor zover bekend geen familie meer en hij liet geen testament achter. Wel wordt er een lommerdbriefje gevonden tussen zijn bezittingen, en vijftigduizend pond in zijn begrafenispak. Erfenisjager Solomon Farthing wordt getipt over deze onverwachte schat. Om aanspraak te kunnen maken op een deel van de geldvondst moet hij op zoek gaan naar een levend familielid. Tijdens zijn onderzoek ontdekt Solomon een mysterie dat teruggaat naar 1918, naar een groep ingelegerde soldaten, een paar weken voor de wapenstilstand.

hoofd Boeken thema oorlog

20. De jongen achter in de klas

Achter in mijn klaslokaal stond vroeger een lege stoel. Nu zit er een nieuwe jongen. Zijn naam is Ahmet. Hij is negen jaar (net als ik), maar hij is heel raar. Hij praat nooit en lacht nooit en hij houdt niet van snoep – zelfs niet van citroenzuurtjes, die ik het allerlekkerst vind! Maar toen kwam ik achter de waarheid: Ahmet is eigenlijk helemaal niet vreemd. Hij heeft zijn land moeten ontvluchten vanwege oorlog. Een echte oorlog, met bommen en vuur en kogels die mensen verwonden. En hoe meer ik over hem te weten kom, hoe meer ik hem wil helpen. En daar komen mijn beste vrienden Josie, Michael en Tom om de hoek kijken. We hebben namelijk een plan… Soms moet je niet lezen over een boek – maar het boek lezen. Doe dat met dit prachtige verhaal in de lijst van boeken thema oorlog.

De jongen achter in de klas Boeken thema oorlog

21. De negen in boeken thema oorlog

De negen is het waargebeurde verhaal van negen vrouwelijke verzetsstrijders, die zich in verschillende regio’s van Frankrijk aansluiten bij het verzet; sommigen van hen zijn dan nog maar vijftien jaar oud. De jonge vrouwen smokkelen wapens door Europa, herbergen parachutisten en zorgen voor onderduikadressen voor Joodse kinderen. Na hun arrestatie door de Franse politie worden ze gedeporteerd naar een werkkamp in Leipzig, waar ze een hechte vriendengroep vormen. In de fabriek, waar ze gedwongen worden om onder extreme omstandigheden antitankwapens te produceren, gaan ze over tot sabotage.

Een paar dagen voor het einde van de oorlog worden de vrouwen gedwongen een dodenmars te lopen, die hun einde zou betekenen. Maar totaal gebroken, uitgehongerd en uitgeput weten ze te ontsnappen. Een indrukwekkend verhaal voor volwassen in boeken thema oorlog.

hoofd De Negen Boeken thema oorlog

22. Hoe fel de zon scheen

Bekende en onbekende verhalen over de Tweede Wereldoorlog van Arend van Dam. Hoe fel de zon die dag ook scheen, 10 mei 1940 luidde een zwarte periode voor Nederland in. In deze verhalenbundel neemt Arend van Dam zijn lezers mee terug naar de oorlogsjaren die onze geschiedenis voorgoed hebben getekend. In twintig verhalen maken we kennis met bekende en minder bekende mensen. Dit is een indrukwekkende verhalenbundel van Zilveren Griffel-winnaar Arend van Dam over een periode in onze geschiedenis die nooit vergeten mag worden. Om voor te lezen aan kinderen vanaf zeven jaar of zelf te lezen vanaf negen jaar, met sfeervolle illustraties van Alex de Wolf. Nummer 22 alweer in onze lijst met boeken thema oorlog.

hoe fel de zon ook scheen

23. Aanvallen! in boeken thema oorlog

Met De Grote Oorlog en de Sixties belicht dit (auto)biografisch docudrama twee tijdperken die de vorige eeuw getekend hebben. Het omvat een waaier aan gevoelens, eigen aan mensen die de meest schrijnende omstandigheden het hoofd willen bieden. Het is spannend en dan weer humoristisch. Deze literaire roman gaat over oorlog en generaties, geloof en ongeloof, en over dingen levendig houden of ze zien vervagen – door de tijd, of door de geest. Het boek beschrijft het leven van een Vlaams frontsoldaat en dat van zijn verloofde in het Engelse Birtley, waar Belgen bommen maakten. Vijftig jaar later wordt het jongetje geconfronteerd met de ziekte die in Eduards hoofd sluipt… Onze nummer 23 in boeken thema oorlog.

