De oudheid zoekboek, met een vergrootglas voor echte ontdekkers!

Wereldoriëntatie is één van de favoriete “vakken” op school van mijn oudste dochter van 8. Het liefste is ze de hele dag bezig met geschiedenis, aardrijkskunde, heelal, dieren en meer soortgelijke zaken. Al ligt op school voornamelijk nu de focus nog op leren lezen en rekenen. Iets wat minder haar aandacht heeft. Maar ja de basis van goed leren lezen is zeker wel belangrijk om meer in wereldoriëntatie te kunnen duiken. De oudheid zoekboek is daarom perfect voor haar! Het is speels en informatief tegelijk en een leuke motivatie tot zelf lezen. En zoeken. Want beide mag in dit toffe geschiedenis boek!

hoofd De oudheid zoekboek

De oudheid zoekboek

Pak je vergrootglas en reis door de tijd! Leer alles over het leven in de Oudheid aan de hand van meer dan 200 kleine details. In dit boek ontdek je alles over lang verdwenen beschavingen. Verken de levens van de Griekse goden, ontmoet de gladiatoren uit het oude Rome en ontrafel het mysterie van de Azteken. Urenlang SPEEL- EN ZOEKPLEZIER verzekerd met De oudheid zoekboek.

Klaar om te reizen?

Love or hate zoekboeken, bij welk team hoor jij? Het valt me namelijk op dat zoekboeken vaak niet echt ‘geaccepteerde’ boeken zijn. Uiteraard gebeurd dit ook alleen door volwassenen. Kinderen zijn in het algemeen altijd wel gek op zoekboeken. Ik vind het jammer dat die acceptatie er niet is vanuit veel volwassenen. Er is niks mis met speelse boeken die er een speelelement in stoppen. Uiteraard zijn er veel zoekboeken met de nadruk op alleen zoeken en niet zozeer een verhaal. Toch motiveert het veel kinderen die meer moeite hebben met lezen. De oudheid zoekboek combineert daarbij ook nog eens een tof thema: geschiedenis! Afwisseling in het leesaanbod is denk ik heel belangrijk.

Ik snap dat het literair niet bij bijvoorbeeld kinderboeken van Selma Noort, Astrid Lindgren en Tonke Dragt haalt. Maar dat hoeft ook helemaal niet, het is appels met peren vergelijken. Soms is het tijd voor een mooi verhaal, en soms is het tijd voor De oudheid zoekboek! Want duiken in de geschiedenis wordt zo wel erg leuk. Je kan lezen over bekende personen uit de geschiedenis, belangrijke tijden en je kan lekker gaan zoeken. Beide mag uiteraard ook :).

Pak het vergrootglas uit de kaft, want dat is kenmerkend voor een historicus. We starten na een korte uitleg en inhoud bij Mesopotamië, heel lang gelee. Meer specifiek: ca. 5000 – ca. 500 v.Chr.

Zowel mannen als vrouwen werkten en werden doorgaans gelijk behandeld. Dat was vrij ongewoon in de oudheid. Vrouwen in Mesopotamië konden hun eigen bedrijf hebben. Veel eerste bier- en wijnmakers waren vrouwen. Er was een biergodin, Ninkasi, en mensen dronken bier met lange rietjes.

Bron: Hoofdstuk Mesopotamië
De oudheid zoekboek

Kennis en plezier

De teksten zijn informatief en toegankelijk. Het is niet overheersend en wat mij betreft precies goed voor de doelgroep. Het zoeken is soms simpel, soms uitdagend. Ik vind het leuk dat er gezocht mag worden naar bepaalde informatieve elementen. Je kan alleen naar een zoekelement kijken, maar dit is vaak zo anders dan ons hedendaagse leven dat mijn dochters vanzelf vragen gaan stellen over waarnaar ze moeten zoeken. Het zoeken motiveert dus tot meer kennis willen vergaren. De oudheid zoekboek is leuk geïllustreerd. Er gebeurd veel en wat is afgebeeld is realistisch.

De formule is elke 2 bladzijden gelijk. We reizen naar een ander deel uit de geschiedenis. Er staat een leuke beknopte en toegankelijk informatief stukje tekst. En daarnaast mag er gezocht worden naar 10 dingen passend in het tijdsbeeld. Als laatste komen we aan bij de Azteken. Daarna volgen nog twee bladzijden met beroemde historische personen in De oudheid zoekboek.

beroemde personen

Eindeloze geschiedenis

Denk je dat het dan klaar is? Uiteraard niet! Er volgt nog een extra ronde met zoekuitdagingen, antwoorden, een tijdlijn en woordenlijst. Van mij hadden de antwoorden na de woordenlijst gemogen. Nu blader je toch langs de antwoorden en misschien wil je hier helemaal nog geen blik op werpen. In dat geval, snel bladeren dan! Het leuke aan De oudheid zoekboek is naast de boeiende en toegankelijk informatie en het zoeken, ook dat het weer nieuwe vragen en interesses aanwakkert.

Precies wat een goed boek hoort te doen. Ook voor mij als volwassene prikkelt het om weer in bepaalde hoeken van onze geschiedenis te duiken zoals Mesopotamië! Deze oeroude beschaving was zo ver eigenlijk. Het fascineert me dat mannen en vrouwen daar in het algemeen gelijk waren. Waar en waarom is het daarna misgegaan in onze geschiedenis? Ze kenden al zaken als schrift, recht en een vernuftig telsysteem. Heel boeiend! En dan is het nu tijd om te ontspannen en de 10 plaatjes te gaan zoeken. Mijn dochter is al een eind op weg :). Wij zijn blij met De oudheid zoekboek!

Ik ben gefascineerd geraakt door Mesopotamië door dit boek. Als extraatje een filmpje van alles wat je moet weten hierover.

Specificaties De oudheid zoekboek

Auteur: David Long | Illustraties: Andy Rowland | Uitgever: Davidsfonds | Vertaald door Els Peters | 9789002273711 | 48 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.