Het beestenbinnestebuitenboek, neem een kijkje binnen verschillende dieren

Wow wat een knaller van een Scrabblewoord bevat deze titel: Het beestenbinnestebuitenboek. Weet je deze te leggen, laat het vooral weten voor welke waarde. Ik ben gek op zulke weetjes, en ik heb een fascinatie voor hoe dingen werken. Dit prentenboek van Kim Merel richt zich specifiek op een selectie toffe dieren en hoe deze van binnen eruit zien én werken. Verwacht een vrolijk en speels boek bomvol toffe weetjes en informatie. Hoog tijd voor mij om dit prentenboek binnenstebuiten te keren.

Het beestenbinnestebuitenboek kim merel voorkant kader cover lemniscaat weetjes dieren anatomie

Waar gaat Het beestenbinnestebuitenboek over?

Kim Merel liet ons al zien hoe prachtig de natuur vanbuiten is, in haar prentenboeken Ik vlieg!* Met dieren in de lucht en Dit is… natuur! Nu duikt ze de lijven van dieren in, in Het beestenbinnenstebuitenboek.

De dieren die ze afbeeldt – de cheeta, de giraf, de slak, de olifant en de python, om er maar een paar te noemen – geven hun geheimen letterlijk bloot. Verbaas je over hun bottenstelsel. En laat je verbijsteren over de talloze feiten die deze illustrerende bioloog, of biologe illustrator, aan je voorschotelt.

De prenten en teksten verschenen in de loop der maanden in het populaire weetjesblad Zo Zit Dat. Daar vormden de binnenstebuitenbeesten van Kim Merel een favoriete rubriek. Nu kan iedereen ze bij elkaar bewonderen.

Illustrerende bioloog

Wat een toffe combinatie is ‘illustrerende bioloog’. Het klinkt niet alleen interessant, het is ook echt interessant. Kim Merel kan de liefde voor haar beroep direct in woord en beeld vertalen naar een prentenboek. Je hebt als lezer dan ook echt de garantie dat de informatie kloppend en accuraat is. Het voorwoord van Het beestenbinnestebuitenboek laat me glimlachen. Merel lijkt de behoefte te voelen om zich wat te moeten verantwoorden waarom ze in dieren snijdt en dit boeiend vindt. Ik kan niet helemaal plaatsen of dit vanuit haar zelf komt, of omdat ze dit benoemt omdat het een kinderboek is. Misschien ben ik zelf wat nuchter ook hierin, voor bepaald onderzoek is het soms nou eenmaal nodig.

En hoe fijn is het dat Merel deze kennis en informatie weer met ons deelt. Dan hoeven we niet zelf dit te gaan onderzoeken in de praktijk. Dus daarmee voorkomt ze ook weer veel amateuristisch veldonderzoek :). Mijn dochters, 4 en 9, zijn momenteel zeer gefascineerd door hoe alles werkt. Mijn oudste dochter vindt het soms inderdaad zielig maar tegelijk is die spons in haar onverzadigbaar. Kom maar door informatie! En Het beestenbinnestebuitenboek bevat veel nieuwe en boeiende informatie. Perfect passend bij de doelgroep.

Voor welke leeftijd is Het beestenbinnestebuitenboek?

Er zit geen officiële leeftijd vast aan Het beestenbinnestebuitenboek. Want nieuwsgierige kinderen komen in elke jaarvariant. Dit boek kan je samen lezen, voorlezen, zelf lezen en gebruiken bij spreekbeurten. Om die reden bekleed het een ruime doelgroep. Het is natuurlijk gericht op de anatomie van de geselecteerde dieren. Maar nergens is het bloederig of gruwelijk. Het is zelfs vrolijk zonder dan ook weer afbreuk te doen aan de echtheid. Heel knap hoe Merel dit voor elkaar heeft gekregen. Het is namelijk allemaal natuurgetrouw, bevat accurate informatie maar tegelijk is het vriendelijk en vrolijk.

De tekst bevat wel veel rijke woorden. Tegelijk is deze lekker kort en concreet. Het is vervolgens in behapbare porties om het dier heen verdeeld. Maar woorden als parasiet, klier, bevruchten, botstructuur en meer worden gewoon gebruikt. Om die reden zou ik het wel voor wat oudere kinderen, vanaf ongeveer 8/9 jaar aanraden. Maar is jouw kind jonger en nieuwsgierig, ook dan is Het beestenbinnestebuitenboek natuurlijk heel tof.

De vrolijkheid valt me overigens echt op. Ik ken uitgever Lemniscaat vooral van boeken met meer dromerige illustraties en Het beestenbinnestebuitenboek is verre van dromerig. Het is heerlijk concreet en natuurgetrouw. Mijn dochters hebben echt het idee dat ze een kijkje in de dieren nemen zonder te gruwelen. Merel maakt een toffe selectie van weetjes en een ieder, ja ook ik, komt slimmer uit dit boek! Een aanrader dus voor thuis, op school of de opvang.

zeester merel kim lemniscaat weetjesboek anatomie natuur

Leestips passend bij dit prentenboek

Het beestenbinnestebuitenboek past binnen het genre dieren, natuur en weetjesboeken. Laat StoerLeesVoer daar nou vol mee staan! Je kan zoeken binnen onze boekenblog maar ik zal jullie helpen met een lijstje met bijpassende boeken binnen deze thema’s. Ik let daarbij niet op de leeftijden, en neem het ruim met kind en jeugd.

Minidocu: Kim Merel over Het beestenbinnestebuitenboek

Specificaties Het beestenbinnestebuitenboek

Auteur & illustraties: Kim Merel | Uitgever: Lemniscaat | November 2023 | 32 pagina’s | 9789047714309 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.