Thema Marco Polo, een ontdekkingsreizigers thema plus lestips
Tijdens de kinderboekenweek had ik met mijn klas het thema Marco Polo. De andere twee middenbouwklassen hadden het over 2 andere ontdekkingsreizigers. Vorige maand liet ik in een blog al mooie boeken over ontdekkingsreizigers zien. Maar er is nog zoveel meer!
Thema Marco Polo
Terwijl wij druk bezig waren met de voorbereiding van thema Marco Polo kwamen wij er al snel achter dat er niet zoveel te vinden is op het www voor kinderen op de basisschool in Nederland. En dat terwijl Marco Polo toch best bekend is als ontdekkingsreiziger. Ik was vastbesloten om er toch een gevuld thema van te maken en ging aan de slag.
Boeken over ontdekkingsreizigers
Allereerst ging ik op zoek naar boeken over ontdekkingsreizigers voor thema Marco Polo. Als mensen zijn wij altijd al ontdekkingsreizigers geweest en er zijn dan ook vele boeken beschikbaar.
Ik ging op zoek en schreef een paar uitgeverijen aan en ik kreeg echt de meest prachtige boeken thuisgestuurd die eigenlijk niet alleen voor thema ontdekkingsreizigers geschikt zijn. Ik deel ze graag met jullie natuurlijk zoals afgesproken met de uitgevers.
Reis rond de wereld voor kleine ontdekkingsreizigers
Omdat ik in een middenbouw klas les geef wilde ik graag dat er voor groep 3, 4 en 5 leuke boeken te vinden waren. Het liefst iets waar we ook wat aan hadden binnen thema Marco Polo. Aangezien hij heel land aan het hof van Keizer Kublai Khan te gast was in het Mongoolse rijk was dit boek van uitgeverij de Eenhoorn perfect.
Dit boek lees je horizontaal en dat is wel even wennen, al had ik daar meer moeite mee dan de kinderen eerlijk gezegd. Je gaat op wereldreis en dat kan langs verschillende continenten. Amerika, Europa, Azië, Afrika en de oceanen. Bij alle continenten leer je over dieren, natuur en ontdekkingen. Aan het eind kun je spelletjes doen met een leuke quiz. Erg leuk om het geleerde van een continent af te sluiten en genoeg inspiratie voor een leerkracht om hier wat mee te doen.
Thema Marco Polo Mongolië
Bij ons lag het boek open met Mongolië. Zo kon de klas leren over het Mongoolse volk, maar ook over de steppen in Mongolië. De kinderen zien en lezen veel informatie in een makkelijke taal waardoor het ook echt geschikt is voor kinderen in groep 3.
Naast thema Marco Polo en ontdekkingsreizigers zijn er meer thema’s geschikt. Wat denk je van dieren over de hele wereld, bergen en vulkanen, Oceanen, riffen en watervallen. Nomaden, indianen, aboriginals of stammen in Afrika. Maar ook woestijnen, steppen en kloven kan!
Echt een veelzijdig boek waar je heel veel mee kan in groep 3, 4 en 5 de ontdekkingsreizigers zelf worden overigens niet genoemd in dit boek.
Specificaties Reis rond de wereld voor kleine ontdekkingsreizigers
Uitgever: de Eenhoorn | Auteur: Elisabeth Dumont-Le Cornec en Agathe Demois | 9789462914421 | oktober 2019 | 91 pagina’s | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel
Atlas van de allergrootste reizen
Dit boek kwam helaas te laat binnen voor thema Marco Polo, maar gaat gewoon de kast in wachten op andere thema’s die hier bij gaan passen.
Atlas van de allergrootste reizen volgt de bekende ontdekkingsreizigers. Namen als Marco Polo, Columbus, Charles Darwin, Abel Tasman en Roald Amundsen komen voorbij, maar ook vele anderen.
Interactief boek voor ontdekkingsreizigers als thema Marco Polo
Wat dit boek super gaaf maakt is dat je er zelfs een app bij kunt downloaden. Bij deze app kun je de tochten van de grootste ontdekkingsreizigers in je scherm te zien! Compleet met extra informatie natuurlijk. Helaas kon ik de app niet vinden met mijn Android phone. Maar dat maakt het dit boek niet minder mooi.
