De lange weg van Slak – een slijmerig prentenboek
In een week tijd kreeg ik twee prentenboeken van auteur Tom Marien in handen. Jij bent het einde en De lange weg van Slak mag ik aan jullie voorstellen. De lange weg van Slak is een prachtig prentenboek met een unieke eigen stijl, een plakkerig slijmspoor en een diepere boodschap. Volg jij altijd de rechte weg? Kun jij dit volhouden? Of breek je soms uit en wijk je af van je vaste pad? In dit verhaal ga je namelijk op weg met Slak, die vasthoudend zijn pad volgt. Blijft hij dat tot het einde doen?
De lange weg van Slak
De weg van Slak loopt recht, kaarsrecht. Geen bloem of struik gaat hij uit de weg. Maar de zon brandt en de weg is lang. ‘Laat jezelf meer los,’ vindt Duizendpoot. ‘Breek uit jezelf,’ zegt Mier. Maar hoe doe je dat, vraagt Slak zich af. En doet zoiets pijn?
De lange weg van Slak verhaalt over recht en minder recht. Over vol- en vasthouden. In- en uitbreken. Om samen te lezen en te bekijken vanaf 6 jaar. Daarnaast om zelf te ontdekken vanaf 8 jaar.
Unieke vormgeving
De vormgeving van De lange weg van Slak is uniek te noemen. Op de cover prijkt een lange weg, wat door het reliëf met je vinger te volgen is. Je schrijft dan terwijl je het slakkenspoor volgt de titel van het boek. Op alle pagina’s kun je de weg van Slak blijven volgen, het is er namelijk op een heel subtiele manier plakkerig bovenop gemaakt.
De kleuren zijn heel grondig uitgezocht door de illustrator Eline Debo. De kunst van het weglaten is hierbij gehanteerd. De cover is grijs, met daarbij oranje accenten en zwarte en witte figuren. In het boek komt de oranjetint terug in de mieren. Een aantal spreads heeft de grijstinten (wit-grijs-zwart), maar dit oogt absoluut niet saai. Het maakt dat je totaal gefocust bent op het verhaal en het accent op Slak blijft.
Ineens staan we oog in oog met Duizendpoot. Deze is in een mooie diepblauwe kleur weergegeven. Zijn tekst staat speels op zijn hele lijf. Het basisverhaal van De lange weg van Slak staat in korte alinea’s gedurende het hele verhaal.
Rijke taal in De lange weg van Slak
Wat een feestje is de tekst van De lange weg van Slak. Dit is echt de stijl in prentenboeken waar ik gek op ben. Het verhaal is ‘plat’ te lezen met jonge kinderen, maar komt absoluut pas bij oudere kinderen tot zijn recht. Het staat bol van uitdrukkingen als: Ik zet me schrap voor elke stap en Ik zit nu op het juiste spoor. Daarnaast worden er in het boek veel woorden en woordcombinaties gebruikt die de woordenschat van kinderen verrijkt. Je kunt hierbij denken aan marcheren, gestommel, geen kik geven, wankelen.
Naast een rijke woordenverzameling staat De lange weg van Slak ook vol met grappige taaluitingen. Tom Marien heeft zijn woorden goed gewogen. Er wordt namelijk niets teveel gezegd, het ritme van het verhaal leest erg prettig.
In het licht van de maan wankelt het huis.
De lange weg van Slak
Het helt en gaat met Slak aan de haal.
Hij gaat overkop. Telkens meer en weer.
‘Help!’ roept Slak. ‘Ik ga uit de bocht.’
Bovenstaande quote is exemplarisch voor de tekst in De lange weg van Slak. Rijk woordgebruik, goed ritme, afwegen van woorden (waardoor de auteur komt tot ‘meer en weer’ in plaats van een herhaling).
Tom Marien
Zoals gezegd heb ik mogen genieten van twee prentenboeken van Tom Marien. Wat een prachtige boeken schrijft hij. Zowel De lange weg van Slak als Jij bent het einde zijn prentenboeken met een dieperliggende boodschap. De boeken kunnen qua uiterlijk niet meer van elkaar verschillen. Jij bent het einde heeft een dromerige, fijngevoelige sfeer. De lange weg van Slak maakt daarentegen gebruik van meer kleurcontrasten, verschillende tekstplaceringen en reliëf. Dit zorgt voor een meer naar binnen gerichte, donkere sfeer. Zo zie je maar weer hoe belangrijk het is dat er een werkende chemie is tussen illustrator en auteur.
Wie o wie gaat dit lezen?
Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek.
Dit leeftijdsindicatie in de flaptekst van De lange weg van Slak is absoluut kloppend, al zou ik het boek niet afschrijven als je wat ouder bent. Juist de diepere, filosofische boodschap is heel passend voor oudere kinderen en volwassenen. Je kunt het boek ook heel goed gebruiken bij kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong of kinderen in de middenbouw die creatief en filosofisch kunnen denken. Je kunt met hen prachtige gesprekken voeren over jezelf zijn, je eigen pad bewandelen en uiteindelijk uit de bocht vliegen.
Je kunt ook juist over de kenmerken van de slak in gesprek gaan tijdens je les over dit boek. Op die manier creëer je bij kinderen namelijk ‘kapstokjes’ om meer informatie op te slaan. Onderstaande video vergelijken met De lange weg van Slak is een hele mooie ‘rijke taal’ activiteit voor lezen met begrip.
Specificaties De lange weg van Slak
Auteur: Tom Marien | Illustrator Eleni Debo | Uitgever: Pelckmans | mei 2022 | 40 pagina’s | 9789463832687 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Dit is Vos – een geweldig AVI-groeiboek - 03/10/2024
- Zuid-moeders hebben geen geheimen – een tweede roman - 01/10/2024
- Peetje en Flieflo – een boek over de verdwaalde superstinker - 01/10/2024