Slaves Raven 1, een dystopische YA boekenserie van Borgermans

Een tijdje terug viel Slaves 8 op mijn mat. Een boek die per toeval mijn recensiestapel had bereikt. De dystopische boekenserie had al vaker mijn aandacht een beetje weten te pakken. Maar telkens kwam ik tot een besluit dat ik deze serie even zou overslaan. Totdat het 8ste deel mij dus persoonlijk kwam opzoeken. Wat nu? Starten met het eerste deel dan maar! Slaves Raven 1 is de start van een bizarre toekomst waarin de menselijke kanten van macht en onderdrukking de normaalste zaak van de wereld zijn. Is deze start van de boekenserie ook het startsein om de hele serie te gaan lezen?

Slaves Raven 1 miriam borgermans clavis young adult dystopie boekenserie serie macht slaven dante toekomst voorkant cover kader samenvatting inkijkexemplaar

Slaves Raven 1 samenvatting

Het jaar 2558. Raven is een opstandige laatstejaarsleerlinge aan een Delicatus Slavenschool. Delicatusslaven leven niet lang. Hun einde is meestal gruwelijk. Raven is voorbestemd om te worden overgeleverd aan de willekeur van haar toekomstige meester. Als ze aan de machtige Genoot Ghassan Aboud wordt verkocht, lijkt ze aan haar lot te kunnen ontsnappen. Tot Ghassan wordt vermoord en Raven als schuldige wordt aangewezen. Raven belandt in een wespennest van intriges, waarin ze alles op alles moet zetten om te overleven. Raven 1 is het indrukwekkende, filmisch geschreven eerste boek van de youngadultserie Slaves. De grimmige toekomstwereld die hier wordt opgeroepen, heeft wortels in de huidige samenleving.

De boekenserie is opgesplitst in de verhaallijn van Raven en van Dante. In 2024 is er al een 8ste deel verschenen.

Auteur Miriam Borgermans

Miriam Borgermans (1965) is een Belgische auteur van kinder- en youngadultboeken. Op jonge leeftijd verhuisde het gezin naar België. Ze studeerde voor bio-ingenieur en heeft voor banken gewerkt. In 1995 kwam haar debuut uit: De wormenfabriek*. Borgermans is vooral bekend van haar boekenseries over Annabelleke (jeugd) en de serie Slaves (young adult). In de serie van Annabelleke* zijn drie boeken verschenen: Stouter dan ooit, Het allerstoutste kindje ter wereld en Hoera voor Annabelleke. De illustraties zijn van Monique van den Hout. De boeken zijn vertaald in het Hongaars en Duits.

Alle boeken Slaves serie

De YA boekenserie Slaves is populair en zoals gezegd is deze al meermaals in mijn blikveld gekropen. De synopsis intrigeerde mij. Maar tegelijk oogde het ook als een gelaagde wereld met veel laagjes. Daar heb ik soms zin in, en soms niet. Daarbij zijn de covers prikkelend voor mij. De vormgeving is stijlvol en duister. De delen wisselen elkaar dus af vanuit het oogpunt van Raven en Dante. Beide karakters leven in dezelfde wereld en je leest vanuit hun POV mee. Welke boeken zijn er tot nu toe?

  1. Slaves Raven 1 (2016)
  2. Slaves Dante 1* (2017)
  3. Slaves Raven 2* (2018)
  4. Slaves Dante 2* (2018)
  5. Slaves Raven 3* (2019)
  6. Slaves Dante 3* (2020)
  7. Slaves Raven 4* (2022)
  8. Slaves Dante 8* (2023)
Slaves Raven dante boekenserie serie ya clavis miriam borgermans inkijkexemplaar samenvatting dystopie mach slaven toekomst voorkant covers

Dystopische boekenserie

Slaves Raven 1 begint zinderend. Wat een bizarre en tevens angstaanjagende wereld heeft Borgermans gecreëerd. Angstaanjagend omdat het heel menselijk is. Die drang en honger naar macht is ten volste benut in dit verhaal. Het is 2558 en we maken kennis met Raven. Een meisje van 15 die een Delicatusslaaf is. Op school moet ze bepaalde vaardigheden leren zodat ze voor een hoog bedrag verkocht kan worden aan een meester.

Maar Raven heeft er geen zin in, ze is tegen haar wil op de school terecht gekomen. En die opstandige eigenschappen worden sterk de kop ingedrukt. Slaven zouden dankbaar moeten zijn voor deze kans. Hun enige doel zou het welzijn van hun Meester moeten zijn. Zo zit de wereld in elkaar. Er zijn Meesters met Slaven. Delicatusslaven zijn om mee te pronken, maar er zijn ook ander soort slaven. Puur alleen voor lichamelijke lusten bijvoorbeeld, of voor in de keuken.

