Kaïns kaakbot; een literair moordmysterie, de moeilijkste ter wereld
Escape boeken, locked boeken en verhalende puzzelboeken… allemaal genres die on fire zijn! Er zijn diverse vormen, uitvoeringen en voor verschillende leeftijden. Je hebt soms een verhaal wat de boventoon voert en waarbij je alleen hoeft te lezen. Maar soms wordt je ook uitgedaagd om mee te puzzelen in het verhaal om zo verder te komen. Hou je van een uitdaging in deze hoek? Dan wil ik heel graag Kaïns kaakbot voorstellen. Dit is namelijk ’s werelds moeilijkste literaire moordmysterie! Echt? Ja echt! Anno 2023 is dit maar door 4 mensen op de wereld opgelost.. En het is al in 1934 geschreven.
Waar gaat Kaïns kaakbot over?
Dit boek Kaïns kaakbot is zoals geen ander boek. Er zijn namelijk zes moorden gepleegd, honderd pagina’s/hoofdstukken en miljoenen mogelijke combinaties… Combinaties? Ja de 100 hoofdstukken staan niet in goede volgorde. Slechts één volgorde is de juiste en zal de correcte oplossing van het moordmysterie onthullen. Ga jij de uitdaging aan?
Al in 1934 schreef Edward Powys Mathers, de cryptische kruiswoordbedenker van The Observer, onder zijn pseudoniem Torquemada een ongewone roman Kaïns kaakbot genaamd. Het was niet zomaar een verhaal, het is de moeilijkste literaire puzzel ooit geschreven. De pagina’s van de roman zijn in een lukrake volgorde in het boek geplaatst, maar het is mogelijk – door logica en intelligent lezen – de juiste volgorde te achterhalen en zo zes slachtoffers en hun respectievelijke moordenaars te ontmaskeren. Slechts drie puzzelaars hebben het geheim voor lange tijd opgelost. En sinds de corona pandemie is daar een vierde bijgekomen. Heb jij het in je om je bij hun gelederen te voegen?
Let op: deze puzzel is extreem moeilijk en niet voor de lafhartige lezer.
Is het mysterie echt?
Ik heb al best wat diverse boeken mogen lezen en in mogen puzzelen die binnen dit thema vallen. Ik vind de (kinder)boeken heerlijk waar je zelf de volgende pagina moet ontdekken aan de hand van een raadsel of puzzel. Al ben ik wel een voorstander van ook een groot deel verhalend erbij. De dikke puzzelboeken met een beetje verhaal zijn tof, maar ik vind daar niet mijn ontspanning in zoals bij een boek lezen. Toen ik Kaïns kaakbot zag staan in de zomerfolder van uitgeverij Mus was ik direct gefascineerd. Is dit echt ’s wereld moeilijkste literaire puzzel? Heb ik daar zin in? Kan ik het oplossen?
Ik besloot de uitdaging aan te gaan, ook mede door de retro cover. Niet wetende dat dit verhaal Cain’s Jawbone al in 1934 geschreven is. De cover van Kaïns kaakbot doet die sfeer en geschiedenis helemaal eer aan. In de toelichting lees ik meer over het ontstaan van dit verhaal, dan volgt er een korte inleiding, de uitdaging en een antwoordformulier. Elk onderdeel passend op een kleine bladzijde. Het boek is van binnen sober, handzaam en to the point.
Scheuren en schrijven?
En dan volgt hoofdstuk 1 tot en met 100 van Kaïns kaakbot, ook elk op 1 pagina. Wat moet ik nu doen? Het boek moedigt aan tot aantekeningen maken en ik zie zelfs een scheurlijntje om de pagina’s eruit te halen. Mijn boekenhart voelt een steek bij deze handelingen. Moet dat echt? Ik besluit om te gaan Googlen naar het antwoord, althans voor een begin want is hoofdstuk 1 echt niet de start? En ja, het mysterie is echt. Nergens is een antwoord te vinden. Je mag jouw antwoord mailen naar een geheim e-mail adres en dan volgt een correct of niet. Heb je het goed? Dan ben je vrij uniek en ontvang je een oorkonde!
