Frankenstein, een verhalencollectie van de Japanse manga artiest Junji Ito
I’m in the need for a manga read! Maar echt, dit genre heeft me helemaal te pakken. Ik leer geweldige namen kennen en ik snap het samenspel van beeld en tekst steeds beter. De Japanse Junji Ito is voor mij een nieuwe naam. In 1987 debuteerde hij en sindsdien wordt hij gezien als één van de grootste hedendaagse manga kunstenaars. Frankenstein is een vertolking op zijn manier. Maar daarnaast bevat het nog extra horrorverhalen. Een klassieker in een verse uitvoering en een kennismaking met een nieuwe naam. Mijn verwachtingen zijn hoog. En de kunstige cover draagt zeker bij aan die hoge verwachtingen.
Synopsis Frankenstein Junji Ito
De Japanse grootmeester van de horrormanga brengt de klassieker van Mary Shelley, Frankenstein, terug tot leven. It’s alive… Alive! Junji Ito geeft deze klassieker opnieuw vorm en beeld op zijn eigen manier. Het monster komt terug. Maar de vraag blijft ook hier, wie is nou het echte monster in het verhaal? Ito gebruikt zijn geliefde en kenmerkende techniek chiaroscuro om details aan te brengen in zijn beelden. Hij brengt een ode aan het originele verhaal, maar geeft er ook zijn eigen draai aan.
In deze verhalenbundel van Frankenstein zitten ook nog korte verhalen zoals de Oshikiri verhalenboog. Een student woont in een bijzonder gebouw waar de muren van de realiteit dun zijn.. Naast deze verhaallijnen zitten er nog enkele korte bij inclusief Itos dog: spannende avonturen van Non-non Ito en zijn Maltezer hond. Ja echt waar, al deze verhalen samen vind je in de hardcover editie in het Engels van Frankenstein geschreven en geïllustreerd door Junji Ito
Clair-obscur / Italiaans: chiaroscuro: een techniek uit de schilderkunst, film en fotografie waarbij de licht-donkercontrasten sterker worden uitgebeeld dan ze in werkelijkheid vaak zijn. Er wordt weinig gebruikgemaakt van de zogenaamde middentonen.
Klassieke horror
Frankenstein is inmiddels een klassieker. Nou eigenlijk is het al heel lang een klassieker. Ik heb dit originele verhaal van Mary Shelley lang geleden gelezen. Het is een prachtig verhaal vol ethische en morele kwesties. Vol met vraagstukken over leven en dood, liefde, familie en verlies. Hoop en gekte. Het meest staat me de verfilming bij uit 1994 met Robert De Niro als Frankenstein. Helena Bonham Carter haar bruidscène heeft een permanente afdruk in mijn brein achtergelaten. De film wijkt af maar toch weet het voor mij de kern van het boek te pakken. En ik heb zo moeten huilen bij De Niro zijn vertolking van het monster. Al blijft de vraag altijd wie nou het echte monster is in dat verhaal.
Afwijken
Ook Jinjo Ito wijkt van Shelley haar verhaal af, en slaat dezelfde weg in als de film. En ook hij weet de kern van het verhaal wel echt te vangen in woord en beeld. De eenzaamheid, de gekte, het brute van de mensheid. Doordat hij zo trouw is en weinig eigen draai geeft was zijn vertolking van Frankenstein niet heel spannend voor mij. Wel is het een goede kennismaking met zijn manier van vertellen in woord en beeld. Het is een hele eigen manier en tevens ook een andere manier dan wat ik tot nu toe heb gelezen. Het is vriendelijk, toegankelijk en duidelijk wat hij probeert te vertellen.
De beelden zijn wel sterker dan zijn teksten in Frankenstein. Maar dat kan ook liggen aan de Engelse vertaling die hier en daar wat te wensen over laat. Dat ligt ook deels aan de complexheid van de Japanse taal waar een woord vaak meerdere betekenissen kan hebben.
Toch ben ik altijd blij als klassiekers opnieuw verteld worden, ook voor nieuwe generaties weer een kans om kennis te maken met klassieke pareltjes die zeker niet vergeten mogen worden.
Nieuwe horror
Een prima begin en eerste kennismaking dus met Junji Ito. Het voelt redelijk safe en binnen de lijntjes van zijn chiaroscuro illustraties. En dan opeens is Frankenstein klaar en zit ik op de helft van dit boek. Ik had bij de inhoudsopgave wel wat andere hoofdstukken zien staan. Maar ik dacht dat deze onderdeel van de Shelley klassieker zouden zijn. Niks is minder waar, dit is een heuse verhalenbundel! Omdat ik wat verward was, doch aangenaam verrast, duik ik het verhaal ‘Neck Specter’ geheel zonder guards up in. Mijn fout, jeetje wat een fout, want wat is dit een gruwelijk eng en spannend verhaal. Dat zag ik niet aankomen.