Dan zijn er nog de Vrije mensen en de Trashers. Elke groep komt in bepaalde gradaties. Maar niemand is echt vrij in de wereld van Borgermans. Iedereen vervult wel een bepaalde honger naar macht en lust. De invalshoek is boeiend en heb ik nog niet eerder zo meegemaakt in een boekenserie. Slaves Raven valt me in het begin ook wel wat zwaar. Puur doordat het me benauwd, het dienstbare. Het geen kant op kunnen en geen vrijheid hebben. Daarbij worden de meeste Slaven gruwelijk behandelt. Daarnaast is het echt een wereld met gebruiken, geschiedenis, cultuur en eigen dingen. Door middel van het verhaal van Raven waar we als lezer op inhaken maken we kennis met deze wereld.

boek miriam borgermans slaven dante young adult ya macht dystopie clavis verhaal hoofdstuk

Nature versus nurture

Raven is een opstandige meid die opgegroeid is in deze dystopische wereld. Ze is het dus wel gewend om haar mond te houden, geen wil te hebben en om dienstbaar te zijn. Toch gaat het haar moeilijk af. Ze noemt zichzelf vaak dom. Maar is ze dat ook? Of is dat het resultaat van de maatschappij, opvoeding en wat anderen haar steeds inprenten? Als je niet gemotiveerd wordt tot zelf denken wat moet je dan met die gedachten die steeds komen? Raven heeft geleerd om haar emoties en gedachten ver weg te stoppen. Maar dat vuurtje in haar wil maar niet uitgaan. Deels wordt deze ook aangewakkerd door Seamus, de zoon van Cym de eigenaresse van de Delicatusschool waarmee we kennismaken in Slaves Raven 1.

Seamus heeft zeer nare trekjes. Psychopathisch zelfs. Uiteraard groeit ook hij niet in een gezonde omgeving op. En dat gooit het immer boeiende vraagstuk op van nature versus nurture. Wat krijgen mensen aangeleerd, wat zit al in de aard en in hoeverre mag je je beroepen op beide dingen. Slaves Raven 1 laat mij een zeer benauwende en ongezonde wereld zien. Maar misschien dat anderen het wel als een utopie zien. Naast Raven en Seamus zijn er nog andere karakters zoals Castro. Een castraat en vriend van Raven. Hij is heel slim en wil graag een DVP worden, dat is een soort van personal assistent van een Meester. Iedereen worstelt met hun verleden, vecht om te overleven in het heden en zijn onzeker over hun toekomst.

Slaves dante 8 boekenserie serie dystopie toekomst macht samenvatting inkijkexemplaar clavis ya

Voor welke leeftijd is Slaves Raven boekenserie?

Slaves Raven is geschikt voor young adults. Raven is 15 jaar en dat is meestal wel een goede richtlijn. Er komt geweld in voor, niet heel expliciet maar er wordt wel over gesproken. Ook komt seksualiteit aan bod. Verlangens en behoeften. Niet in geuren en kleuren maar het is op een gezonde manier aanwezig en passend in het verhaal en bij de leeftijd. De andere karakters zijn wat ouder. De thema’s die spelen zijn: vriendschap, macht, machtsmisbruik, liefde, dystopie en politiek. Macht voert echt wel de boventoon in dit eerste deel, het heet immers Slaves. En bij macht komt automisch machtsmisbruik.

De karakters zijn divers en toegankelijk. De wereld is intens en vraagt wel even aandacht. Soms had ik wat moeite met bepaalde zinnen. Ik begreep ze gewoon niet. Of dat komt doordat Borgermans uit België komt of dat het spreektaal passend bij de karakters uit de toekomst is, weet ik niet. Ik ben een volwassen vrouw en niet per se de doelgroep. Nu Slaves Raven 1 uit is denk ik dat Borgermans eigenlijk heel slim per karakter een bepaalde manier van communiceren heeft gecreëerd. In een wereld waar scholing zeldzaam is, waar groeperingen geïsoleerd en in hun eigen gewoontes leven.

Slaves Raven dante boek hoofdstuk inkijkexemplaar samenvatting scholieren dystopie boekenserie serie clavis macht slaven liefde

Slaves Raven samenvatting scholieren

Wil jij Slaves Raven gebruiken voor op school als boekpresentatie of boekverslag? Dat zou ik zeker doen! Naast een spannend dystopisch verhaal zitten er veel boeiende thema’s die je kan uitdiepen. Zoals gezegd speelt macht een grote rol. Verdiep je eens in de menselijke honger naar macht. Met de hele meToo-beweging is dat heel actueel. Vaak op plekken waar mensen macht hebben (of krijgen) vind ook misbruik plaats. Kijk dan niet alleen zwart-wit naar schuld en schuldigen, maar neem ook eens bijvoorbeeld het perspectief mee van de omstanders. Want niks zeggen is in mijn ogen ook een keuze. En een persoon met macht, is dat omdat deze dat echt heeft? Of omdat anderen die persoon op handen dragen en het macht toekennen?

