Salve Mater, gothic horror en ijzingwekkende start van een tweeluik
Naar dit boek heb ik reikhalzend uitgekeken! De Vlaamse auteur K.R. Valgaeren heeft mij met zijn charmante rijke vertelwijze van zijn gotische verhalen weten binnen te halen als vaste lezer. Om vervolgens met grote dorst achter te blijven als een boek weer uit was. Al zijn boeken hebben een dans over donkere randjes, de een wat meer dan een ander. Maar allen weten ze een bepaalde sfeer neer te zetten wat smaakt naar meer. Salve Mater is het eerste deel in een tweeluik. De locatie speelt een grote rol, net zoals sterke karakters. Ik ben zowel klaar als niet klaar om dit verhaal te betreden…

Salve Mater samenvatting
Een oude psychiatrie wordt een idyllisch appartementencomplex. Rebecca en haar dochter Pearl trekken er na een bewogen tijd in, maar tegen welke prijs?
Rebecca en haar dochter Pearl genieten van hun nieuwe thuis in het midden van een historisch park dat de verbeelding prikkelt, aan een vallei die zo op een postkaart kan.
Tot de oude boom wordt gerooid…
De muren beginnen te praten…
En Pearl verdwijnt…
Salve Mater, een voormalige psychiatrische instelling uit de vorige eeuw die is omgebouwd tot luxeappartementen, opent nog een keer haar poorten. In de gangen geurt de lucht naar een duister verleden. Achter elke hoek dreigt waanzin. En in de kapel wordt de dood gevierd.
Salve Mater, het eerste deel van een tweeluik, is een zenuwslopende gothic novel van een auteur die in de Lage Landen zijn gelijke niet kent.
Kevin Valgaeren, geboren te 1979 in Turnhout, studeerde Westerse Literatuur aan de KU Leuven. Hij specialiseerde zich in de Nederlandse en Angelsaksische literatuur van de negentiende eeuw. De Ziener is zijn debuut en daarna schreef hij nog andere duistere boeken. In 2011 won De Ziener prompt de Schaduwprijs voor het beste spannende debuut in de Lage Landen. Seance werd genomineerd voor de Harland Awards Romanprijs, en in 2018 belandde zijn bovennatuurlijke thriller Blackwell op de shortlist van de Hercule Poirotprijs.
- De Ziener (2011 / 2022 herziene versie)
- Bloedlijn (2012 / herziene versie 2022)
- Seance (2016)
- Blackwell (2018)
- Engelenlust (2019)
- Het offer van Scarlington (2020)
- Salve Mater (2025)
Gothic horror
Auteur K.R. Valgaeren staat bekend om zijn genre, dat van gothic horror. En ja alles wat je daarbij voorstelt kan je vinden in zijn boeken. De manier van vertellen is rustig, met hier en daar een flinke (onverwachte) kaakslag in het verhaal. Net zoals goed deeg moet rijzen, en waar je soms het lucht uit moet slaan voor het lekkerste resultaat, kneed Valgaeren zijn verhaal tot een rijzend hoogtepunt. En ik kan vast verklappen dat Salve Mater een apotheose kent waarvoor je je ogen niet kunt sluiten. Wauw, dat maakt indruk om alle goede en verkeerde redenen. En die verkeerde redenen zijn ook weer goed, volg je me nog?
Imposante plekken en gebouwen komen tot leven in een verhaal doorspekt met duisternis, sterke karakters en vervreemding. Sommige boeken van Valgaeren spelen zich in het nu af, maar de meesten in een oudere tijd. Salve Mater neemt ons mee naar het London van nu, een verrassende keuze. Maar het werkt wonderwel goed. Het is immers een startpunt. Daarnaast weet Valgaeren altijd een prachtige rijke taal te gebruiken. Niet alleen omdat hij uit België komt, wat vaak voor ons Nederlanders al mooie woorden vanuit het Frans bevat. Maar ook omdat dit zijn manier van vertellen is. Ik kan me voorstellen dat het misschien niet voor iedereen direct toegankelijk is, in combinatie met het genre. Toch kan ik het zeker aanraden om eens te proberen als de synopsis van een boek je aanspreekt.
