Een casus – een literair hoogstandje dat aan denken zet

Het leuke van boekrecensies schrijven is dat je jezelf af en toe kunt uitdagen met een ander genre. Een casus is daar absoluut een voorbeeld van. Het gaat mij aan het hart dat de uitgeverijen van literaire boeken steeds vaker in zwaar weer komen. Al meerdere keren is in het nieuws geweest dat mensen deze boeken minder lezen en sneller naar meer laagdrempelige boeken grijpen. Ik doe dat zelf ook vaak, maar ik vind het wel heel jammer. Want er bestaan zoveel prachtige boeken met verdiepende lagen. Dit boek is daar een voorbeeld van, ik stel het graag aan je voor.

Een casus

Een casus

Londen, 1965. Een vrouw gelooft dat haar zus zelfmoord heeft gepleegd door toedoen van haar charismatische psychotherapeut, Collins Braithwaite. Om de waarheid te achterhalen doet ze zich met een andere identiteit bij hem voor als patiënt en gaat in therapie. Haar ervaringen houdt ze bij in notitieboekjes. Al snel wordt ze een wereld ingetrokken waar ze nergens meer zeker van kan zijn.

Jaren later krijgt een schrijver, ene GMB, deze notities in handen en presenteert ze aan de lezer, afgewisseld met een biografie van de psychiater. Wat is waarheid, wat is identiteit?

Een casus is de vierde roman van de Schotse auteur Graeme Marcrae Burnet. Hij stond eerder met Zijn bloedige plan* (2017) op de shortlist van de Booker Prize. Dit boek is vertaald in 20 talen, echt een internationaal bekende auteur dus.

Hersenen kraken

Mijn plan is om Een casus mee te nemen op vakantie met ons gezin naar Slovenië. Vol goede moed start ik met het boek in de auto tijdens de heenreis en maak ik alvast foto’s voor deze recensie op een prachtige locatie. Toch kom ik er niet lekker in. Ik heb mij vergist, dit boek is namelijk geen relaxt ‘vakantieboek’, maar vraagt van mij meer focus en concentratie dan ik kan leveren met 3 kinderen op de achterbank of om mij heen. Thuis doe ik dan ook een tweede poging en die is absoluut geslaagd. Een casus is namelijk een prachtig boek. Het verdient om met aandacht gelezen te worden.

Mijn hersenen gaan al snel kraken bij het lezen van deze roman. Ik moet altijd wennen aan perspectiefwisselingen of sprongen in de tijd, maar dat lukt uiteindelijk prima met dit boek. Gefascineerd lees ik de notities die geschreven zijn door de zus die zich voordoet als Rebecca bij de psychotherapeut. En ik doe wat Burnet hoopt dat lezers gaan doen, ik google. Ik google of delen uit het boek non-fictie zijn, omdat ze zo waarheidsgetrouw opgeschreven lijken. Al gauw stuit ik op een recensie in de Trouw, waar precies dit fenomeen genoemd staat bij de boeken van deze auteur. Ik ben dus een van de lezers die meegaat in de non-fictie gedachtes!

Een casus bevat meerdere lagen

De meerdere lagen die erg goed zijn verweven in dit boek houden mij bezig. De nauwe blik die je als psychotherapeut helaas hebt, ook al heb je zelf het gevoel dat dit niet zo is. Maar ook de verhaallijn waar ‘Rebecca’ verstrikt raakt in haar eigen acteerwerk. Waar eindigt haar personage en waar begint zij zelf? En wie is zij zelf eigenlijk? Regelmatig leg ik Een casus even weg om het tot mij door te laten dringen. Om het daarna weer gauw op te pakken en door te lezen.

Boekenclub

Steeds vaker hoor ik dat mensen lid zijn van een boekenclub. Meerdere mensen lezen hetzelfde boek en gaan daarna in gesprek over het boek. Een casus is hier uitermate geschikt voor. De vele lagen, de diepte waarmee personages worden besproken en de gedachtes die je als lezer hierbij hebt lenen zich om besproken te worden. Ik merk bij mijzelf dat ik daar behoefte aan heb, contact met iemand die dit boek ook aan het lezen is om te kunnen bevragen hoe hij/zij zaken interpreteert. Dat maakt het voor mij echt een heel goed boek. Het blijft een tijdje bij je hangen, je neemt het mee je dag in.

Natuurlijk kun je Een casus ook heel goed lekker thuis lezen. De dagen worden korter, het weer wat druilerig. Een perfect moment om in de avond eens een goed boek te pakken. En neem dan eens geen thriller of feelgood boek, maar een roman als deze om eens helemaal in weg te duiken!

Literaire roman

Specificaties Een casus

Auteur: Graeme Macrae Burnet | Vertaling: Corine Kisling | Uitgever: De Arbeiderspers | juni 2023 | 304 pagina’s | 9789029550222 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.