Emotionele intelligentie voor jongeren – een praktische en interessante gids

Emotionele intelligentie voor jongeren is een boek van de Vlaamse Elke Keersmaekers. Een docente aan de Thomas More Hogeschool, waar het keuzevak emotionele intelligentie een groot succes bleek. Want om gelukkig door het leven te kunnen gaan, heb je vooral baat bij sterke vaardigheden op emotioneel gebied. Zoals goed kunnen communiceren en optimistisch ingesteld zijn. Dat is misschien wel belangrijker dan je cognitieve intelligentie. Dit boek legt uit wat emotionele intelligentie precies is. Maar het is vooral ook een praktische gids voor tieners om zelf aan de slag te gaan. Boeiend en belangrijk!

hoofd

Emotionele problemen

In deze onzekere tijd lopen de cijfers op wat betreft psychische en emotionele problemen bij de jeugd. Somberheid, pessimisme en angsten komen steeds vaker voor. Er zijn wachtlijsten in de hulpverlening. En er zijn minder sociale contactmomenten waaruit jongeren plezier en ontspanning kunnen galen. Hoe kun je jongeren leren om met deze uitdagingen om te gaan? Om staande te blijven en vooral hoopvol naar de toekomst te kijken?

Veel ouders zullen zich daar zorgen om maken. Want naast dat je wil dat je kind een diploma haalt, wil je niks liever dan dat je kind gelukkig is. Dat ze goed met hun emoties kunnen omgaan. Voor jongeren is emotionele intelligentie dus een belangrijke vaardigheid. Zeker in de huidige tijd kan het heel helpend zijn om als ouder samen met je kind hieraan te werken.

Inhoud van het boek: emotionele intelligentie voor jongeren

Bij de puberteit horen natuurlijk heftige emoties, zo geeft auteur Elke Keersmaekers aan. Het is voor haar cursisten ook prettig om te horen dat dit oké is. Maar om hiermee te leren omgaan, daar is geen duidelijke leerschool voor. Daarom is het succesvolle keuzevak Emotionele Intelligentie georganiseerd. Met een achtergrond als docent klassieke talen, laat de auteur ook regelmatig quotes van filosofen de review passeren. Want die hadden verrassend actuele wijsheden op het gebied van life skills!

Waar jouw talenten en de behoeftes van de wereld elkaar kruisen, daar ligt je roeping

Aristoteles

In dit boek beschrijft de auteur vier onderdelen van het concept Emotionele Intelligentie voor jongeren:

  • Ken jezelf: de weg naar een groter zelfbewustzijn
  • Versterk jezelf: zelfmanagement
  • Ken de ander: sociaal bewustzijn
  • Versterk je connectie met anderen: sociaal management

Emotionele intelligentie bestaat dus voor een deel uit kennis over jezelf. Maar het gaat dus ook voor een belangrijk deel over jezelf in relatie tot anderen. En een belangrijke factor in de emotionele intelligentie is de groeimindset, een les van de stoïcijnen. Ieder individu heeft de mogelijkheid om te groeien. Dit is een boek dat hiervoor praktische inzichten biedt. Vooral gericht op jongeren maar voor een ieder interessant die zoekende is naar meer positiviteit.

Wat biedt dit boek je?

In het eerste hoofdstuk over zelfbewustzijn vind je veel informatie over bijvoorbeeld persoonlijkheidskenmerken en kernkwaliteiten. Hierdoor leer je over je valkuilen, uitdagingen en allergieën. En dat geeft veel inzicht. Met een handige tabel met heel veel persoonlijkheidskenmerken. Ook krijgen we een uitleg over verschillende emoties, die natuurlijk enorm genuanceerd en gecompliceerd kunnen zijn. Leuk dat er goed wordt aangesloten bij de leefwereld van jongeren, door het gebruik van een QR-code en emoji’s.