De verhalen die daarop volgen lijken een connectie te hebben, maar ook weer niet. Ik blijf die verwarring houden. Ook omdat ik Junji Ito niet goed ken en geen idee eigenlijk heb wat dit boek me wil vertellen. Heeft het een connectie met Frankenstein? Met elkaar? Iets wat ik wel weet is dat de korte verhalen gruwelijk spannend zijn. Ze ademen de sfeer van een andere grootmeesters zoals Lovecraft en Barker. En laat dat nou mijn manier van ademen in horror zijn.
Opeens is de kennismaking voorbij en snap ik Junji Ito. De verhalen na Frankenstein hangen wel degelijk samen, stick to the end! En net als ik dan denk dat ik het snap volgt er weer een absurd verhaal over een Maltezer hondje en nog twee gruwelijk spannende kleine losstaande verhalen. Wat een rit.
De manga wereld van Junji Ito
In het kort is Frankstein van Junji Ito een ode aan de klassieker, met een eigen twist die weer trouw is aan de iconische film uit 1994. Het hoe of wat precies ga ik niet vertellen, ik wil geen spoilers geven voor een vers publiek. Maar de twist die het boek dus niet heeft, is eigenlijk heel passend binnen het verhaal wat mij betreft. Naast de klassieker bevat dit boek een korte selectie verhalen over een student in een bijzonder huis. En dan zijn we er nog niet, ook zitten er gewoon losstaande verhalen in. Elk verhaal heeft als genre horror. Denk aan bovennatuurlijke horror, monsters, dimensies, dubbelgangers en meer.
Er komt weinig tot geen naakt in voor en maar enkele scheldwoorden. De gruwels zijn beeldend maar niet heel naar wat mij betreft. De horror zit voor mij echt in het verhaal en in zijn kunst. De verhalen naast Frankenstein hebben mij weten te verrassen en overvallen. De verwarring die ik ervoer was ook zeker onderdeel van de beleving. Ito heeft zijn verhalenboog van Oshikiri zo ingenieus verweven en verteld, ik moest het meteen teruglezen vanaf het begin. En dan heb ik nog niks gezegd over de twee gruwelijke korte verhalen over de ziekte dat kinderen in een pop veranderen, en die van de gruwelijke dokter. Een dokter die je in een uiterst naargeestig toestel zet om te testen en vervolgens uitglijdt en niet terugkomt terwijl je niet weg kan en niemand je hoort… Heerlijk gruwelijk. Kortom, het smaakt naar meer van Junji Ito.
Andere boeken:
Frankenstein is alive
Junji Ito is Japans dus je leest zijn boeken in het Japans… of Engels. Mits je een andere taal spreekt en daar ook een vertaling van is. Japans lezen gaat van achter naar voor, van rechts naar links. Het is even wennen in het begin misschien. Maar zeker part of the experience wat mij betreft. Zoals gezegd is de vertaling soms wat wazig, maar dat is ook wel weer de charme ervan. Deze Frankenstein editie heeft een mooie full colour hardcover kaft. Ik vind zijn werk toegankelijk geïllustreerd en verteld maar na Frankenstein was ik dus even de weg kwijt. Ik hoop dat mijn recensie je iets op weg helpt.
Zijn genre is horror, klassiek en nieuw. Monsters en gruwelijkheden. Ik ben zeer gecharmeerd en kan niet wachten om meer van hem te gaan lezen.
Leestips passend bij dit boek
- Ik ben fan van de manga serie: Alice in Borderland en ook deze lees je van achter naar voor, rechts naar links
- Erik Kriek is een geweldige striproman schrijver uit eigen land. Hij verstripte een andere klassieke held namelijk Lovecraft: Het onzienbare en andere verhalen van H.P. Lovecraft
- Clive Barker heeft ook zijn eigen wereld beeld gegeven in een graphic novel versie van De dief van altijd
- Ook van Junji Ito: Fragments of Horror, een Junji Ito horrormanga verzameling
Specificaties Frankenstein
Auteur en illustraties: Junji Ito | Uitgever: VIZ Media | Vertaald in het Engels door: Jocelyne Allen & Nick Mamatas | Origineel Japanse uitgave 2013 | Engelse uitgave eerste druk 2018 / vijfde druk 2021 | 9781974703760 | 408 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol.com
Inspiratie: Mary Shelley* Frankenstein of The Modern Prometheus in 1831
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek