Geestenkrijger – Dielemans, een historisch avonturenverhaal
Na het lezen van Zomerwoud was ik erg nieuwsgierig naar de andere boeken van Linda Dielemans. Ik hou van verhalen in historisch perspectief. Zomerwoud paste dan ook erg goed bij mijn smaak. Geestenkrijger leek me daarom net zo boeiend. Het verhaal speelt zich af in een andere periode. In dit geval de bronstijd als setting.
Geestenkrijger samenvatting
3500 jaar geleden. Arn is voorbestemd om net als zijn vader later dodenverzorger te worden. Maar wanneer hij een vreselijke fout begaat, brengt Arn zijn familie en de rest van zijn dorp in gevaar. De enige manier om zijn fout te herstellen is door een levensgevaarlijke reis te maken naar Melor, de beroemde bronssmid die bij De Stenen woont. Als de stoere Lya zijn pad kruist, kan Arn niet anders dan haar mee op reis nemen. Zullen ze Melor vinden? En zal hij de oplossing hebben voor Arns problemen?
Historisch perspectief
Net als in Zomerwoud is de achtergrond van het verhaal in historisch perspectief. We zitten bij Geestenkrijger in de bronstijd. Je merkt aan alles dat Linda Dieleman archeoloog is. Ik vind dat een extra laag aan het verhaal toevoegen. Je vraagt je tijdens het lezen ook af wat is echt gebeurd en wat is verzonnen. Het is knap bedacht. Ze heeft elementen uit die tijd gebruikt om het verhaal te schrijven. Zo zijn de beroemde Stenen herkenbaar voor de lezers. Je leest het verhaal vanuit het perspectief van 3 tieners/ pubers.
In Geestenkrijger volgen we vooral Arn en Pero. Arn is bestemd om dodenverzorger te worden. Je leest dan ook over hoe dit gaat en welke rituelen en geloofsovertuigingen hier bij komen kijken. Dit maakt het interessant om te lezen. Ik heb nog niet vaak daar iets over gelezen. Het boek is boeiend en beelden geschreven. Het lijkt alsof je er bij bent.
Vindingrijkheid
In Geestenkrijger komen er een hoop problemen en obstakels op het pad van Arn. Wat ik heel opvallend vond was dat hij nooit opgeeft en gewoon door blijft gaan. Hij zoekt een oplossing en gaat niet bij de pakken neerzitten. Knap want hij is best jong in het verhaal. Ik denk dat er vroeger ook veel minder tijd was om te zitten. Je moest aanpakken en doorgaan want anders lag de dood op de loer.
Het verhaal begint vanuit twee personages. Ik vroeg me eerst af wat het verband met deze personages waren. Je krijgt op die manier wel een mooi inkijkje vanuit twee gebieden in Europa en ook de dagelijkse bezigheden zijn anders. Slimme manier om die verschillen zo in het boek te verwerken. Op een gegeven moment komen de verhaallijnen samen en dan wordt het boek voor mij nog krachtiger. De vriendschap en samenhorigheid is sterk en geeft het boek een mooie diepe laag.
Er gebeurt een hoop in Geestenkrijger en dat maakt dat je het boek bijna niet weg kunt leggen. De personages zijn mooi omschreven en alle emoties en zorgen worden benoemd. Het was best zwaar denk ik om in die tijd te leven. Zoals het met Arn werd afgehandeld is voor nu bijna niet voor te stellen. Toch weet hij er het beste van te maken. Het doorzettingsvermogen en vindingrijkheid vind ik mooie thema’s in het boek. Ook gaat Arn twijfelen over wat hij met zijn leven gaat doen. Daar is wel ruimte voor en ik vraag me wel af of dat vroeger ook zo was.
Informatie Geestenkrijger
Ook in Geestenkrijger is de oorsprong opgravingen en vondsten in de archeologie. De stenen zijn natuurlijk de stenen van Stonehenge. Dit maakt het ook een interessant boek voor het onderwijs. Zodra je deze periode behandelt in de klas lijkt me dit een geweldig voorleesboek. Het is dan ook interessant om daarna het boek te gaan vergelijken met informatieve teksten. Wat is echt gebeurd en wat is verzonnen voor het verhaal. Zou dit zo gebeurd kunnen zijn? Waarom wel of niet. Dit maakt het onderwijs extra rijk. Ik vind dat je waar mogelijk jeugdliteratuur in je lessen moet inzetten en de boeken van Linda maken dat erg gemakkelijk.
Geestenkrijger wordt vanaf 11+ aangeraden en dat is denk ik ook wel een passende leeftijd. Het is best een uitdagend boek om te lezen en het in de goede context te plaatsen. Ook als volwassenen zul je er van genieten. Het is echt een interessant historisch verhaal.
Leestips historische jeugdboeken
Zin in meer historische leestips van jeugdboeken passend bij Geestenkrijgers? Kijk dan eens bij onderstaande recensies.
- Atta boek, een prehistorisch verhaal over een eigenwijs meisje
- Groot Weetjesboek over de Prehistorie, een leerzame reis door de geschiedenis
- De oertijd levensgroot in beeld, een geweldig imposant weetjesboek
- Koningsspel, een spannend middeleeuws avontuur
- Kruistocht in spijkerbroek
Linda Dielemans is archeologe en schrijfster. Ze heeft al meerdere geschiedenisverhalen verteld, met name over de oudheid. Kijk bijvoorbeeld bij onze recensies van Onder de Golven en Het Lied van de Vreemdeling
Specificaties Geestenkrijgers
Auteur: Linda Dielemans | Illustraties: Pyhai | Uitgever: Moon | 320 pagina’s | 9789048872886 | 30 augustus 2024 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Moon, klik hier voor Bol, kijk bij Bruna.nl of bij Amazon
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek prentenboek op rijm roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!