Op het gebied van het ‘managen’ van jezelf worden zes praktische tips beschreven. Zoals zelfzorg, zelfbeheersing en motivatie. Met allerlei oefeningen om deze belangrijke vaardigheden te versterken. Onder zelfzorg vallen bijvoorbeeld ook gezonde voeding en eetgewoonten. Met een belangrijke tip voor gezinnen: samen eten heeft een niet te onderschatten functie. Want het zijn momenten waarop ouders en kinderen met elkaar communiceren. En dat helpt om emotioneel gezond te blijven! Een kleine greep uit meer tips voor het versterken van de emotionele intelligentie van jongeren:

  • tips om met stress om te gaan
  • inslaapproblemen aanpakken
  • ademhalingsoefeningen
  • zelfcontrole en digitale detox
  • emoties reguleren
  • omgaan met alcohol, drugs en gamen

Emoties hebben een heel belangrijke signaalfunctie: ze geven aan dat er iets oké of niet oké is. Emoties mogen – nee, moeten – dus gevoeld en erkend worden.

Elke Keersmaekers

Emotionele intelligentie – boeiend en belangrijk

Het is een heel vlot leesbaar boek over emotionele intelligentie, in begrijpelijke taal voor jongeren. En daardoor is het ook voor volwassenen een prettig boek. Overzichtelijk, to-the-point en een fijne afwisseling tussen theorie en praktische invuloefeningen. Interessante theorieën van allerlei wetenschappers komen ook veelvuldig aan bod. Dit geeft het verhaal daardoor een stevige onderbouwing. Zoals arts en mindfulness trainer David Dewulf en zijn theorie over omgaan met boosheid. En ook de Roos van Leary, een theorie van psycholoog David Leary komt aan bod. Over je waarden en gedrag in een groep.

Het is mooi hoe de persoonlijke ontwikkeling ook steeds wordt gekoppeld aan je relatie tot anderen. Want die verbondenheid en erkenning is zo sterk mede bepalend voor ons geluk. En dat is ook wat we in deze tijd van Social Media niet moeten vergeten. Dat het grootste geluk zit in de echte contacten met elkaar. Samen eten, dansen, praten en ontspannen.

Emotionele intelligentie voor jongeren

Veerkracht als uitdaging

Om een puber tot een weerbaar en veerkrachtig persoon te laten opgroeien, kan een enorme uitdaging zijn. Fijn dat dit boek een combinatie is van tips die bruikbaar zijn voor zowel volwassenen als jongeren. Het is wel echt gericht aan jongeren, met bijvoorbeeld ook tips om stress op school te voorkomen. Of veel jongeren uit zichzelf het boek willen lezen, is misschien de vraag. Dus een mooie uitdaging om het boek samen met je puber te lezen en ermee aan de slag te gaan.

Maar dit boek heeft veel potentie als leidraad voor een vak of cursus op school. Waar iedereen eigenlijk les zou moeten krijgen in deze belangrijke vaardigheden. Want de wereld is enorm gebaat bij jongeren met een sterk ontwikkelde emotionele intelligentie. Met een mooie tekst van auteur Elke Keersmaekers aan het begin van het boek waarin dat prachtig verwoord wordt. Over hoe zij hoopt dat het boek inzicht en steun kan bieden in de zoektocht naar een gelukkig leven. Over je eigen identiteit en een evenwichtige balans tussen de ik en de ander.

Vivant, Crescant, Floreant

Mogen ze leven, groeien en bloeien
Emotionele intelligentie voor jongeren
Slotwoord – tempel van emotionele intelligentie
  • Een mooie aanvulling op het concept emotionele intelligentie is positieve intelligentie. Bekijk de review ook eens van Anouk van het boek Positieve Intelligentie. Geschreven door Gina Peeters en Isabelle Hoebrechts.
  • Op MamaScrapelle vind je een blog over de weerbaarheid en veerkracht van jongeren. Hoe je jongeren kunt helpen bij het uiten van hun emoties.

Specificaties Emotionele Intelligentie voor jongeren

Auteur: Elke Keersmaekers | Vormgeving en illustraties: Olalena – Lena Godemont | Uitgeverij Lannoo | 9789401478120 | september 2021 | 176 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Footer5

Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.