De lijst van Violet Sopjes, een introvert meisje dat het net even anders doet

De lijst van Violet Sopjes is een bijzonder jeugdboek met een evenzo bijzondere wending. Violet heeft een fantastisch plan; dit schooljaar wil ze met elk kind in haar klas een keer gaan afspreken. Wat een geweldig idee is dit. Dat zouden alle kinderen eigenlijk mogen doen. Een heerlijk verhaal waarbij Violet steeds meer leert over haar bijzondere klasgenoten.

voorkant De lijst van Violet Sopjes SLV kader

De lijst van Violet Sopjes

De 11-jarige Violet heeft een plan: ze wil met elk kind in haar klas een keer gaan spelen. Ze hangt de namenlijst op in haar slaapkamer en begint langzaam iedereen af te vinken. Violet komt er al snel achter dat er bijzondere types in haar klas zitten. Ze maakt de vreemdste dingen mee met haar klasgenootjes en doet daar uitgebreid verslag van in haar schriftjes. Maar wanneer Violet ontdekt dat er een dringender probleem is dan het afwerken van de lijst, neemt het verhaal een verrassende wending.

Violet Sopjes

Wat een origineel plan heeft de 11-jarige Violet. Ze besluit dat ze met elk kind uit haar klas wilt afspreken. Met enkele kinderen heeft ze al vaker gespeeld maar ze besluit met een schone lei te beginnen. Uit de klas neemt ze stiekem de namenlijst mee en thuis hangt ze die op in haar kamer. Het liefst wil Violet de lijst dan ook van boven naar beneden afvinken. Dus met elke klasgenoot op volgorde afspreken. Dat blijkt al snel niet te gaan lukken.

bladspiegel 1/3 pagina 52 links tekst, rechts een paginagrote illustratie

De lijst van Violet Sopjes geeft ons een inkijkje in de gedachten en het leven van Violet. Ze heeft van Ingeborg, haar therapeut, een schrift gekregen om haar ontmoetingen met mensen in op te schrijven. Dat mocht heel uitgebreid maar dan nog zouden het niet veel ontmoetingen worden dacht Violet. Want zoveel mensen zag ze niet. Totdat zij dus De lijst van Violet Sopjes bedenkt; afspreken met elk kind in haar klas. Lijkt mij een mooi plan.

De klasgenoten

In De lijst van Violet Sopjes lezen we mee over de speelafspraakjes die Violet met haar klasgenoten heeft. Ze begint bovenaan haar lijst en daar staat een jongen die uiteindelijk een beetje verbaast op haar vraag reageert. Maar afspreken wil hij wel die middag. En zo gaat Violet met hem een ijsje eten die middag. Genoeg om een mooi verhaal in haar schrift te schrijven en aan Ingeborg te laten zien als ze haar weer ziet.

De volgende klasgenoot op De lijst van Violet Sopjes wil helaas niet met haar spelen. Of helaas, eigenlijk had Violet het een beetje verwacht aangezien hij haar vaak uitmaakt voor misbaksel. Niet echt gezellig dus. Hierdoor moet ze wel van het plan afwijken om de lijst van boven naar beneden te volgen. Maar ook daarin vindt Violet een soort van logica zodat ze toch verder kan met haar lijst. Ze speelt nog met Julia in wiens huis de film Wiplala is opgenomen. En met Xiomaera redt ze een jongetje dat met zijn driewieler vast komt te zitten in de spoorrails. De verhalen worden stukje bij beetje wat ongeloofwaardiger en dat vindt Ingeborg ook.

bladspiegel 3/3 pagina 74 en 75 alleen tekst. Violet gaat spelen met Xiomaera van Dijk

Voor wie is De lijst van Violet Sopjes

De lijst van Violet Sopjes is geschreven voor kinderen vanaf 9 á 10 jaar. Maar ook volwassenen kunnen nog veel van Violet leren. Ze is sociaal wat minder vaardig en denkt over veel dingen diep na. Dat wordt ook fijn beschreven door auteur David Vlietstra. We kijken mee door de ogen van Violet. En dat maakt De lijst van Violet Sopjes tot een verhaal dat zowel een raam als een spiegel kan zijn voor elk kind. Een raam omdat het voor velen laat zien wat er buiten hun cirkel nog afspeelt. De wereld ontdekken. En een spiegel omdat er kinderen zullen zijn die zichzelf (deels) kunnen herkennen in de introverte, eigenzinnige Violet en haar gedachten. Het hoeven niet altijd stoere, bijdehante hoofdpersonen te zijn toch.

De lijst van Violet Sopjes staat vol met eigenaardigheden van Violet en haar klasgenoten. Zo lijkt Violet graag de controle te willen hebben en lees je dat ze wekelijks met haar therapeut Ingeborg praat. Ze doen dan ook rollenspellen zodat Violet kan oefenen hoe ze met anderen een gesprekje kan voeren. De verhalen die Violet in haar schriften schrijft worden steeds een beetje vreemder en ongeloofwaardiger. Waar je in het begin denkt ‘wat een goed plan van Violet’ begin je je later toch af te vragen wat er nou aan de hand is. En die plottwist voel je aankomen en toch verraste mij de uitkomst ervan. Een mooi verhaal om sociale angsten en verschillen tussen een ieder bespreekbaar te maken.

bladspiegel 2/3 tekst met onderin illustraties van Violet en klasgenootje

David Vlietstra en Yoko Heiligers

De lijst van Violet Sopjes is geschreven door David Vlietstra. Drie dagen per week staat David voor de klas als leerkracht. Hier deelt hij zijn liefde voor verhalen en boeken met zijn leerlingen. Hij volgde een opleiding sociale psychologie en deed aansluitend de pedagogische academie. Wellicht dat zijn verhaal daarom een psychologisch tintje heeft. David heeft al meerdere verhalen geschreven bij uitgeverij Clavis, De lijst van Violet Sopjes is het eerste boek van hem bij uitgeverij Gottmer.

De intrigerende wereld van Violet Sopjes wordt versterkt door de illustraties van Yoko Heiligers. De cover is rijkelijk gekleurd met een scala aan kleine verhaaltjes. Zodra je enkele hoofdstukken van het boek gelezen hebt ga je ontdekken dat elk stukje op de cover hiernaar te herleiden is. In het boek zijn de illustraties zwart wit met de steunkleur groen. Wat mij betreft is de sfeer die Yoko met haar illustraties aan het boek heeft gegeven treffend voor het verhaal. Leuk ook dat het net is alsof we echt de schriftjes van Violet te lezen krijgen.

Specificaties De lijst van Violet Sopjes

Auteur: David Vlietstra | Illustraties: Yoko Heiligers | Uitgever: Gottmer | ISBN: 9789025778903 | april 2024 | 223 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, Uitgeverij Gottmer of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.