Aanvallen Ward

24. Ze gaan er met je neus vandoor

Deze nummer 24 in boeken thema oorlog en vrede is een bijzondere. En een persoonlijke favoriet. Het is een grafisch kunstwerkje. Dit boek gaat buiten alle kaders en is daardoor heel tof. Juist ook bij kinderen, waarvoor oorlog soms lastig te bevatten is, kan een ander perspectief juist heel erg helpen. In Ze gaan er met je neus vandoor wordt gespeeld met de tekst, vormgeving, en de boodschap. Zijn het gedichten? Is het een verhaal? Het is het allebei tegelijk!

‘Ik heb iets geks gemaakt.’ Ted van Lieshout verkent in dit nieuwe boek de grenzen van wat er in een boek mogelijk is. Als het stof langzaam optrekt, ontstaat er een nieuwe orde.

ze gaan er met je neus vandoor Boeken thema oorlog

25. Het is oorlog, in boeken thema oorlog

Een totaal andere oorlog staat op 25 in de lijst met boeken thema oorlog. Want ook digitaal is er een wereld. We merken het nu al met Oekraïne en Rusland. De digitale wereld wordt afgesloten in Rusland en via die weg wordt er ook oorlog gevoerd. Onderzoeksjournalist Huib Modderkolk deed jarenlang onderzoek naar de digitale wereld. Hij begon als leek, maar won steeds meer het vertrouwen van bronnen, die hem de schaduwkant van de moderne wereld toonden. Modderkolk beschrijft stapsgewijs hoe groot de afhankelijkheid van technologie is en welke risico’s daarmee gepaard gaan.

Het is oorlog hoofd Boeken thema oorlog

26. Het kleine huis bij de rivier

Selma Noort schrijft prachtige kinderboeken waarin een aangename gelaagdheid zit naar belangrijke thema’s. Het kleine huis bij de rivier gaat over Joes en zijn moeder is gevlucht uit Syrië toen ze zwanger was. Een mooi verhaal om te lezen over die kant van een oorlog en vluchten. Daarom staat dit prachtige boek op nummer 26 in boeken thema oorlog en vrede.

hoofd

27. Ieder zijn oorlog, in boeken thema oorlog

‘Een Duitse soldaat die de verveling en de weerzin aan het Franse front bevecht met de pen. Een Joods jong meisje dat van Duitsland naar het veilige Nederland verhuist, niet wetende dat ze een retourbiljet op zak heeft. Een Engelse officier-arts die gekazerneerd is in de Club Med. Een Oostenrijkse femme fatale die door haar huwelijk met een Jood verplicht wordt tot een odyssee door Europa. Een dappere Brusselse vrouw die een levenslijn uitgooit. Een Duitse tegenstander van Hitler voor wie de grond onder de voeten te heet wordt. Een Kempense ambtenaar in de Kamer van volksvertegenwoordigers die de Duitse inval in België als een bevrijding ervaart. En ten slotte mijn vader, verplicht tewerkgesteld in Duitsland om er de oorlogsindustrie draaiende te houden.’

In acht verhalen van acht heel verschillende mensen, gebaseerd op egodocumenten, laat Louisa J. Peeters zien hoe ze stuk voor stuk een heel andere oorlog beleefden. Maar voor elk van hen, sommigen bekend, anderen nobele onbekenden, gooide de Tweede Wereldoorlog hun leven helemaal overhoop. Een interessante verzameling van verhalen op nummer 27 in deze lijst van boeken thema oorlog.

Louisa Peeters Boeken thema oorlog

28. Anne Frank

Anne Frank is misschien wel het meest bekende en gelezen verhaal over de Tweede Wereldoorlog. Veel kinderen maken kennis met haar op school. Haar verhaal van onderduiken, vluchten en opgroeien in angst blijft actueel en verteld worden. Er zijn meerdere mooie boeken en wij hebben een review van de prachtige boekenserie: van klein tot groots.

anne frank hoofd

29. Dieren in het Derde Rijk

Een totaal ander perspectief biedt ons dit boek wat op nummer 29 staat van boeken thema oorlog. Dieren in het Derde Rijk laat ons in woord en beeld zien welke rol dieren hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dieren in de ideologie en het dagelijks leven van het Derde Rijk: Jan Mohnhaupt vertelt een nog weinig bekend hoofdstuk van de nazigeschiedenis. Coloradokevers als oorlogswapen, varkens voor de ‘volksvoedselvoorziening’ – de nazi’s eigenden zich dieren toe. Bij hun rassenwaan vervulde het fokken van honden een voorbeeldfunctie. Insecten waren onderdeel van oorlogsplannen. En het edelhert moest de mythe ondersteunen van het ‘Duitse woud’. Op basis van dagboeken, vakbladen, schoolboeken en propagandamateriaal onderzoekt Jan Mohnhaupt de bijzondere rol van dieren in het nationaalsocialisme.

dieren in het derde rijk hoofdfoto Boeken thema oorlog

30. Lang geleden

De Nederlandse geschiedenis bevat veel mooie en spannende verhalen, maar vaak zijn ze te moeilijk voor jonge kinderen. Arend van Dam heeft nu de belangrijkste gebeurtenissen toegankelijk gemaakt voor kinderen vanaf zeven jaar. Lang geleden… bevat verhalen over jagers en verzamelaars, boeren en vissers, koningen en koninginnen. Maar ook over beroemde figuren als Rembrandt van Rijn, Jacoba van Beieren en Michiel de Ruyter en over oorlog.

Arend van Dam Alex de wolf lang geleden... De geschiedenis van Nederland in vijftig voorleesverhalen

31. Het schuilhuis, in boeken thema oorlog

Het schuilhuis van Rachel van Charante speelt zich af in Lochem. Het is 1944 en de Tweede Wereldoorlog is in volle gang. De 18-jarige Victoria van Coevorden wordt door haar ouders vanwege grote financiële problemen aangespoord om te trouwen met haar steenrijke jeugdvriend Robert. Dan stort er een Engels gevechtsvliegtuig neer achter Victoria’s familielandhuis. De piloot overleeft de crash en Victoria biedt aan hem te helpen. In de gevaarlijke weken die volgen moet ze hem verborgen houden voor Robert en haar familie. Maar Robert houdt iets voor haar achter, en zodra Victoria dat ontdekt smeedt ze een plan waarvan ze de tragische gevolgen nog niet kan overzien. Vijfenzeventig jaar later krijgt Victoria een advertentie onder ogen, en wordt ze alsnog door haar verleden ingehaald. Ze besluit haar stilzwijgen te verbreken… Lees het in deze historische roman die staat op nummer 31 in boeken thema oorlog.

Het schuilhuis Boeken thema oorlog

32. Encyclopedie van de geschiedenis

Reis terug in de tijd en ga op zoek naar mammoeten, marcheer met Romeinse soldaten en vlieg mee met de gebroeders Wright. Leer alles over het alledaagse leven in middeleeuwse culturen en kom te weten hoe uitvindingen als de drukpers de wereld hebben veranderd. Ontdek het verleden via schitterende computerbeelden van de belangrijkste mensen, plaatsen en gebeurtenissen. Stap terug in de tijd naar de meest interessante periodes uit de geschiedenis, van onze vroegste voorvaderen tot de wereld van vandaag. En lees over de oorlogen die er zijn geweest.

Encyclopedie van de geschiedenis voorkant boek

33. Mijn papa was een nazi

‘Mijn papa was een nazi’ is een verzameling portretten van kinderen van hooggeplaatste of beruchte nazi’s. Hoe verging het hen na de dood of gevangenschap van hun vaders in het nazi-vrije Duitsland? Deze kinderen hebben heel verschillende ervaringen. Velen zwegen over hun afkomst uit schaamte of uit angst. Sommigen gingen door waar hun vader was gestopt waar anderen juist doorgingen.

mijn papa was een nazi Boeken thema oorlog

34. Geheime strijd

‘Geheime strijd’ is een spannend jeugdverhaal van Cliff de Rouw dat zich afspeelt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het is oorlog en boerenzoon Toon begint steeds meer mee te helpen in het verzet. Maar naast alle spanningen van de oorlog is Toon ook nog altijd een opgroeiende jongen en dat levert al genoeg problemen op: hij kijkt op tegen zijn grote neef, zijn vriendschap wordt op de proef gesteld, hij wordt voor het eerst verliefd en zelfs het vertrouwen in zijn eigen familie staat op het spel.

geheime strijd boeken thema oorlog

35. De nalatenschap, in boeken thema oorlog

Een fascinerende zoektocht naar vergeten familiebezit. Als Menachem Kaiser besluit om een huis terug te vorderen dat ooit aan zijn Joodse familie toebehoorde, weet hij niet waar hij aan begint. Zijn grootvader, die de Holocaust overleefde en na de oorlog naar Amerika emigreerde, beet zich decennialang stuk op deze missie. Menachem pakt diens levenswerk op en reist af naar de Poolse stad Sosnowiec, waar hij de hulp inroept van een advocaat die ‘The Killer’ wordt genoemd. Zijn afdaling in het verleden brengt Menachem dichter bij de grootvader die hij nooit heeft gekend, maar confronteert hem ook met vragen die verder reiken dan zijn persoonlijke missie. Wat houdt nalatenschap eigenlijk in? En kunnen herwonnen eigendommen familiebanden herstellen? De nalatenschap is een fascinerende zoektocht naar verloren gewaand bezit, naar de betekenis van familie en herinneringen, en naar antwoord op de vraag hoe je recht kunt doen aan de geschiedenis.

De nalatenschap

36. Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw

Leningrad, 1941. Ik heet Viktor Nikolajevitsj Danilov. Ik ben op 17 november 1928 geboren in Leningrad. Mijn ouders werken bij de Hermitage. Of beter gezegd, daar werkten ze totdat de oorlog uitbrak. Ik heb een tweelingzus die Nadja heet. Nadja en ik moesten weg uit Leningrad, maar we belandden per ongeluk in twee verschillende treinen. De mijne ging helemaal naar Tatarstan en van haar trein weet ik alleen dat hij in Mga is gestrand. Ik zit in een vrachtwagen die op de weg is geparkeerd. Buiten woedt een storm en het is ijskoud, zeker dertig graden onder nul. Het is een wonder dat ik nog leef. Het beleg van Leningrad duurde bijna drie jaar. Deze dramatische geschiedenis vervlecht zich met het verhaal van Nadja en Viktor, die vastberaden zijn elkaar terug te vinden en hun stad te redden.

Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw

37. De verwanten

Luka, bijna achttien, mooi en eigenwijs, brengt de zomer door bij haar tante. Ze heeft even genoeg van haar ouders, voor wie alles draait om geld en uiterlijke schijn. Maar haar rust wordt verstoord door William. Een Engelse jongen op wie ze vorig jaar verliefd werd, maar die haar verraadde. Toch blijft iets in William haar aantrekken. En als Luka hoort dat hij naar Ieper gaat om onderzoek te doen naar de gasaanvallen in de Eerste Wereldoorlog, overvalt haar een onweerstaanbare drang om met hem mee te gaan. Wanneer haar tante haar dan ook nog een doosje brieven meegeeft die een soldaat aan het front in Ieper in 1914 aan zijn verloofde schreef, raken de ontwikkelingen in een stroomversnelling. En dan is er die jongen met het rode haar die haar overal lijkt te volgen – en die al vijftien jaar niet ouder is geworden.

De verwanten

38. Alles komt goed, altijd in boeken thema oorlog

De hemel was grijs die dag. Maar toen de avond viel, kleurde de horizon oranje. Clara veerde op met grote ogen en wees. ‘Zo mooi!’
‘Hoe kan dat?’ vroeg ik. Ik ging op mijn knieën op mijn stoel zitten, achterstevoren, en stak mijn hoofd onder de gordijnen door. ‘Er is niet eens zon.’
Er kwam geen antwoord.
Ik keek achterom. Oscar stond stil met zijn handen in zijn broekzakken. Een dun sliertje sigaret plakte tegen zijn onderlip. Hij zweeg. Mijn moeder hield haar hand voor haar mond. Mijn vader fronste diep en trok Clara op schoot.
‘Het is geen zon,’ zei Rosa. ‘Het is de oorlog.’

Alles komt goed, altijd is het ontroerende verhaal van Alice, een meisje dat opgroeit tijdens de Eerste Wereldoorlog en dat haar familie uiteen ziet vallen.

