De gruweltoren 1, een griezelig kinderboek van Tom Thys

Nooit zijn er genoeg spannende boekrecensies op onze boekenblog. En er blijken meer griezelige pareltjes nog verstopt te zitten. Zo kwam een griezelserie uit de donkere krochten van boekenland naar me toe. Het eerste deel van De gruweltoren van Tom Thys is in 2019 geschreven. Ik ben samen met 10 kinderen deze toren gaan betreden. De kinderen zijn allemaal uitgekozen voor een zeer bijzondere workshop griezelverhalen schrijven van hun idool auteur Klijf Blaffer. Maar naast griezelverhalen gebeuren er al snel echt griezelige dingen…

cover kader De gruweltoren 1, een griezelig kinderboek van Tom Thys

Synopsis De gruweltoren 1

Tien kinderen worden uitgekozen om een workshop “griezelverhalen schrijven” te volgen bij Klijf Blaffer, een mysterieuze schrijver die op de bovenste verdieping van een leegstaand flatgebouw woont. Eén van hen is Kaat. Zij is een grote fan van Klijf en droomt ervan om later, net als hij, beroemd te worden met haar griezelverhalen. Samen met de anderen leert ze de kneepjes van het vak. Elk van hen schrijft een verhaal volgens één van de tien griezelgeboden. Maar gaandeweg ontdekken de kinderen dat er iets aan de hand is met Klijf Blaffer. Ze zijn helemaal in de ban van hem, maar tegelijkertijd ook een beetje bang. En wat is toch steeds dat gekrijs dat in de verte weerklinkt? Kom erachter in De gruweltoren, als je durft…

Auteur Tom Thys

Mocht je niet eerder een recensie van mij hebben gelezen dan is het belangrijk om te weten dat ik groot voorstander ben van het horrorgenre. Zowel voor volwassenen als voor kinderen. Het ontdekken van diverse soorten emoties en gevoelens in een veilige omgeving van een boek is een zeer krachtig en belangrijk iets. Daarbij biedt horror mooie elementen aan een verhaal. Maskers vallen af, emoties zijn puur en er is mooi ruimte voor tegenhangers zoals moed, overwinnen en voor jezelf opkomen. De gruweltoren is een boekenserie van de Belgische Tom Thys (1983). Dit is zijn eerste jeugdhorror boek. Hiervoor schreef hij voor volwassenen horrorboeken zoals Lijkenkrabber*, Volmaakt monster* en Diabolik*.

De gruweltoren is een boekenserie van nu (2023) 3 delen. Tom Thys jaagt kinderen graag de stuipen op het lijf, vooral als ze te lang naar zijn glazen oog staren. Het liefste schrijft hij in de nacht. Zoals het een goed horrorschrijver betaamd wat mij betreft. En dat Thys een liefde voor horror heeft sijpelt in en tussen de bladzijde en regels door van dit boek!

De gruweltoren tom thys

Diverse vormen van horror

De gruweltoren staat vol met diverse vormen van horror, wat een feestje! Bovenal is het hoofdverhaal de rode draad. We lezen mee vanuit Kaat, een buitenbeentje. Ze kijkt erg uit naar haar gewonnen workshop van haar lievelingsauteur Klijf Blaffer. In een mysterieuze bus wordt ze opgehaald en samen met 9 andere kinderen worden ze naar een verlaten en groot flatgebouw gereden. Tijdens de workshop leren ze over diverse vormen van horror. Er zijn namelijk 10 soorten thema’s: angst, bizar, mysterie, monsters, spanning, magisch, kriebels, het onbekende, smerig en verrassing. Aan elk thema zit een los verhaal gekoppeld. Verteld vanuit een kind die meedoet aan de workshop. Iedereen komt aan de beurt.

Ik vind het tof dat met die thema’s er al een gelaagdheid komt in de diversiteit die het horrorgenre rijk is. Angst is heel persoonlijk en gruwelen kan op diverse manieren tot stand komen. Smerig wordt bijvoorbeeld niet vaak meegenomen en is een genre wat mensen uhm echt smerig vinden. Het wordt ook wel ‘gore’ genoemd. Maar ook magie wordt tof belicht, denk niet aan toverspreuken en elfjes, maar denk aan dingen die spelen met de werkelijkheid.