Al op de tweede pagina hebben we raak met thema Marco Polo. We zien de tijdslijn zelfs onderin staan en er staat een korte informatie in over zijn reis in China en de zijderoute. Wat ik mooi vind is dat we ook andere ontdekkingsreizigers leren kennen die in China hebben gereisd en ontdekt!
Het boek staat bomvol informatie! Informatie over hoe dingen vroeger gingen, over de ontdekkingsreizigers, tijdlijnen maar ook prachtige illustraties. Van hieroglyfen, berekeningen, tekeningen, natuur en plattegronden.
In eerste instantie lijkt het niet uitnodigend als je altijd prentenboeken bent gewend, maar ben je informatieve geschiedenisboeken gewend dan is dit boek een welkome afwisseling! Wat een kleuren, en wat een informatie over zoveel ontdekkingsreizigers.
Een boek dat voor vele spreekbeurten, en geschiedenisprojecten gebruikt kan worden en een welkome aanvulling in de schoolbibliotheek! Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.
Achterin staat een verklarende woordenlijst en een index om makkelijk dingen terug te vinden!
Specificaties Atlas van de allergrootste reizen
Auteur: Philip Steele | Uitgever: Tdm Publishing Baeckens | 9789059249097 | oktober 2020 |48 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel
Geronimo Stilton – Een reis door de tijd – Op pad met Marco Polo
Kinderen in de middenbouw houden van Geronimo Stilton, maar ook van tijdschriften. En laat er nou een tijdschrift van Marco Polo zijn met die goede speurneus muis!
Geronimo gaat samen met zijn vrienden terug in de tijd om op zoek te gaan naar de katten. Wat zullen ze nu weer van plan zijn?
Het is al snel duidelijk dat ze naar China moeten om iets te voorkomen wat ze met Marco Polo van plan zijn.
Het is een wild avontuur en het boek van Marco Polo raakt helaas verloren.. Maar zo gaat het in echt ook en Marco Polo weet toch zijn boek Il Milione te schrijven. Eind goed al goed!
Specificaties op pad met Marco Polo
Uitgever: de Wakkere Muis |Auteur: Geronimo Stilton | Co-auteur: Demetrio Bargellini | 9789085920632 | maart 2009 | 48 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel
Thema Marco Polo lestips
In de middenbouw hadden wij bij thema Marco Polo verschillende dingen gedaan. Op YouTube is er een mooie filmpje te vinden.
Toneelstuk Marco Polo
Ik schreef een toneelstuk over Marco Polo waar de kinderen zelf nog op zoek moesten naar de informatie die ontbrak. Een moooie manier om inteactief aan de slag te gaan en als eindpresentatie natuurlijk!
Omdat ik merkte dat er voor groep 3 niet zoveel leesbare teksten te vinden waren op internet schreef ik zelf een tekst voor ze die ze met een beetje hulp goed konden lezen.
Lapbook maken met thema Marco Polo
Ook mochten de kinderen een lapbook maken. Een lapbook is een soort plakboek. Het bestaat uit een groot vel papier die je kunt vouwen. Daarin plak je allemaal vouwwerkjes waar je informatie in verzamelt. Je kunt er allemaal dingen bijplakken en kleuren natuurlijk. Kinderen zullen hier zoet mee zijn als hun gewone werk af is en aan de slag willen binnen het thema waarin je werkt. Bij ons reageerden ze erg enthousiast!
Daarnaast zocht ik op internet teksten over Marco Polo. Die zijn er vooral in het Engels, maar langleve je browser instellen op vertalen en even kopieren in Word. Daarnaast zocht ik plaatjes van Marco Polo en van dieren die hij onderweg kon zijn tegengekomen.
Met een kapot geknipte stropdas van mijn man hadden ze zijde, met plakglitters hadden ze juwelen, en met wat bakjes kruiden konden ze onder een plakbandje de producten van de zijderoute in hun lapbook thema Marco Polo plakken.