Oplossing Kaïns kaakbot
Door het Googlen kom ik erachter dat in de corona pandemie John Finnemore, een Britse comedy writer, de vierde persoon ter wereld is die Kaïns kaakbot heeft opgelost. Het heeft hem maanden gekost. Verder kom ik niks tegen. Het is me inmiddels wel duidelijk wat ik moet doen. Ik scheur de 100 hoofdstukken uit het boek en ga op zoek naar een start. Ik lees van voor naar achter, en weer terug. En ik begin linkjes te zien in namen, gebeurtenissen en pagina opmaak. Maar tegelijk komt het besef dat dit niet even in een week gedaan is. Zelfs niet in een maand denk ik.
Toch voel ik de uitdaging en ga ik die aan. Ik heb alleen ten tijden van schrijven van deze recensie niet de oplossing compleet. Wel heb ik het verhaal meermaals gelezen, al dan niet in de verkeerde volgorde. Ik heb er een project van gemaakt thuis nu. En ik ga serieus een poging doen tot oplossen. Ik vind het verhaal heerlijk, ouderwets, maar nog steeds toegankelijk geschreven. Het mysterie en de uitdaging spatten uit de sobere opmaak van het boek. En ik vind het geniaal dat de oplossing nog steeds niet op internet staat van Kaïns kaakbot.
Misschien zou een wat luxere uitvoering ook tof zijn. Waar de pagina’s al los zitten als kaarten. Maar dat komt omdat ik natuurlijk weer scheef ben gaan scheuren en nu drie pagina’s met een hap eruit heb.
Hou je van een uitdaging of ken je iemand die hiervan houdt? En waardeer je een klassiek Engels moordverhaal? Dan is Kaïns kaakbot een unieke beleving en ultieme uitdaging voor de lezende puzzelaar! De puzzel zit echt in het begrijpend lezen. Ik ga de uitdaging in ieder geval aan!
Hints Kaïns kaakbot
Oké ik ben inmiddels even op weg in deze uitdaging en ik wil je wat hints meegeven om Kaïns kaakbot op te lossen. Nee geen antwoorden, die heb ik zelf nog niet. Alhoewel het verhaal zich begint te vormen…
- Ik begon met zoeken naar een begin en einde… maar dat was vrij lastig en deze tactiek heb ik losgelaten
- De tekst is echt wel ouderwets Engels, neem je tijd om te lezen
- Let goed op sommige teksten… soms zijn er bekende quotes of uitspraken gesplitst en soms lopen zinnen door.
- Ik heb inmiddels tweetallen die zich beginnen te vormen en die koppel ik aan elkaar zodat ik ze niet kwijtraak
To be continued… maar mijn tactiek voor nu is associëren. Helaas denkt iedereen anders en werkt ieder brein anders. Dus wat voor mij werkt hoeft niet voor een ander te werken. Good luck!
Leestips
- Museum escape, een escaperoom puzzelavontuur met verhaal
- Escape room, vind een antwoord en red de wereld!
- Escaperoom – Kun jij uit het museum ontsnappen?
- De geheime code van de grote kluis, Escape boek vervolg
- Het Kleine Slechte Boek – Magnus Myst, een interactief griezelavontuur
- Vier puzzel- en raadselboeken die je wilt hebben, een sfeervolle uitdaging
- Sherlock Holmes escaperoom puzzels, een uitdagende onsnapping
- Matti’s nachtmerries – een herkenbaar boek
Specificaties Kaïns kaakbot
Auteur: Torquemada / Edward Powys Mathers | Vertaald door: Anne Oosthuizen | Uitgever: Mus | 9789045328041 | 208 pagina’s / verhaal zelf 100 pagina’s | Oorsprong 1934 / Deze Nederlandse editie 2023 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek