De jongen die graag katten tekende, een verhalenbundel

In De jongen die graag katten tekende verzamelde Michael de Cock vijf verhalen die van heinde en verre komen aangewaaid. Het zijn bijzondere en ietwat bevreemdende verhalen over mensen die jong en oud weten te bekoren. Het werk van De Cock is al in meer dan tien talen vertaald en won meerdere prijzen. Veelvuldig bekroond illustratrice Fatinha Ramos maakte illustraties bij deze verhalenbundel. Dit in haar eigen stijl en met haar grenzeloze verbeelding.

De kracht van verhalen

De jongen die graag katten tekende toont de kracht van verhalen. Sommige verhalen bestaan al eeuwenlang. Ze werden beleefd en verzonnen, verteld en naverteld in een andere tijd, of in verre landen. Ze reizen door ruimte en tijd en blijven mensen van allerlei landen, standen en tijden boeien. Omdat het verhalen van en over mensen zijn en voor weer andere mensen. Mensen die ook dromen, verlangens, passies en angsten hebben. Die dingen blijven namelijk, ongeacht de tijd of het land waarin je leeft. Verhalen vertellen en lezen verbindt ons met elkaar.

De verhalen in De jongen die graag katten tekende

  1. De titel van het boek komt van het eerste verhaal De jongen die graag katten tekende. Hierin lezen we over een slimme jongen die vaak grote, witte, kleine, rennende, slapende katten tekende op het zand, op de muren of waar maar ook. Hij neemt zijn intrek als dienaar in het klooster. Daar krijgt hij een advies van de monnik dat hij niet direct begrijpt.
  2. In het tweede verhaal Het geschenk van de mussen vindt een oud vrouwtje een mus met pijn. Ze besluit om voor de mus te zorgen. Ze bouwen een woordeloze vriendschap op. De zorg van het vrouwtje wordt later rijkelijk beloont. Een stinkend jaloerse buurvrouw wil daar wel het fijne van weten..
  3. In Duizend jaar een dag gaan we meer dan duizend jaar terug in de tijd waar de jonge visser Taro een schildpad tegenkomt op het strand. Bijzondere zomerse avonturen volgen. ‘Taro vertrok op een zomerdag die even mooi was als de dag van zijn aankomst. De contouren van het eiland waar de zomer nooit voorbij gaat vervaagden achter hem, zoals een droom vervaagt wanneer het ochtend wordt. Hij keek niet om.’
  4. In het verhaal De toren van Rozafa van ‘De jongen die graag katten tekende’, proberen drie broers een hoge toren te bouwen. Als het niet lukken wil, vragen ze een oude man, die niet meer gelukkig is met zijn vrouw, om raad. Gaan ze zijn vreemde advies opvolgen?
  5. Het laatste verhaal uit dit boek Het laatste meesterwerk van Kwashin Koij gaat over schilder Koij en knecht Ling, die zich zowel man als vrouw voelt. Ze reizen het land door, zonder doel. De reis is namelijk de bestemming. Koij is oud en wil nog een laatste meesterwerk maken. Maar dan dwarsboomt een keizer het plan.

Erg meeslepend!

In De jongen die graag katten tekende staan vijf mooie, bijzondere en meeslepende verhalen voor kinderen vanaf een jaar of acht. Steeds met een verassende wending. In ieder verhaal zitten wijsheden verborgen over mensen en het leven. De duistere kanten van mensen komen mede aan bod, dus verwacht niet alleen maar poeslieve verhaaltjes. Dat komt ook terug in de prachtige tekeningen met veelal donkere kleuren. Ik kende de verhalen nog niet en ben wel benieuwd waar de verhalen precies vandaan komen. Uit welk land bijvoorbeeld, maar dat wordt niet vermeld. Maar goed, dat past ook wel weer goed bij de mysterieuze verhalen. Ik hoop op een vervolg met nog meer verhalen!

jongen die graag katten tekende

Specificaties De jongen die graag katten tekende

Auteur: Michael de Cock | Illustrator: Fatinha Ramos | Standaard Uitgeverij onder licentie van Davidsfonds | 9789002273186 | December 2021 | 96 pagina´s | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.