Dit boek zit vol met hersenen
‘Dit boek zit vol met hersenen’ is een uitbundig en grappig boek. Over je hersenen dus. Maar niet alleen over de hersenen van een mens, ook die van dieren en zelfs de robot komt ter sprake. Door de vormgeving en illustraties knalt het boek je tegemoet en wil je er gelijk in kijken. En naast leuk en grappig, is ‘Dit boek zit vol met hersenen’ ook een informatief en leerzaam boek. Niet alleen voor kinderen trouwens, ik vond het zelf ook interessant.
Hoe zitten je hersens in elkaar?
‘Dit boek zit vol met hersenen’ begint met het laten zien hoe je hersenen letterlijk in elkaar zitten. Een mooi manier om dat voor je te zien is je vuisten tegen elkaar aan houden, qua vorm lijkt het dan een beetje op je hersenen, maar qua grootte ook. Kleiner dus dan ik dacht. In het brein zitten verschillende onderdelen die elk hun eigen functies hebben. In het boek staan ook de wetenschappelijke namen. En die lijken in dit boek vooral grappig in plaats van moeilijk. Wat denk je bijvoorbeeld van de ‘lobus flocculonodularis’? Van bewegingen maken, reflexen tot snappen wat je ziet, er gebeurt zoveel in je hersenen. Door de oefeningen in het boek kun je zelf ervaren hoe die onderdelen werken. Vooral de oefeningen met optische illusies vinden wij leuk, eigenlijk worden je je hersens voor de gek gehouden.
Dit boek zit vol met hersenen: Verbeelding en dromen
Andere interessante onderdelen in ‘Dit boek zit vol met hersenen’ gaat over dromen, je verbeelding en hypnose. een beetje magie in je hersenen. Heel knap eigenlijk: onze hersenen kunnen dingen zien zonder dat ze er zijn. En die verbeelding is belangrijk: zo worden nieuwe dingen uitgevonden, problemen opgelost en boeken geschreven.
Of dieren die verbeelding ook hebben is de vraag. De hersenen van dieren zijn ook erg interessant. De sonor van dolfijnen waarmee zij de weg vinden, maar ook het feit dat een tentakel van een octopus nog een uur kan blijven bewegen alleen. Zijn hersenen zitten tot diep in de tentakels verspreid, waardoor dit nog een tijdje zelfstandig kan.
Ook in dit boek: kunstmatige hersenen
Het laatste deel van het boek gaat over robots, met kunstmatige hersenen. Leuk dat dit ook in het boek is meegenomen. Naast de ontwikkeling van de robot, wordt in het boek ook een vergelijking gemaakt. Wat is beter, computers of hersenen? Een mooie vraag, en ook een ethische vraag trouwens (maar niet zo geschikt voor in een kinderboek…).
‘Dit boek zit vol met hersenen’ is een leuk en interessant boek voor nieuwsgierige kinderen. Goed uitgelegd en heel geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8. Edutainment las ik bij de beschrijving en dat is wel een goed passend woord voor dit boek!
Specificaties Dit boek zit vol met hersenen
Auteur: Tim Kennigton | Uitgever: Van Holkema & Warendorf | Illustraties door Josy Bloggs en Liza Kay | Vertaald door Textcase | November 2021 | 9789000380169 | 95 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier
- Afslag 23, een mooie roman met zwarte humor - 23/11/2023
- Et Heanige Preenske – De Kleine Prins in een Twentse variant - 06/10/2023
- Wat wil je echt? Op weg naar een baan die echt bij je past - 11/08/2023