De nacht in de Telegraph Club, een zoektocht naar identiteit en liefde

Waar ik als jong volwassenen niet veel op had met Young Adult boeken lees ik ze tegenwoordig, zo rond mijn vijftigste, steeds meer. Vooral om te weten te komen hoe moeilijke of onbespreekbare onderwerpen bespreekbaar worden gemaakt. Wellicht bestond het genre in de jaren ’80 ook nog niet echt. Er was in ieder geval veel minder aandacht voor. Blij dat dat nu wel het geval is en ik weer zo een geweldig boek als ‘De nacht in de Telegraph Club’ mag recenseren voor uitgeverij Nieuw Amsterdam en StoerLeesVoer.

De nacht in de Telegraph Club, kader

De nacht in de Telegraph Club is een zoektocht naar identiteit en liefde

San Francisco, 1954. De zeventienjarige Chinees-Amerikaanse Lily Hu wordt aangetrokken door het neon uithangbord van de ‘Telegraph Club’. Een toevluchtsoord voor de queer community van de stad, waar ze een heel andere wereld ontdekt. Die haar beangstigt, maar tegelijkertijd ook fascineert.
Het Amerika van de jaren vijftig is doordrenkt met de angst voor de opmars van het communisme. Hierdoor hangt de familie van Lily, bij de minste of geringste misstap, deportatie boven het hoofd. Maar dan wordt Lily verliefd op haar vriendin Kathleen. Is ze bereid alles op te offeren voor een liefde die strikt verboden is? Wordt de nacht in de Telegraph Club haar en haar familie fataal?

Synopsis

Auteur Malinda Lo

Malinda Lo is geboren in China. Op driejarige leeftijd verhuisde ze met haar ouders naar Amerika. Ze studeerde aan het Wellesley College en slaagde aan Harvard voor haar master in Regionale Studies. In 2003 begon Malinda Lo voor het cultuurblog ‘AfterEllen’ te schrijven. Uiteindelijk werd ze daar hoofdredacteur. Daarnaast was ze voor het tijdschrift ‘Curve’ associate editor.
In 2009 kwam haar debuutroman Ash* uit. Een fantasie roman die in 2011 werd vervolgd door haar tweede roman Huntress*. Beide boeken zijn beoordeeld of genomineerd voor diverse grote boek prijzen, waaronder de prijs voor het beste boek voor jongvolwassen van de American Library Association. In 2018 schreef ze een kortverhaal voor de bloemlezing All Out. Dit was zo een succes dat ze het verder uitschreef tot een roman: De nacht in de Telegraph Club.

Protest

Het boek ‘De nacht in de Telegraph Club’ was dé queer roman waar al heel lang op gewacht werd. Het won de National Book Award. Maar niet door iedereen werd het zo enthousiast ontvangen. Er was namelijk ook veel protest.

Controversieel

Controvisioneel

Het waren niet de kopers of leners van het boek ‘De nacht in de Telegraph Club’ die tegen waren. Het waren met name de ouders, leraren of politieke en religieuze groeperingen die protest maakten. Ze vonden bijvoorbeeld dat het boek ongepaste inhoud had en aanzetten tot aanstootgevend gedrag. Maar ook dat er een verkeerd beeld geschetst wordt van liefdesrelaties. Het verhaal is te schokkend, te progressief en geeft een verkeerd beeld van politiek opvattingen. Kortom het boek ‘De nacht in de Telegraph Club’ is te controversieel.
Des te meer reden voor mij om dit boek te lezen. Want hoe schokkend is het verhaal van ‘De nacht in de Telegraph Club’ dan wel niet?

Een realistisch, ingetogen maar vooral emotioneel verhaal

Vanaf de proloog zat ik al meteen in het verhaal van ‘De nacht in de Telegraph Club’. Het is de aangename, vloeiende en beeldende schrijfstijl van Malinda Lo die het verhaal realistisch maar vooral interessant maakt. Als lezer maak je de volledige ontwikkeling van hoofdpersonage Lily mee. Haar zoektocht naar zelfontplooiing, haar eerste verliefdheid, het afzetten tegen haar ouders, de confrontatie met drank en drugs, alles wordt met een mix van verschillende emoties beschreven. Zo ervaarde ik verdriet, opwinding, verlangen en verwarring.

En ondanks dat ik zelf niets met de queer scène van doen heb is het wel mooi om daar een blik in te mogen werpen. Ik vind het altijd heel knap van een auteur als hij of zij het voor elkaar krijgt mij dezelfde gevoelens te laten beleven als de personages in het boek. Een kleine kanttekening hierbij is dat het boek ‘De nacht in de Telegraph Club’ wel een langzame opbouw kent.

tijdsbeeld

Mooi tijdsbeeld

Buiten de emotionele kant van het verhaal is de historische en culturele achtergrond van Amerika in de jaren vijftig ook heel goed beschreven in ‘De nacht in de Telegraph Club’. Er is niet een hele grote rol weggelegd voor het politieke verhaal, de dreiging van het communisme en het terugsturen van gezinnen naar China, maar wel net genoeg om het verhaal compleet en begrijpend te maken. De opmaak met een tijdslijn aan het begin van een nieuw deel geeft ook een mooi overzicht van de betreffende periode en gebeurtenissen.

Een heel persoonlijk verhaal

Hoewel het verhaal meerdere personen betreft is het toch vooral het hoofdpersonage Lily die alle aandacht krijgt. Dat is enigszins jammer want er zijn zoveel meer interessante personages. Die hadden best wat meer aandacht en karakter verdieping verdient. Al begrijp ik de keuze van de auteur Malinda Lo hierin wel. Zo was er alle ruimte voor de ontwikkeling van Lily en is het een heel persoonlijk verhaal geworden.

De nacht in de Telegraph Club

Wees open en eerlijk naar jezelf en dan naar anderen

Het boek ‘De nacht in de Telegraph Club’ is een boeiend en ontroerend verhaal over dromen najagen en een eerste liefde. Over angsten overwinnen en uitdagingen aangaan. Over trouw zijn aan familie maar vooral over open en eerlijk zijn naar jezelf en dan naar anderen.

Wat ben ik blij dat ik De nacht in de Telegraph Club heb mogen lezen. Ik had het, ondanks de prachtige voorkant, in de boekwinkel niet meegenomen. Maar dankzij het dit platform van StoerLeesVoer kan ik iedereen het wel aanraden om te gaan lezen. Het verhaal maakt veel duidelijk. In de verhitte discussie met betrekking tot gender keuze, die tegenwoordig zo hoog opgelaaid is, is dit een welkome cool down.

Specificaties bij het boek De nacht in de Telegraph club

Titel: De nacht in de Telegraph Club | Oorspronkelijke titel: Last night in the Telegram Club | Auteur: Malinda Lo | Uitgeverij: Nieuw Amsterdam | Vertaling: Louise Koopman | Eerste Uitgave: 2021 | Aantal bladzijden: 428 | ISBN 9789046831212 | Meer informatie in de boekhandel of bij Bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

De nacht in de Telegraph Club, voorkant
Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.