Salve Mater recensie
Sinds het laatste boek zitten er wat jaren tot aan Salve Mater. Jaren waarin ik geduldig aan het wachten was op nieuw werk. Valgaeren danst altijd in de verschillende tinten van het donker, iets wat me zowel raakt als vermaakt. Salve Mater is zeker een donker verhaal. Maar van begin tot einde iets wat mij goed smaakt. De duistere sfeer is vrij direct al aanwezig met toespelingen naar wat de toekomst gaat brengen. Toch krijgen we de tijd om met moeder Rebecca en dochter Pearl mee te groeien in de waanzin die zich opbouwt achter de regels van hun verhaal door.
Een lading vol boze monsters in een te kleine kast bonzen tegen de deur van het verhaal wat zich aan ons ontvouwt. En je weet dat die deur elk moment kan open knallen. Als moeder zijnde grijpt dit verhaal me aan. Ik voel de liefde tussen moeder en dochter. En ik voel ook de wanhoop en verstikking. Het verhaal kent een aangenaam tempo aan ontwikkelingen die de karakters weer in nieuwe situaties brengen. Ik hou heel erg van boeken die op deze manier het verhaal vertellen. Niet dwepen in wat was, maar anticiperen en door met wat is en moet om te overleven. Alhoewel het blijven hangen in het verleden wel onontkoombaar is. En ook dat is wederom zeer passend gedaan in Salve Mater.
Helden en antihelden zijn een en dezelfde in de boeken van Valgaeren. Iets wat ze menselijk en boeiend maakt. De hoofdpersonages alsmede de bijfiguren gaan van een waanzinnige start tot complete waanzin. Zoals jullie merken geef ik niet veel bloot van het verhaal zelf, het beleven is onderdeel van de kracht wat mij betreft.
Eerste deel tweeluik
De locaties is een gebouw wat in vroegere tijden een sanatorium / psychiatrische instelling was en in Londen anno nu mooie opgeknapte luxe appartementen zijn. Dit gebouw bestaat echt, alleen heeft Valgaeren deze verplaatst van Lovenjoel (België) naar Londen. In zijn nawoord geeft hij meer uitleg. Ook geeft hij inzicht in historische accuratie, iets waar hij om logische redenen van afwijkt hier en daar als auteur ten goede van zijn verhaal.
Tijdens het lezen van Salve Mater waande ik me op de locatie, was ik onderdeel van de waanzin en kreeg ik een verrassing waar elke Valgaeren lezer op hoopt. Wanneer weet je dat een boek een goed horrorverhaal bevat? Als je in de nacht met opengesperde ogen, knipperen lijkt nog even onmogelijk, de laatste bladzijde omslaat. Je vervolgens naar het toilet moet, de kou van de vloer opeens ijziger dan ooit voelt. Je twijfelt aan elke schaduw en er vanuit je ooghoeken een schimmenspel ontstaat die je hartslag tot waanzinnige hoogte drijven. Het enige doel is om snel onder de veiligheid van een warme deken te duiken… een plek die ook bij Valgaeren verre van een safe spot is.
Salve Mater is het eerste deel in een tweeluik. Met zo’n einde hoop je op een snel vervolg. Maar geduld is wat nodig is. Het tweede deel is al aan het vormen, maar zeker nog niet af. Met een einde als in dit boek weet Valgaeren zijn lezers tot een gelijksoortige waanzin te drijven zoals je alleen binnen de gesloten muren van een psychiatrische kliniek van de vorige eeuw kan vinden.
Tot die tijd…
- Leestip gothic horror: Blackwater boekenserie
Specificaties Salve Mater
Auteur: K.R. Valgaeren | Uitgever: Houtekiet | Februari 2025 | 448 pagina’s | Deel 1 tweeluik | 9789057209529 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Houtekiet, klik hier voor Bol, kijk bij Bruna.nl of bij Amazon
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek prentenboek op rijm roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!