Naast de thema’s komen er ook concrete angsten voor in De gruweltoren. Denk aan: hoogtevrees, angst voor het onbekende, angst voor ziekte, liftvrees, insectenfobie, monsters, angst om vergeten te worden, monsters en twee van mijn grootste angsten komen ook voor. Bedankt Thys voor de clown en naald in ader.

De gruweltoren tom thys

Voor welke leeftijd is De gruweltoren?

De aanbevolen leeftijd is vanaf 10 jaar. Maar het ligt uiteraard aan het kind zelf. Mijn oudste dochter van 9 is sinds kort gek op griezelverhalen. Ze kan zelf lezen maar dit boek hebben we samen gelezen. Soms las ze een stukje voor en dan ik weer. De opmaak is luchtig. Lekker ruimte aan de zijkanten, korte regels en genoeg alinea breaks. Het leest dus makkelijk voor de doelgroep. Thys is Belgisch maar het is voor Nederlandse kinderen zeker toegankelijk. Het woord ‘gelijkaardigs’ viel me op, wij zeggen gelijkwaardig. En het snoepje cuberdon, ofwel neusje, ook wel chapeau de curé. Dit heb ik moeten opzoeken, het is een Belgisch snoepje in de vorm van een pion en is gevuld met siroop. Leuke nieuwe dingen die we dus leren zonder dat het remt in het lezen.

Het hoofdverhaal leest snel en is toegankelijk. De losse verhalen zijn lekker divers en doen me aan veel dingen denken. Zoals de door mij geliefde Griezelbus van Paul van Loon. Maar ook aan het nieuwere Gwendy’s knoppenkist van Stephen King. Vroeger was er ook een tv-serie bij Telekids ‘Are you afraid of the Dark?’. Daar vertelden kinderen rondom het kampvuur griezelverhalen aan elkaar. Er was 1 aflevering over kinderen die in een winkelcentrum in een game terecht kwamen. Dat is me altijd bijgebleven en daar doet een verhaal me aandenken wat in De gruweltoren staat.

Daarnaast heeft het ook wel een Roald Dahl vibe soms. Met mild sadistische belevenissen. Waar Dahl gecensureerd wordt momenteel en termen als dik worden vervangen. Zo aanwezig is dat nog in dit boek. Niet aanstootgevend maar wel opvallend omdat ik me net heb onder gedompeld in de wereld van Dahl waar nu veel discussie over is.

de gruweltoren 1 illustratie

Smaakt naar meer

Thys heeft met De gruweltoren een tof jeugdhorror boek neergezet die lekker divers is. Ik vind bepaalde verrijkingen ook tof zoals muziekkeuzes in zijn boek. En het Portugese saudade, wat ik een prachtig woord vind. En dan heb ik misschien nog het belangrijkste niet benoemd… De auteur uit het boek heet Klijf Blaffer! Nee geen belletje? Het is natuurlijk een directe verwijzing naar een van werelds grootste horrorauteurs. Nee nog steeds niks? Oké, eerlijk is eerlijk, het is mijn favoriet maar hij wordt langzaam vergeten. Je kent zijn naam misschien niet, maar vast wel werk van hem zoals Hellraiser. Ik heb namelijk het sterke vermoeden dan Klijf Blaffer een ode is aan Clive Barker.

In De gruweltoren zitten ook toffe illustraties van Leslie Saurus. Ik vind deze heel goed passen. Soms zou ik ze alleen op een iets andere plek geplaatst willen hebben omdat ze vaak al een spoiler bevatten voor wat in tekst nog moet komen. Maar ik zie het zeker als een toevoeging dat er enkele zwart-wit illustraties in dit boek te vinden zijn.

De gruweltoren was een toffe kennismaking met Tom Thys en ik heb De gruweltoren 2 al klaar liggen. Ook ben ik zeer benieuwd naar volwassen werk van hem. Ik denk dat dit een boek is wat prima past bij de leeftijdsgroep en wat voor leesplezier zal zorgen. Alhoewel, als je griezelen en gruwelen plezierig vindt…

de gruweltoren 1 en 2 tom thys

Leestips passend bij dit boek

Specificaties De gruweltoren 1

Auteur: Tom Thys | Uitgever: Zilverspoor | Auteur: Leslie Saurus | Deel 1 | 197 pagina’s | Februari 2019 | 9789463081535 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.