Een onschuldige moord, een detective debuut van Chris De Bruyn

Een whodunnit debuut van Chris De Bruyn waarbij het hoofdpersonage op bladzijde één al bekent. Ja, deze auteur durft deze weg in te slaan met Een onschuldige moord. Het is mijn tweede boek, nadat ik zeer gecharmeerd was van het tweede boek van deze Vlaamse auteur. Maar zijn eerste dus. Met zo’n introductie tot een verhaal, en met de aangename leeservaring van De bloedprèmiere kan ik niks anders dan mijn tanden zetten in deze whodunnit detective. Benieuwd of het goed bevallen is? Lees dan snel verder en ik zal uhm geen spoilers geven… Op de moordenaar na dan, want die heeft al bekend.

Een onschuldige moord chris de bruyn debuut thriller detective cosy crime voorkant boek omslag cover kader

Een onschuldige moord samenvatting

Een onschuldige moord is een whodunit waarin de moordenaar met naam en toenaam op bladzijde één bekent, terwijl de lezer zich tot de laatste pagina blijft afvragen wie het gedaan heeft en waarom.

Soldaat Thomas Lassiter keert gebroken terug uit de Eerste Wereldoorlog. Na een verblijf van zes maanden in een psychiatrische inrichting probeert de ex-schrijver zijn leven weer op de rails te krijgen in Little Wycombe. Dit is een onooglijk dorpje aan de rand van Londen. Deze nieuwe start neemt een dramatische wending wanneer hij in een vlaag van zinsverbijstering zijn onderbuurman doodt. Vanaf dat moment volgen vreemde gebeurtenissen elkaar op. Bij het politieonderzoek komt naar voren dat de bejaarde man op een andere manier vermoord werd dan Thomas zich herinnert. Bovendien blijkt hij een waterdicht alibi te hebben. Thomas beseft dat hij de moord moet onderzoeken, wil hij achter de ware toedracht komen.

Chris De Bruyn (1989) werkt als stuurman op een offshoreship van Jan De Nul. Tijdens een van zijn zeereizen wist hij zijn debuut Een onschuldige moord, die al lang in zijn hoofd zat, te schrijven. De bloedprèmiere is zijn tweede boek. In de recensie van dat boek lees je ook meer over De Bruyn.

Slow read

Een onschuldige moord is meerdere genres rijk. Niet dat het een genreclash is, nee alles hangt wel samen. Maar je zou dit boek als een whodunnit kunnen omschrijven, zoals de uitgever doet. Dat is prima passend. Er is een moord, en ja we weten de dader, toch passen de stukjes niet lekker. Dus misschien niet zozeer de ‘wie’ is een hoofdvraag als wel ‘waarom’ en ‘wat is er aan de hand’? Je zou dit boek ook kunnen bestempelen als detective, cozy crime of een slow read. Slow read leunt vaak gevaarlijk tegen de grens van saai. Maar niet in het geval van De Bruyn! Voor mij weet hij dus precies de elementen te benutten om tijdens zijn debuut de lezer te laten vertragen zonder de aandacht te laten verliezen.

In Een onschuldige moord maak ik echt even een uitstapje naar Thomas in 1919. Chris De Bruyn weet heel goed de omgeving en het tijdsbeeld te schetsen waar we als lezers instappen. Daarnaast wordt er echt de tijd genomen om een verhaal te vertellen. Karakters krijgen voldoende verdieping om boeiend te zijn, maar nergens duik je ellenlang in achtergronden en karakterschetsen. Iets wat bij mij zorgt voor die fijne slow read, maar waar wel spanningsopbouw plaats vindt. Er zijn gedegen introducties in het verhaal van karakters, gebeurtenissen en voorwerpen. Elementen die soms willekeurig en niet relevant lijken, maar waar je bij De Bruyn er op mag vertrouwen dat het een functie heeft die later duidelijk wordt.

proloog debuut boek chris de bruyn hoofdstuk
Muziek uit het boek (alleen dan niet door Rieu uitgevoerd): André Rieu – Emperor Waltz (Kaiser-Walzer)

Debuut Een onschuldige moord

Zoals gezegd was mijn kennismaking met Chris De Bruyn middels zijn tweede boek; De bloedprèmiere. Dit vond ik een heerlijk boek, waardoor ik nieuwsgierig werd naar zijn debuut. De Bruyn gaf aan dat de boeken niet echt op elkaar lijken. Maar ik vond juist best wel wat connecties. Het verhaal, de sfeer, karakters en plot zijn anders. Maar beide boeken bevatten een boeiend mysterie waar vervreemding een grote rol speelt. Gedoseerde vervreemding dan wel te verstaan, want de vreemde elementen in zijn verhaal kunnen op diverse manieren een verklaring krijgen. Maar welke? Dat blijft spannend tot het einde, zo ook in Een onschuldige moord.

Beide verhalen bevatten boeiende karakters, met genoeg eigenheid en achtergrond, zonder een onnodig lang relaas waarom ze doen wat ze doen. Ze bewegen zich door het verhaal omdat ze authentiek zijn, en nergens voelt De Bruyn zich verplicht tot verklaren en verantwoorden. De karakters en hun handelingen spreken voor zich doordat de auteur op een goede manier een verhaal weet te vertellen.

In allebei de boeken stappen we in een bepaald historisch beeld, de een in Amerika de ander in Engeland. Zo moest ik het stof van de prairie van me afslaan na De bloedprèmiere. En na Een onschuldige moord zat de geurmix van de Londense kolen en het groene dorpje Little Wycombe nog in mijn neus. De Bruyn maakt ook geen onderscheid in mannelijke en vrouwelijke karakters, beide kunnen een prominente en sterke rol hebben, en zowel de tegenhanger. Dat is meer afhankelijk van het karakter dan dat dit per se gendergebonden is. En dan is er in beide boeken ook een rol weggelegd voor een theatergezelschap.

Cluedothriller

En dan vergeet ik nog een belangrijk genre die heel passend zou zijn: cluedothriller! Ja dat is precies wat jij je nu voorstelt bij die naam. Wie heeft in welke ruimte met welk voorwerp de moord gepleegd. Beide boeken vind ik ook zeker passend in dit genre. Een onschuldige moord bevat niet een kolonel Mustard en een kandelaar, maar het bevat wel allemaal diverse elementen in de vorm van karakters, locaties en voorwerpen.

Chris De Bruyn heeft hoe dan ook een ijzersterk debuut neergezet, een niveau wat ook stand houdt in zijn tweede boek. Een onschuldige moord was voor mij heel goed verteld. Elke keer weer een stukje mysterie, vervreemding, antwoord en ontwikkeling. Een slow read in al het goede van wat dat betekent. Er wordt de tijd genomen voor gedegen karakters en een goede manier van vertellen. Maar niet te lang, precies goed zodat ik geen remmingen ervaar in de spanning. Ik kijk nu al uit naar een derde boek!

Muziek uit het boek: Zwanenmeer – Tsjaikovski

Boekentips passend bij Een onschuldige moord

Muziek uit het boek: Sophie Tucker – Some Of These Days (1927)

Specificaties Een onschuldige moord

Auteur: Chris De Bruyn | Uitgeverij: Manteau | Maart 2021 | 280 pagina’s | 9789022337714 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Manteau of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.