Maar ook het vraagstuk van nature versus nurture doet het altijd goed in een bespreking. Hoe gezond worden mensen in een ongezonde omgeving? En wanneer kan je die omgeving verantwoordelijk houden voor bepaalde daden? En zijn alle eigenschappen in een mens slecht? Mag je niet soms gewoon slechte gedachten hebben? En gaat het er om wat je ermee doet…? Uiteraard is er nog het stuk vrijheid. Wanneer ben je vrij? Wat is er nodig om een maatschappij gezond en goed draaiende te houden? Is er ruimte voor liefde als er geen vrijheid is? Jullie horen het, Slaves Raven leent zich goed wat mij betreft tot diepere reflecties en zou zeker op de leeslijsten mogen staan. De unieke dystopische toekomstige setting leent zich perfect voor diverse ethische vraagstukken.

Slaves Raven boekenserie quote miriam borgermans clavis macht dystopie toekomst slaven

Slaves boekenserie leuk?

En dan de grote vraag, vond ik Slaves Raven 1 ook leuk? Is het voor mij de start van een duik in een nieuwe boekenserie? Ja dat is het. Na een wat stroeve maar intrigerende start zit ik helemaal in het verhaal gezogen. Het leest een beetje als een mix van Hunger Games* en The Maze Runner*. Maar dan zeker wel eigen. Zie een toekomstige wereld voor je waarin alles anders is en waar je moet vechten voor je bestaan. Het leven is sober en Spartaans voor het grootste deel van de mensheid. En er is alleen een klein clubje elite waarvoor alle weelde in overvloed aanwezig is.

Raven intrigeert me, vooral het stuk waarin ze zegt dat ze niet intelligent is. Ze heeft soms ook echt moeite met verbanden leggen, communiceren en de wereld in perspectief zetten. Dat zie je niet vaak in boeken. Ik denk dat Borgermans heel ingenieus een karakter tot leven heeft laten komen die een product is van de toekomstige wereld. Raven maakt een boeiende ontwikkeling door en laat een groei zien waar ik onwijs van geniet. Het karakter sluit ik na het eerste deel in mijn hart.

Love triangle

Slaves Raven laat tevens boeiende vormen van vriendschap en liefde zien. Ook bevat het een love triangle die voor de cliché verwarring zorgt. Normaal ben ik hier niet zo’n liefhebber van. Maar vanuit Raven vind ik het dan weer wel boeiend. Want in haar wereld was nooit ruimte voor vrije liefde en eigen gevoelens. En als die ruimte er dan opeens wel is, hoe ga je dan ermee om? Borgermans pakt dat wederom weer heel menselijk en boeiend op.

Naast het hoofdverhaal van Raven begint elk hoofdstuk met een bepaalt soort quote uit de wereld van Slaves. Teksten op muren, censuur quotes, beschreven briefjes en meer. Een leuke manier om eigen te worden met de gebruiken, regels, maatschappij en wereld van Borgermans. Daarnaast volgt elk hoofdstuk met een kijkje in het hoofd van S. Nergens wordt vermeld wie dit is, maar voor mij is dit wel duidelijk.

Het boek is lekker dik, dat vind ik zo fijn van veel boeken van uitgeverij Clavis. Hier is veel ruimte voor diverse genres, verhalen en meters bladzijdes. Toch zijn de hoofdstukken niet heel lang, is het boek in delen opgedeeld, zijn er de quotes en gedachten van S. Dit verhoogt de leesbaarheid en zo vlieg je door het verhaal heen. En na de laatste bladzijde ligt deel 2 al klaar en heb ik deel 3 besteld. Deze boekenserie ga ik bingen!

Voorleesfragment Slaves Raven 1

Boekentips passend bij Slaves Raven

Ik hoop dat je een goed beeld hebt gekregen van de dystopische boekenserie Slaves Raven. Gebruik mijn recensie als inspiratie voor nieuw leesvoer, als richtlijn voor je boekbespreking of als inkijkexemplaar. Tevens geef ik graag nog wat leestips mee die passend zijn bij dit boek.

Specificaties Slaves Raven

Auteur: Miriam Borgermans | Uitgever: Clavis | Deel 1 Slaves boekenserie | September 2016 | 9789044828689 | 487 bladzijden | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.