Nu in november, een tijdloze klassieker
‘’April doet wat ie wil’’ is deze maand wel heel erg van toepassing. Liep ik zondag nog de 14 kilometer voor de Johan Cruijff Foundation in de bloedhete zon en zo zat ik gisterenmiddag nog te lezen in de tuin. Vandaag daarentegen lijkt het wel weer herfst. Grauw, kil, somber en regenachtig. Een beetje de sfeer zoals in het boek ‘Nu in november’ van Josephine Johnson. Al zouden ze in het verhaal een moord plegen voor een beetje regen.
Dit is het verhaal van ‘Nu in november’
Arnold Haldmarne vertrekt met zijn vrouw en drie dochters van de stad naar het platteland om een nieuw leven op te bouwen. Het zijn de crisisjaren in het Amerikaanse Midwesten en het gezin worstelt met het zware leven op hun boerderij, waar droogte zich meester maakt van het land.
Marget, de middelste dochter, blikt terug op die beproevingen: de dorst van het land dat wacht op de regen die maar niet valt. En de dorst van de mensen die verlangen naar verbinding, liefde en rechtvaardigheid. Maar ook naar brood op de plank.
Auteur Josephine Johnson
Josephine Johnson werd geboren in 1910 en overleed in 1990, in Amerika. Op haar zestiende begon ze met studeren aan de Washington University in St. Louis. Ze behaalde helaas niet haar diploma. Wonende bij haar moeder op zolder begon ze met schrijven. Haar eerste script was ‘Nu in november’. De roman werd uitgegeven in 1934 en ze ontving hiervoor de Pulitzer Prijs. Tot op heden is ze nog altijd de jongste auteur ooit, die op 24-jarige leeftijd deze prijs in ontvangst mocht nemen. Ondanks het succes bleef ze op de boerderij van haar moeder wonen en publiceerde ze in 1935 haar tweede boek, Winter Orchard*. Een verzameling korte verhalen die daarvoor gepubliceerd waren in onder andere de ‘Vanity Fair’. Ook sommige van haar korte verhalen vielen in de prijzen.
Er volgde nog vier boeken eer ze in 1942 trouwde met Grant G. Cannon, hoofdredacteur van de Farm Quarterly. Ze verhuisde van de boerderij naar Iowa City. Daar gaf Josephine Johnson drie jaar les aan de universiteit. Het echtpaar kreeg drie kinderen.
In 1955 ontving ze een eredoctoraat in de humane letteren. Het boek ‘Nu in november’ is een klassieker en verdient het om opnieuw herontdekt te worden.
Als lezer moet je je leestempo aanpassen aan het verhaal
Het boek ‘Nu in november’ is een genuanceerd portret over een familie die worstelt met armoede en de dreiging van een fatale droogte. Door de beeldende, uitweidende en tijdloze schrijfstijl weet Josephine Johnson je aan het boek gekluisterd te houden. Wel dien je als lezer je leestempo aan te passen aan het boek. Het verhaal wordt nu eenmaal traag en uitgebreid verteld. Maar wordt niet langdradig of vervelend.
‘Nu in november’ is geschreven in de ik-vorm en dat kan voor een verhaal soms best wel een lastig zijn, net als de ellenlange zinnen en de weinig hoopgevende toon. Echter past dit zo goed bij de situatie die de schrijfster probeert weer te geven, dat het voor mij als lezer heel makkelijk werd om me in het verhaal te verplaatsten.
Negentig jaar later blijkt ‘Nu in november’ net zo urgent
De manier waarop de ‘natuurramp’ door het personage Marget beschreven wordt is heel goed gedaan. Je voelt de dreiging van het verliezen van de oogst door de extreme hitte, en leest wat voor financiële gevolgen dit heeft voor het gezin. Maar het reikt verder dan dat. Door de uitzichtloosheid worden de mensen naar elkaar ook onhebbelijk en wat dan volgt is vrijwel en kopie van wat zich nu afspeelt. ‘Nu in november’ heeft het over klassenverschil, gender, klimaat en rassenschending. Iets waar we tegenwoordig nog steeds, en nu wellicht wel op zijn hoogtepunt, ook mee te maken hebben.
Psychologisch aspecten en diepliggende thema’s
Ondanks alle zware beproevingen en gebeurtenissen in het boek ‘Nu in november’ is er ook constant die hoop. Hoop en geloof in betere tijden. Wel is deze beleving voor elk personage anders en dat is mooi verwoord door de vertelling die Marget weergeeft. Alle personages zijn verschillend, de een introvert, de ander extrovert. De een leunt op het geloof en de ander haalt het vertrouwen uit zichzelf. Maar sommige verliezen zichzelf ook. Allemaal menselijke reacties die voor de lezer herkenbaar zijn en die het verhaal daarom zo geloofwaardig en tijdloos maken.
‘Nu in november’ is wel een roman voor de lezer die houdt psychologische aspecten en wat meer diepliggende thema’s.
Nu in november is een tijdloos verhaal
Een klassieker zet je over het algemeen aan het denken over met wie je jezelf identificeert in het verhaal. Zo kan ik mezelf volledig vinden in het personages Marget. Maar herken ik ook mensen uit mijn omgeving in andere personages.
Ondanks dat het boek ‘Nu in november’ uit 1934 stamt, is het voor nu heel actueel gezien de klimaatveranderingen, de extreme droogtes, overstromingen en epidemieën die het met zich meebrengt. De daaruit voortkomende armoede en wanhoop is ook in het heden te plaatsten net als de verbinding die de mensheid onderling is kwijtgeraakt. Laten we de boodschap aan het einde van het boek ‘Nu in november’ dan maar met ons meenemen:
‘’De wereld werkt ons niet tegen, niet met opzet misschien, meer uit zelfzucht dan kwaadaardigheid, omdat het even duurt voor ze in de gaten krijgt dat we geen slechteriken zijn. En we werken onszelf ook tegen. In ons eentje kunnen we het niet aan. We kunnen wel verder; het is duidelijk hoe die weg loopt, alleen loopt die weg wel erg steil omhoog en is hij veel te stoffig…’’
Voor meer klassiekers kijk bij:
- De heksen van Milford, een proces uit de achttiende eeuw door Josphine Tey
- De zeven veren van de papegaai – een klassieker
- De bruiloft, een indringende en elegante proza van Dorothy West
- 84 Charing Cross Road; een aandoenlijke vriendschap in brieven
- De Buitenmeisjes als klassieker in de boekenkast
Specificaties over het boek Nu in november
Titel: Nu in november | Oorspronkelijke titel: Now in November| Auteur: Josephine Johnson | Uitgeverij: Van Oorschot | Vertaling: Lette Vos | Eerste uitgave: 1934 | Opnieuw uitgegeven: 2024 | Aantal bladzijden: 195 | ISBN 9789028214019 | Meer informatie vindt je bij je lokale boekhandel, bezoek de website van de uitgeverij Van Oorschot of online bij Bol.com
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!