Alles komt goed, altijd Kathleen Vereecken Charlotte Peys, Kinderboekenweek 2020

39. Doodgewone mannen

‘Doodgewone mannen’ is een belangrijk boek in deze lijst met boeken thema oorlog. Het geeft antwoord op de vraag hoe ‘gewone mannen’ in staat kunnen blijken massamoord te plegen.

In de vroege ochtend van 13 juli 1942 trekt een reserve politiebataljon van de Ordnungspolizei het Poolse dorpje Józefów binnen. Deze Duitsers waren tot voor kort heel gewone mannen uit de omgeving van Hamburg. Maar als de nacht valt, zijn vrijwel alle 1800 Joden uit het dorpje vermoord. Zestien maanden lang werkt het bataljon mee aan de deportatie en executie van Poolse Joden. Hoe kan het dat doodgewone mannen hiertoe in staat bleken? Brownings unieke onderzoek verschaft een tijdloos antwoord op die vraag.

doodgewone mannen hoofd

40. Overleven na de holocaust

Ruth Gruener is pas vijf jaar oud als Duitsland Polen binnenvalt. Als Joods gezin zijn zij en haar ouders constant in gevaar en ze moeten dan ook jarenlang onderduiken. Ruth en haar ouders weten de oorlog te overleven en zijn dolgelukkig om weer vrij te zijn, maar worstelen met het herpakken van hun levens. Nu ze in Polen niets meer te zoeken hebben, vertrekken ze naar Amerika, voor een nieuwe start. Daar blijft Ruth vechten tegen de nachtmerries en flashbacks van haar leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Overleven na de Holocaust is niet alleen het aangrijpende verhaal van een Joods meisje in de Tweede Wereldoorlog, maar laat ook zien met wat voor moeilijkheden iemand te maken krijgt in de lange nasleep van een groot trauma.

hoofd overleven na de holocaust

41. Stamppot met kogels, in boeken thema oorlog

Het waargebeurde, superspannende verhaal van de Russenoorlog op Texel Hongerwinter 1945. De Amsterdamse Hans wordt tegen zijn zin door zijn ouders naar Texel gestuurd. Hij moet met zijn beste vriend, Herman, mee naar zijn oom op het eiland om aan te sterken. Op Texel is wel nog eten. Hans heeft al geen zin, en als ze aan de overkant worden opgehaald door meester Jan, blijkt die nog een moffenvriend te zijn ook! Maar als Hans langer op het eiland blijft, ontdekt hij dat niet alles is wat het lijkt. En net als de Duitsers verslagen lijken, breekt er een nieuwe oorlog uit: de Georgische Russen die in het Duitse leger zijn ingelijfd, komen in opstand.

hoofd

42. Vergeet mij niet

Schrijfster Hanny van der Molen heeft in Vergeet mij Niet de verhalen opgeschreven van 12 vrienden en vriendinnen van Anne Frank. Vriendschappen waar Anne in haar dagboek veelvuldig over schreef. In het Achterhuis dacht ze met weemoed en verlangen terug naar de tijd dat ze onbezorgd kon spelen en kletsen. Hoe is het met de vrienden van Anne Frank gegaan tijdens en na de oorlog? Janny van der Molen deed uitgebreid onderzoek naar hen en schreef hun verhaal op. Een indrukwekkend en hartverscheurend boek. Over de impact van de Jodenvervolging op de levens van deze nog zo jonge kinderen. Een belangrijk en leerzaam boek voor jong en oud.

hoofd

43. Amstel 278 in boeken thema oorlog en vrede

Amstel 278, geschreven door journalist en programmamaker Tom Rooduijn, is een indrukwekkend boek over de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van 2 dagboeken reconstrueert Rooduijn het begin en het verloop van de oorlog, met een triest einde. Dat leidt tot een boek vol persoonlijke gedachtes, gebeurtenissen en inzichten, waarbij de gruwelijkheden van de oorlog steeds verder toenemen. Rooduijn vertelt op basis van de dagboeken, maar in het boek staan ook letterlijke fragmenten. Daarmee trekt Amstel 278 je direct bijna 80 jaar terug in de tijd.

Amstel 278

44. Thuis draag ik bij me

Wat een indrukwekkend boek is Thuis draag ik bij me. Je thuisland moeten ontvluchten omdat je leven groot gevaar loopt. Als je toekomst uitzichtloos lijkt. Hoe onvoorstelbaar pijnlijk én moedig is dat. Cecile Korevaar schrijft over drie jonge mensen uit Syrië die een gevaarlijke tocht ondernemen op zoek naar een beter bestaan. Maar in het veilige Europa worden ze niet met open armen ontvangen. Een tocht vol ontberingen en eenzaamheid. Hun thuis dragen ze steeds bij zich, maar ze voelen een enorm groot gemis. Een aangrijpend verhaal over vluchten, moed en vriendschap. Een betekenisvol boek waaruit we belangrijke lessen kunnen trekken! En dat je niet onberoerd laat… Zeker omdat het nog steeds pijnlijk actueel is door de oorlog in Oekraïne.

hoofd

45. Het meisje met de blauwe ster

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Joden in Polen verplicht om een blauwe ster te dragen. Zo ook het 18-jarige Joodse meisje Sadie in dit verhaal, dat samen met haar ouders moet onderduiken. De plek waar ze naar toe gaan is ontluisterend en mensonterend: het riool onder de binnenstad van Krakau. Het Meisje met de Blauwe Ster is gebaseerd op een waargebeurde en onvoorstelbare geschiedenis. Een verhaal over vriendschap, moed en overleven in de moeilijkste omstandigheden. 

hoofd

46. De dag dat oorlog naar Rondo kwam

Het prentenboek De dag dat oorlog naar Rondo kwam is gemaakt door de Oekraïense illustratoren Andriy Lesiv & Romana Romanyshyn. Zij maakten het verhaal al in 2021. Het is een verhaal over een dorp waar de vrijheid ruw wordt verstoord door oorlog. Een inval maakt het leven donker en verandert alles in het lieflijke stadje. Wat een enorme extra lading krijgt dit boek door de invasie in Oekraïne. Alsof ze het hebben aangevoeld. Maar De dag dat oorlog naar Rondo kwam is bovenal een verhaal over hoop en licht. Voor alle leeftijden een indringend prentenboek!

hoofd

47. Alma in boeken thema oorlog en vrede

De hoofdpersoon van deze Young Adult roman van auteur Sander Meij is de 15-jarige Alma. Ze woont in Honduras, waar in 2019 een enorme toename van bendegeweld plaatsvindt. De moeder van Alma is met een legaal visum al in de Verenigde Staten. Als haar vader en broertje ineens spoorloos verdwijnen, neemt Alma het moedige besluit om helemaal alleen te vluchten. Een reis van 2500 kilometer volgt van Honduras naar de Verenigde Staten. Vol ontberingen en gevaar. Kan zij herenigd worden met haar moeder?

  • Review: Alma
  • Young Adult
Alma Boeken thema oorlog

48. De kinderen van villa Emma

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in het Italiaanse dorp Nonantola een grote groep Joodse kinderen ondergebracht. In villa Emma probeerden zij de oorlog te overleven, met hulp van een aantal dappere mensen. Dit boek vertelt het waargebeurde verhaal van de kinderen van Villa Emma. Een schrijnend, maar ook hoopgevend boek van de Italiaanse auteur Ivan Sciapeconi. 

De kinderen van Villa Emma Boeken thema oorlog

49. Yeva’s dagboek in boeken thema oorlog

Dit is het aangrijpende dagboek van de twaalfjarige Yeva, die uit Oekraïne moet vluchten als Rusland haar land binnenvalt. Als ze op een vroege ochtend in maart wakker wordt van het geluid van geweerschoten, weet ze dat haar huis in Charkiv niet meer veilig is. In de vochtige, kleine kelder waar ze met haar oma moet schuilen, besluit ze haar verhaal op te schrijven. In een aangrijpend verslag, aangevuld met foto’s, fragmenten uit de berichten tussen Yeva en haar vrienden en krantenkoppen uit de hele wereld, volgen we Yeva op haar reis van Charkiv naar Dublin.

Yeva’s dagboek is het indrukwekkende en ontroerende verslag van een vlucht, de verschrikkingen van de oorlog, de angst, wanhoop en opluchting, allemaal door de opmerkzame ogen van een kind.

Yeva's dagboek hoofdfoto Boeken thema oorlog

50. Zolang de citroenbomen groeien

Soms lees je een boek dat zoveel indruk maakt dat het nog dagen na suddert. Dat je er zelfs nog weken aan blijft denken. Zo is dat ook met Zolang de citroenbomen bloeien. Dit verhaal gaat over het 18-jarige Syrische meisje Salama. Een studente farmacie die tijdens de burgeroorlog in het ziekenhuis van Homs noodgedwongen wordt ingezet om levens te redden. Haar eigen leven bestaat uit tragedie, verdriet en trauma. Een enorm indrukwekkend Young Adult debuut van de Syrisch-Canadese schrijfster Zoulfa Katouh!

Zolang de citroenbomen bloeien Boeken thema oorlog

51. Geen gekke dingen doen!

Het is 1941 en langzaam komt de oorlog de vijfde klas (groep 7) van meester Weijs binnen. Er is steeds minder eten te krijgen, de Padvinderij wordt gesloten, en Joden mogen bijna nergens meer naartoe. De meester heeft een hekel aan Duitsers maar wil gedoe voorkomen. Wat vinden de kinderen? Zitten er ‘foute’ kinderen in de klas? En wat is eigenlijk goed en fout? Kunnen ze nog wel blijven spelen met Iza?

voorkant boek met rand Boeken thema oorlog

52. De kleermaaksters van Auschwitz

In concentratiekamp Auschwitz-Birkenau hadden vijfentwintig Joodse vrouwen en meisjes de taak om luxe kleding te maken voor de nazi-elite. Het kleermaakatelier, genaamd de Obere Nähstube (de hoogste naaikamer), werd opgericht door Hedwig Höss. Dit was de vrouw van de hoogste commandant van het kamp. In deze salon instrueerden zij en andere SS-vrouwen de kleermaaksters om kledingstukken te ontwerpen voor de nazitop in Auschwitz. De kleermaaksters van Auschwitz is gebaseerd op tal van bronnen, waaronder gesprekken met de laatst overlevende naaister, en volgt het lot van deze vrouwen. Een indrukwekkend verhaal in boeken thema oorlog en vrede.

De kleermaaksters van Auschwitz hoofdfoto Boeken thema oorlog

53. Jona

Welke geheimen schuilen er achter herinneringen? Deze vraag staat centraal in het verhaal van Jona, een 15-jarige joodse jongen uit Amsterdam. Samen met twee klasgenoten maakt hij een profielwerkstuk over zijn oma en haar beginnende dementie. Gaandeweg komen ze achter een bijzonder geheim uit de familiegeschiedenis. Anna van Praag schreef dit gevoelige boek voor jongeren vanaf ongeveer 15 jaar. Met betekenisvolle thema’s zoals verlies, rouw, vriendschap en familie.

Jona hoofdfoto

54. Mijn Nazi opa in boeken thema oorlog

Sunny Bergman heeft haar grootvader nooit gekend: haar vader Richard is verwekt in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog door een man die actief deelnam aan de Jodenvervolging en niets van zijn zoon wilde weten. Nu haar vader op de leeftijd is gekomen dat hij mantelzorg nodig heeft is het voor Sunny tijd om het duistere verleden van haar grootvader te onderzoeken. Wie was die man die haar grootmoeder verkrachtte en heeft dat familieschandaal invloed gehad op Sunny’s strijdvaardigheid en onuitputtelijke drang naar gelijkwaardigheid? Wat voor effect hebben de trauma’s van haar voorouders op het heden, op haar leven en op dat van Sunny’s kinderen?

Sunny Bergman Boeken thema oorlog

55. Desnoods met wapens in boeken thema oorlog

We moeten ons verzetten, desnoods met wapens. Zo was de gedachte van de bekende verzetsstrijder Hannie Schaft, en ook van de zussen Truus en Truus Oversteegen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Drie dappere vrouwen die vele verzetsdaden pleegden. Hannie Schaft werd vlak voor het eind van de oorlog geëxecuteerd en werd een symbool van het Nederlands verzet. De zussen Oversteegen overleefden de oorlog, maar hun heldendaden bleven meer op de achtergrond. Auteur en jurist Sophie Poldermans deed uitgebreid onderzoek naar hun verhaal. Desnoods met Wapens vertelt het moedige verhaal van de zussen Oversteegen. Hoe zij samenwerkten met Hannie Schaft en met hun verzet een grote bijdrage leverden aan onze vrijheid. Een interessant en belangrijk boek!

Desnoods met wapens Boeken thema oorlog

56. De sprong op Normandië

De Tweede Wereldoorlog is in volle gang. Dave, een verlegen Amerikaanse jongen, wil dolgraag dat het weer vrede wordt. Hij laat zich door zijn beste vriend Joey overhalen om parachutist te worden bij Airborne, een nieuw onderdeel van hun leger. Na een zware training staan hij en Joey voor een zeer gevaarlijke opdracht. Ze moeten in de nacht van D-Day op Normandië springen en meehelpen Europa te bevrijden. Zal Dave zijn vriendin, op wie hij smoorverliefd is, ooit terugzien?

  • Volledige recensie vind je hier
  • Vanaf ongeveer 12 jaar / jongeren en young adult
hoofd kader De sprong op Normandië – Anke Manschot

57. Als je naar dit lied luistert

Op 18 augustus 2021 brengt Lola Lafon de nacht door in het Anne Frank Huis. Preciezer: in het Achterhuis. De schrijfster realiseert zich dat Anne Frank en Het Achterhuis een verhaal vormen dat zo wereldwijd bekend is geworden dat eigenlijk niemand het meer kent. Het is getransformeerd in een of meerdere mythes die de werkelijkheid vervormen of overschaduwen. Is Anne Frank een verhaal van hoop? Is haar dagboek een getuigenis of misschien toch eerder het manuscript van een ambitieuze jonge schrijfster? De leegte die de museumbezoeker kan ervaren, bestaat niet echt. Lafon komt daar achter tijdens haar nacht waarin het nodige tot leven komt in het Achterhuis.

voorkant cover kader Als je naar dit lied luistert lola lafon

58. Het huis aan de Prinsengracht in boeken thema oorlog

Midden in Amsterdam, op de Prinsengracht 362, staat een hoog smal huis. Het werd 400 jaar geleden gebouwd. Er woonden onder anderen een vrouw met twaalf kinderen en een rijke koopman, er kwamen allerlei bedrijfjes in en zelfs een paardenstal. En tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit het onderduikadres waar Anne Frank haar dagboek schreef. Het bood Anne, haar familie en vier anderen een schijnbaar veilige plek voor meer dan twee jaar. Tegenwoordig is het een veelbezocht museum en de thuisbasis van de Anne Frank Stichting.

Het huis aan de Prinsengracht voorkant kader cover britta teckentrup thomas harding prentenboek achterhuis anne frank geschiedenis

59. Hier met dat dagboek!

Joost en Floor vinden op zolder het dagboek van Judith. Zij zat als kind ondergedoken in hun dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek zorgt voor onrust in het dorp. Allerlei mensen willen het hebben. Joost en Floor willen weten waar Judith is gebleven en vragen zich af welk geheim er achter het dagboek schuilt. Heeft iemand uit het dorp haar verraden?

Hier met dat dagboek!

60. Wat ons nog rest in boeken thema oorlog

Aline Sax schreef met deze verse novel een beklemmende ode aan de kracht en de moed van vrouwen tijdens de allesverwoestende laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog. Al snel zit je in het verhaal en kruipt de poëtische taal onder je huid.

voorkant wat ons nog rest met SLV kader

Welke boeken in thema oorlog en vrede zijn er nog meer?

Wauw, wat een indrukwekkende lijst is dit hè? Wat hebben we al veel mooie boeken mogen reviewen. Bij een thema zoals dit zijn er nog meer boeken die passend zijn. Er komen bijvoorbeeld ook emoties bij kijken. Of wat dacht je van mooie poëzie boeken die je perspectief verrijken hoe te kijken en om te gaan met de wereld. Of een fictieve oorlog. Hieronder dus nog een extra lijstje met relevante linkjes die passen bij boeken thema oorlog vrede.

Themablogs

Encyclopedieën en weetjesboeken

Volwassenen boeken over oorlog

YA

Jeugd

boeken thema oorlog en vrede


Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

hoofd Boeken thema oorlog en vrede
Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.